Det danske lønfirma Lessor med Microsoft-veteranen Peter Colsted i spidsen er blevet solgt til den amerikanske it-kæmpe Paychex.
Handlen er faldet på plads blot halvandet år efter, at Lessor blev solgt sidste gang, da kapitalfonden Axcel købte selskabet for små 600 millioner kroner af Fich-familien, der grundlagde selskabet i 1972.
Dengang blev Peter Colsted indsat som direktør for Allerød-firmaet, og han har siden været i gang med at trimme selskabet i voldsom grad.
Han har ifølge Finans lukket aktiviteter i underskudsgivende lande, trimmet produkt-udvalget, opdateret design og it-systemer, skruet op for salg og marketing og hævet priserne for første gang i mange år.
Det har nu trimmet selskabet så meget, at kapitalfonden Axcel har set sit snit til at sælge hele butikken efter blot halvandet år som ejer.
Lessor - der blandt andet står bag lønsystemet Danløn - holder til huse i Allerød nord for København, og her bliver selskabet liggende under den nye amerikanske ejer.
Peter Colsted bliver nu ny direktør for det amerikanske selskabs europæiske aktiviteter. I Europa er Paychex især aktiv på det tyske marked.
Peter Colsted har tidligere været topchef for Secunia, der i 2015 blev solgt amerikanske Flexera Software - i øvrigt også af en kapitalfond.
Inden da havde han en lang karriere i Microsoft. Iøvrigt er den tidligere Microsoft-topchef Klaus Holsted, nuværende CEO i Simcorp, bestyrelsesformand for Lessor.
Stor koncern
Paychex med hovedkvarter i New York har mere end 13.000 ansatte og omsatte i fjor for knap 20 milliarder kroner.
Lessor står bag forskellige løn-systemer - både cloud-baserede og on premise-baserede - samt en Microsoft Dynamics-løsning, som selskabet kalder for en ‘gør-det-selv-cloud-baseret platform.’
Lessor er for tiden til stede i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland.
Det er planen, at Lessor og selskabets nye amerikanske ejere vil forsøge at øge markedsandele i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland samt komme ud i andre europæiske lande.
“Paychex vil i de næste halvandet til to år se nærmere på mulighederne for at øge markedspenetrationen i de fire lande, hvor Lessor allerede er til stede, samt andre lande i Europa,” lyder det fra Paychex topchef, Martin Mucci.
Godt en milliard kroner
Parterne oplyser ikke salgsprisen, men InsideBusiness spekulerede for en uge siden i, at prisen ville ligge i omegnen af en milliard kroner for selskabet.
Det taler da også for en god pris, at kapitalfonden Axcel har valgt at sælge selskabet efter blot halvandet års ejerskab.
Normalt sigter kapitalfondene efter et afkast på cirka 20 procent om året og er som udgangspunkt inde som ejere i fem-syv år, hvor de altså samlet normalt sigter efter en gevinst på cirka 100 procent.
Er det tilfældet her, betyder det, at Paychex betaler på den gode side af 1,2 milliarder kroner for Lessor.
Kapitalfonden oplyser, at den er meget tilfreds med handlen.
“Peter Colsted og hans team har gjort et fantastisk job for at accelerere Lessors udvikling gennem de seneste 18 måneder. Denne handel er meget tilfredsstillende for Axcel baseret på en velgennemført eksekvering af vores planer. Som ejere er vi meget glade og stolte over at se Lessor fortsætte som en del af en global industriel spiller som Paychex, og vi ønsker dem alt det bedste fremover," siger Christian Bamberger Bro fra Axcel.
Med salget stiller Lessor sig op i rækken af danske it-selskaber, der udvikler løn-systemer, og som i de senere år er blevet solgt for store beløb.
Norske Visma har således indenfor ganske få år købt både Bluegarden og e-conomic - iøvrigt begge selskaber med Mogens Elsbjerg som direktør. Begge selskaber kostede mere end en milliard kroner.
Det kan du læse mere om her: Visma har købt to kæmpefirmaer med Mogens Elsberg som direktør på blot to år: "Jeg ved ikke, hvad det er med mig og Visma"
E-conomic blev som Lessor solgt efter at en kapitalfond - HgCapital - havde ejet selskabet i blot halvalndet år. Også her var fortjenesten tårnhøj.
Læs også: Derfor betaler Visma halvanden milliard kroner for e-conomic: Her er værdien i selskabet.