Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Datatilsynet kritiserer Coop: Sletter ikke videoovervågning af kunder og ansatte

Coop får kritik fra datatilsynet for ikke at slette overvågningsvideoer indenfor 30 dage.

Danmark er blandt de lande med flest overvågningskameraer pr indbygger, og når du træder ind i et supermarked bliver du fulgt af kameraer overalt, der holder øje med, at du ikke fylder lommerne med varer uden at betale.

Det er standard praksis i alle større butikker og helt legitimt.

Men videooptagelser er persondata, og ifølge persondataloven skal de slettes senest efter 30 dage. Den proces har Coop tilsyneladende ikke helt styr på, og ved en kontrol har Datatilsynet fundet ældre optagelser i Coops butikker - stik imod persondataloven.

“Under den fysiske besigtigelse i Dagli’Brugsen (Rødovre) den 15. marts 2017 fik Datatilsynet forevist optagelser, som var mere end 30 dage gamle. Datatilsynet så således optagelser fra datoerne: 8. februar og 20. januar 2017,” skriver Datatilsynet i en afgørelse.

“Datatilsynet finder den manglende efterlevelse af persondataloven for beklagelig.”

Persondataloven tillader opbevaring af videooptagelser i længere tid, hvis de skal bruges til en konkret sag, men det var altså ikke tilfældet hos Coop, konkluderer Datatilsynet.

“Datatilsynet fik oplyst, at opbevaringen af optagelserne ud over de 30 dage ikke skete på baggrund af en konkret tvist, men at de ved en fejl ikke var blevet slettet.”

Coop har på Datatilsynets opfordring slettet de ulovlige videooptagelser, og tilsynet opfordrer nu Coop Danmark til at få bedre styr på processerne for sletning af persondata internt i virksomheden.

“Datatilsynet skal endvidere henstille til, at Coop Danmark gennemgår de nuværende procedurer med butikken, så det sikres, at lignende tilfælde fremadrettet undgås.”

Den europæiske persondataforordning træder i kraft 25. maj, og herefter kan både virksomheder og myndigheder se frem til store bøder for ulovlig håndtering af persondata.

Læs også: Region Nordjylland aner ikke om den overholder vigtig del af persondataloven: "Vi tager det ud fra almindelig sund fornuft"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere