Hverken Region Syddanmark, Region Midtjylland eller Region Hovedstaden beskytter adgangen til it-systemer og sundhedsdata på en tilfredsstillingende måde.
Det lyder konklusionen i en ny udtalelse fra statsrevisorerne under Rigsrevisionen.
Statsrevisorerne har den 15. november behandlet sagen med regionerne, der som bekendt har ansvaret for at beskytte borgernes sundhedsdata. Det fører til en beretning til Folketinget, hvor man blandt andet kan læse:
“Statsrevisorerne finder, at de tre regioners beskyttelse af adgangen til it-systemer og sundhedsdata ikke er tilfredsstillende.”
“Hermed er der risiko for, at følsomme og fortrolige persondata kommer i hænderne på uvedkommende eller ikke er pålidelige og tilgængelige, når der er brug for dem,” skriver statsrevisorerne.
27.000 har admin-rettigheder
Statsrevisorerne begrunder blandt andet kritikken af regionerne med, at “sikringstiltag mod hackerangreb ikke i tilstrækkelig grad er implementeret i nogen af de tre regioner.”
“Særligt kritisk er det, at 27.000 medarbejdere i Region Syddanmark har lokaladministratorrettigheder, da det øger risikoen for hackermisbrug.”
Samtidig skriver statsrevisorerne, at styring og kontrol af medarbejdere med privilegerede rettigheder er mangelfuld i alle tre regioner.
Blandt andet er der utilstrækkelig begrænsning af mulighederne for at tilgå internettet, når der logges på med privilegerede rettigheder, lyder det.
Adgangskoder ikke skiftet i ni år
I bemærkningen kan man også læse, at der tilsyneladende slet ikke er styr på adgangskoderne, da man i to af regionerne på ingen måder lever op til god praksis på området:
“At Region Syddanmark og Region Hovedstaden har passwords til system- og servicekonti, der ikke har været skiftet i lang tid – op til ni år – og passwords, der ikke lever op til god praksis.”
“At alle tre regioners logningstiltag er mangelfulde, hvilket gør det vanskeligt at opdage og opklare hackerangreb og misbrug af rettigheder."
"Region Midtjylland har ikke implementeret nogen af de undersøgte logningstiltag, selv om regionen har udarbejdet en politik for området," skriver statsrevisorerne blandt andet i beretningen til Folketinget.
Læs også:
Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven