Artikel top billede

Dansk Kaspersky-direktør: Danskernes it-sikkerhed bør slet ikke ligge hos Center for Cybersikkerhed

Interview: Nationalbankdirektør Lars Rohde har for nylig efterlyst et centralt organ bestående af blandt andet Center for Cybersikkerhed, der skal koordinere Danmarks it-sikkerhedsindsats. Men ifølge den danske danske chef for Kaspersky, er det ikke en opgave for Forsvaret.

Når alvorlig it-kriminalitet rammer Danmark, så ringer medierne til Leif.

Leif Jensen er administrerende direktør i den danske afdeling af sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, og de private it-sikkerhedsfirmaer er som regel mediernes - og dermed danskernes - vigtigste kilder til information, når cyberangreb som WannaCry eller Petya rammer virksomheder og organisationer.

For nylig efterspurgte nationalbankdirektør Lars Rohde et centralt organ til at stå for hele Danmarks it-sikkerhed med deltagelse af blandt andet Center for Cybersikkerhed (CFCS), og samtidig har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lagt op til at udvide beføjelserne hos CFCS.

Men ifølge Leif Jensen vil det være en fejl at centralisere private virksomheder og organisationers it-sikkerhed under CFCS.

For selvom han anerkender efterretningstjenestens evner, finder han det af praktiske årsager problematisk at placere ansvaret for de danske virksomheder, organisationer og borgeres it-sikkerhed under Forsvaret.

"Forsvaret er naturligvis mere fokuseret på nationens sikkerhed og mindre på private, kommercielle aktørers sikkerhed. Og den skillevæg mellem Forsvaret og politiet, som naturligvis skal være der, gør det lidt omstændigt for dem at udveksle informationer både i forhold til forebyggelse, efterforskning og oplysning," siger Leif Jensen til Computerworld.

Private firmaer som eneste ekspertkilder

Kaspersky-direktøren er dog helt enig i behovet for et centralt organ, der kan indsamle og videreformidle relevante oplysninger om cyberangreb til danskerne.

Og selvom det er lukrativt for sikkerhedsfirmaerne at agere eksperter på landsdækkende tv, hver gang et cyberangreb rammer, så ville det ifølge Leif Jensen være bedre, hvis sikkerhedseksperterne kunne levere input til et offentligt organ, der så kunne videreformidle de relevante oplysninger, så danske virksomheder kun behøvede at orientere sig ét sted.

Han bruger det store WannaCry-angreb som eksempel:

"For mig som direktør i en privat virksomhed var det selvfølgelig super fedt, at medierne havde lyst til at høre på, hvad jeg havde at sige om sagen. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så ville jeg foretrække, at der var en offentlig instans, der samlede alle de her informationer for os private og gav et samlet billede til almindelige borgere og virksomheder i Danmark," siger han og roser DKCERT, der overvåger forskningsnettet.

Og han foreslår oprettelsen af en lignende institution til at holde borgere og virksomheder opdateret om cyberangreb generelt.

"Vi ser i andre lande lignende organisationer, der samler informationer fra alle mulige private aktører og hvilke kilder, de ellers har, og så oplyser de helt objektivt samfundet om, hvad det er, der sker. Der bliver CERT-organisationerne i andre lande omkring os bliver brugt til."

Læs også: Dansk sikkerhedsekspert bakker fuldt op om Kaspersky: “Anklagerne ser grundløse ud”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere