Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

It-virksomheder verden over reagerer på kæmpetruslerne Meltdown og Spectre: Se her, om din telefon og din computer er ramt

Alvorlige sårbarheder i processorer fra Intel, ARM og AMD rammer stort set alle computere fra de sidste 20 år. Se her, hvordan du skal forholde dig til sårbarheden i netop din maskine.

Nyheden om at processorer fra Intel, ARM og AMD er ramt af alvorlige sårbarheder har i de seneste dage sendt chokbølger gennem it-verdenen.

Sårbarhederne Meltdown og Spectre betyder i praksis, at der er sikkerhedshuller i stort set alle moderne computere og smartphones: Alle MacOS, og iOS-enheder er ramt, og det er tæt på umuligt at komme udenom processorer fra Intel, ARM og AMD i Windows-pc'er og Android-telefoner og tablets.

Læs om Meltdown og Spectre her: Alvorligt sikkerhedshul fundet i processorer fra Intel, ARM og AMD - milliarder af enheder kan være ramt

Herunder får du svarene på de mest presserende spørgsmål.

Er min enhed ramt?

Sandsynligvis. Meltdown rammer alle intel-processorer, der er produceret siden 1995, og Spectre-sårbarheden findes i processorer fra AMD og de ARM-processorer, der sidder i både Android-telefoner, iPhones og iPads. Derfor er sandsynligheden for, at du ejer en eller flere sårbare enheder, meget stor. Som i tæt på 100 procent.

Er min Android-telefon så også ramt?

Igen: Sandsynligvis. De mobile ARM-processorer, der sidder i langt de fleste smartphones, er ramt af Spectre-sårbarheden, og derfor er den forholdsvist svær at komme udenom.

Google har dog allerede udsendt en patch, så hvis du har en Nexus- eller Pixel-enhed, skulle du gerne være dækket ind. Hvis du ikke har det, betyder den velkendte Android-forbandelse som bekendt, at det varierer fra producent til producent, hvornår du modtager sikkerhedsopdateringen fra Google.

Googles Home- og WiFi-enheder er ikke ramt.

Hvad med min iPhone?

Den er med 100 procent sikkerhed ramt. Ifølge Apple selv er alle iOS og MacOS-enheder ramt af Spectre og Meltdown, og dermed er iPhones, iPads og Mac-computere alle sårbare.

Apple er dog på vej med en opdatering, til de to styresystemer samt Safari-browseren. Apple Watch og Apple TV er ikke ramt.

Safari? Rammer sårbarhederne min browser?

Ja. Lettere forsimplet gør de to sårbarheder det muligt for en hacker at få adgang til en processors privilegerede hukommelse.

Det er desuden muligt udnytte Meltdown og Spectre via Javascript til at stjæle oplysninger fra internetbrowsere - det kan for eksempel være kodeord eller kreditkortoplysninger.

Den seneste version af Firefox er beskyttet, og det samme gælder Edge og Internet Explorer til Windows 10. Google Chrome bliver beskyttet med opdateringen til Chrome 64, der bliver tilgængelig i slutningen af januar.

Ok. Er det tid til at gå i panik?

Nej. Alle de involverede producenter, der ikke allerede har sendt patches ud, er på vej med sikkerhedsopdateringer, og Intels opdateringer er allerede klar til Linux-systemer.

Det er desuden forholdsvist krævende at udnytte sårbarhederne, og det kræver en hel del viden om indmaden i lige præcis den enhed, man gerne vil angribe. Det er derfor på ingen måde et redskab, hackere kan bruge til at skyde med spredehagl.

Opdateringerne fra Intel kan dog have en negativ effekt på dit system. De relevante patches kan sænke ydeevnen på din enhed med op til 30 procent.

Almindelige forbrugere vil dog ikke mærke det store til det, da primært er ved processer som virtualisering, der bliver påvirket her.

Læs også: Rettelse til sikkerhedshul i processorer skaber problemer: Kan koste op mod 30 procent af ydeevnen på din computer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere