Artikel top billede

Nørgaard: Nybyggere, fantaster og drømmere - velkommen til Datamerika: Vælger vi Trump som vores første præsident?

Klumme: Det er et nyt kontinent, der dukker frem af disen. Vi begynder at ane konturer. Vi har ingen anelse om, hvor stort det er, hvilke skabninger der lever der. Lad os kalde dette nye kontinent, som vi skal til at opdage, for Datamerika.

Jeg tror, at jeg har lært nogle få ting af at starte nogle bikse op i tidens løb (ofte med gode venners hjælp):

1. Man ender altid med at tjene penge på noget helt andet end den originale idé.

2. Godt man ikke på forhånd vidste, hvad det indebar.

3. Godt man ikke lyttede til "eksperterne", specielt alle dem, der aldrig selv havde risikeret noget som helst.

4. Hvis noget går godt, er det andres fortjeneste. Hvis noget går skidt, er det ens egen skyld.

5. Selvstændige og opstartere får instantant bedre immunforsvar og er aldrig mere syge.

6. Når man er færre end 20 ansatte, er man en helt. Over 20? Så kan man jo sagtens snakke - man har sit på det tørre. Den (meget offentlige) holdning varer ved, indtil man er flere tusinder ansatte - så er man en helt, specielt hvis man ikke selv har startet biksen op. Og specielt hvis man sidder på et monopol.

7. Hvis man kommer i pressen, er der ingen, der ser det. De meget få, der ser det, lægger ikke mærke til, hvem det er. De ufatteligt få, der bemærker, hvem det er, glemmer det øjeblikkeligt igen.

8. Hvis man virkelig lykkes med at komme ud i samtlige medier 25/8/370 med kæmpebilleder, optagelser og det hele, så samtlige danskere ser én nogle gange - så får man minimum to henvendelser fra folk i ens omgangskreds, der siger "godt gået" og minimum to fra andre, der siger "Nå, så kom du da lige i pressen, hva'?"

9. Hvis man træder på den evigt slumrende Jante, så går det løs, og alle danskere kan mindre end en time senere fortælle en anekdote, som man ikke selv har nogen som helst anelse om, hvor kommer fra. Thi vi er en stamme, ikke et folk. Jeg kan røbe, at anekdoten sjældent er positiv .

10. De unge er meget sjovere, mere indstillede på den virkelige verden, mere internationale, bedre begavede, sjovere - og ikke nær så fordomsfulde.

11. Man bør gå hjem fra firmajulefrokosten, når antallet af gode råd fra medarbejderne om, hvordan man burde have gjort, passerer to per minut.

12. Succes skyldes held. Fiasko skyldes, at man er talentløs.

Med disse få, enkle observationer in mente kan I nu forstå, hvordan det har været i de seneste uger at have været i Euroman, Zetland, Etisk Råd, Radio 24/7, Ingeniørforeningen, Mydata-konference i Århus, høring i Folketinget (Data4Good), SoEinDing, P1 morgen, Pengemagasinet, P3 eftermiddag - og ikke mindst da i Verdens Bedste Avis Computerworld - om det her med, at jeg vil købe folks personlige data.

Nej, det er faktisk ikke rigtigt.

Jeg er blevet kontaktet af en masse mennesker og langt, langt de fleste har været positive, konstruktive, idérige...

Det her med data gør en masse mennesker nysgerrige.

Emnet for denne klumme skal imidlertid IKKE være: Hvad er mine svar til de mennesker, der har spurgt mig:
- Hvad i alverden er det her GDPR/PDF for noget?
- hvad kommer der til at ske? 
- hvor meget er mine personlige data værd?
og
- skal jeg i øvrigt være bange?

Men jeg svarer så lige kort alligevel:
- Det er noget enormt fedt.
- Aner det ikke.
- Aner det ikke.
- Nej.

Alle ved, selv jubel-/dum-optimister som jeg, at der både bliver masser af problemer og masser af muligheder i den nye GDPR-verden, også kendt som det femte marked (fordi EU i forvejen har fire åbne markeder i form af services, varer, finansielle ting og mennesker).

Og SÅ slog det mig - her klokken 03:42 natten mellem mandag og tirsdag - hvordan det kan beskrives metaforisk:

Et nyt kontinent

Det er et nyt kontinent, der dukker frem af disen.

Vi begynder at ane konturer. Vi har ingen anelse om, hvor stort det er, hvilke skabninger der lever der, hvor store floder, dybe kløfter, høje bjerge, frygtelige storme, oversvømmelser, præriebrande og storslåede solopgange vi kommer til at opleve.

Men vi ved, at det bliver spændende, farligt, overraskende....både sjovt og ikke så sjovt.

Lad os kalde dette nye kontinent, som vi skal til at opdage, for Datamerika. Lad os kalde os selv pionerer og nybyggere og fantaster og drømmere. Så er scenen sat.

Vi kommer til at opleve Klondyke. Anlæggelsen af jernbaner. Udryddelsen af store bisonflokke. Krige mod dem, der boede der i forvejen. Udnævnelsen af sheriffer og selvbestaltede ordenshåndhævere, Gunslingers. Salg af snakeoil. Sensationsjournalister. Brave eventyrerer og visionære grundlæggere. Lynchinger, Pony-ekspresser, vognborge....

You get the picture: Ud af dette kaos kan en mægtig, ny nation opstå!

Over de næste par år bliver Datamerika en mere kendt størrelse, der vil begejstre og skræmme os, mens vi spændt lurer på, om de vælger Jefferson, Lincoln, Kennedy, Nixon, Reagan eller Trump som den første præsident .

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.