Mandag klokken 11:00 løfter energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) sløret for sit nye og længe ventede teleudspil, meddeler ministeriet til Computerworld.
Det nye teleudspil skal danne grundlag for et nyt teleforlig, der skal afløse det nuværende teleforlig, der blev indgået helt tilbage i 1999.
Regeringens teleudspil har været på vej længe, og teleindustrien har ventet længe på nyt.
For næsten et år siden bedyrede Lars Chr. Lilleholt således, at udspillet ville blive præsenteret ‘kort efter sommerferien’ [i 2017, red], men det skete ikke.
I slutningen af september 2017 lød meldingen så fra ministeriet, at det arbejdede på, at ‘blive klar så hurtigt som muligt.’
Dengang erfarede Computerworld, at forsinkelserne blandt andet skyldtes, at udspillet skulle forbi Finansministeriet, inden det kunne komme videre i systemet.
Alle venter spændt
DI Digital har tidligere fremlagt syv anbefalinger til det kommende teleforlig.
Blandt andet har organisationen peget på behovet for en vision om, at Danmark skal være et gigabit-samfund, ligesom man bør prioritere anvendelse af frekvenser frem for provenu til staten.
Telekommunikationsindustrien har tidligere peget på behovet for et teleudspil med industripolitisk og erhvervspolitisk sigte og fokus på at gøre det attraktivt at investere i at udrulle teleinfrastruktur i Danmark.
Telekommunikationsindustrien har også peget på behovet for stabilitet og forudsigelighed, så teleselskaberne ikke bliver overraskede - blandt andet over kommunernes ageren.
Her har Telekommunikationsindustrien efterlyst et decideret tilsyn med kommunerne på teleområdet.
Læs mere om det her: Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det
I Dansk Energi, der repræsenterer fiberselskaberne, har man også flere meget konkrete forslag til, hvad der skal indgå i teleforliget.
Dansk Energi mener eksempelvis, at Danmark bør vedtage et mål om, at der i 2025 skal være 100 procents dækning med gigabit-bredbånd.
Samtidig bør der være en målsætning om, at minimum 50 procent af alle borgere og virksomheder rent faktisk anvender gigabit-hastigheder.
Dansk Energi foreslår også, at man i forbindelse med teleforliget får fjernet nogle af de administrative byrder, der er forbundet med at få ført fiberen de sidste meter ind til en husstand eller en virksomhed.
Læs også:
Danskerne kræver bedre mobiltelefoni og bredbånd: Nu retter alle blikket mod kommunerne
Nyt dansk teleforlig på trapperne: Nu afsløres den reelle situation i den danske telebranche
Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det