Det russiske it-sikkerhedsselskab Kaspersky Labs er historie som leverandør af it-sikkerhedsløsninger til de statslige myndigheder i USA.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev nemlig tirsdag den amerikanske forsvarslov for 2018, ‘2018 National Defence Authorization Act.’
Her fremgår det, at alle antivirus-løsninger fra Kaspersky Lab forbydes i alle statslige myndigheder i USA.
Forbuddet kommer i kølvandet på et administrativ forbud mod anvendelse af løsninger fra Kaspersky Labs, som Trump-regeringen udsendte tidligere på året.
Det kan du læse mere om her: Mistænkes for spionage: Kaspersky færdig som godkendt it-sikkerhedsleverandør i USA
Russiske Kaspersky er i et stykke tid blevet beskyldt for at spionere til fordel for hjemlandet Rusland. Det skulle være sket ved at høste data og lignende fra selskabets sikkerhedssoftware, der har adgang til fortrolige oplysninger på de computere, hvor den kører.
Det er i øvrigt noget, som andre sikkerhedsfirmaer lukrerer på.
Det kan du læse mere om her: It-sikkerhedsmarkedet ramt af alvorlige politiske spændinger: "Situationen er ikke dårlig," mener rumænske Bitdefender
Kaspersky Labs lukkede sit Washington-kontor i sidste uge, da ‘det ikke længere giver mening’ at have, som det løde fra selskabet.
Også i Storbritannien mistænkes selskabet for spionage. Det britiske sikkerheds-agentur UK National Cyber Security Centre pegede fornylig på, at man ikke bør bruge løsninger fra Kaspersky i britiske systemer, hvis de indeholder data, som er af en art, så det kan få konsekvenser for den nationale sikkerhed, hvis den kommer på russiske hænder.
Forbuddet mod Kaspersky Labs møder bred opbakning i USA.
“I betragtning af den alvorlige risiko, som Kaspersky Labs udgøør mod vores nationale sikkerhed, er det nødvendigt med et forbud for at fjerne Kaspersky Lab software fra statslige computere. Sagen mod Kaspersky er vel-underbygget og stærkt bekymrende,” lyder det således fra demokraten Jeanne Shaheen, skriver Cnet.
Kaspersky Lab har ikke overraskende kategorisk afvist enhver beskyldning om, at selskabet skulle samarbejde med russiske myndigheder.
Selskabet har peget på, at det er blevet en form for syndebuk i den anspændte politiske situation mellem USA og Rusland og har fornylig også frifundet sig selv efter en grundig gennemgang, ligesom det har tilbudt myndigheder fuldt indblik i dets kildekode.
Det kan du læse mere om her: Kaspersky vil aflevere kildekode til gennemsyn efter spionage-anklager: ”Vi har intet at skjule”
Herhjemme har Kaspersky Lab også blankt afvist beskyldningerne - og har også fået opbakning fra konkurrenter, som ikke mener, at der ser ud til at være kød på beskyldningerne.
Læs også:
Sikkerhedssoftware er den ultimative bagdør for hackere og spioner – kan du stole på din leverandør?
Dansk sikkerhedsekspert bakker fuldt op om Kaspersky: “Anklagerne ser grundløse ud”
Tysk cyber-politi stoler 100 procent på Kaspersky: Ingen beviser for spionage-anklager