Artikel top billede

Test af iPhone X: Apples mest avancerede telefon til dato - men langt fra verdens bedste telefon

iPhone X Apples mest avancerede smartphone til dato. Men det betyder altså ikke, at det også er verdens bedste telefon.

Apples iPhone X er den dyreste og mest avancerede iPhone til dato.

8.990 kroner eller astronomiske 10.450 kroner for en iPhone X er markant dyrere end nogen anden smartphone på markedet (hvis vi ikke medregner de tåbelige luksusbrand-telefoner med Swarovski-brillianter og andre ligegyldigheder).

Derfor kunne man også hurtigt tro, at det også ville være den bedste smartphone nogensinde, men efter en uge er vi altså ikke overbevist.

Langt fra faktisk. For iPhone X er forfriskende ny og anderledes, men den er ikke markant bedre end iPhone 8 Plus.

(Endelig) nyt design

For første gang siden 2015 har Apple forsøgt sig med et nyt design af sin iPhone.

iPhone 8 var rent designmæssigt en opdateret version af iPhone 7, som var en opdateret version af iPhone 6S, som var en opdateret version af iPhone 6.

iPhone X har stadig et lidt afrundet udseende, men i stedet for aluminium har Apple udstyret telefonen med kanter i rustfrit stål.

Det ser hammerflot ud og giver noget mere vægt til telefonen, men ifølge Apple har stålet ingen nævneværdig merværdi ud over, at det ser flot ud (og at telefonen er dyrere).

Bagsiden er ligesom på iPhone 8 og 8 Plus af glas, hvilket giver mulighed for trådløs opladning, men betyder også, at den går lettere i stykker.

Taber du telefonen, vil den gå lige så meget i stykker som en iPhone 8. Faktisk vurderes iPhone X til at være den mest skrøbelige telefon nogensinde.

Desuden koster en ny skærm til iPhone X direkte hos Apple 2.392,50 kroner. Det gør, at en skærmbeskytter måske kan være en god ide.

Telefonens bagsidekamera er også blevet vendt 90 grader, så den flugter vertikalt med telefonen.

Grunden er, at der skal være plads til Face ID-kameraet på fronten, men det betyder også, at telefonen vipper endnu mere, når telefonen ligger på et bord.

Et cover kan selvfølgelige forebygge dette.

Læs også vores sammenligning mellem iPhone 8 Plus og iPhone X her: Få svaret: Er iPhone X virkelig 1.800 kroner bedre end en “almindelig” iPhone 8 Plus?

Masser af skærm

Den nye iPhone X består nu af 82 procent skærm på fronten modsat iPhone 8 Plus’ "håbløst forældede" 64 procent skærm-til-front-ratio, og det ser fantastisk ud. 

Der er kun lige den lille grimme indhak i toppen af skærmen, hvor frontkamera og ansigtskanner sidder.

Når du bevæger dig rundt i menuer og apps med telefonen i normal position (holdes vertikalt), lægger man ikke mærke til indhakket.

Det gør man tværtimod i apps og særligt videoer, når man lægger telefonen ned horisontalt.

Det er meget forstyrrende at miste en smule af billedet på grund af en sort blok, du ikke kan fjerne, og det virker egentligt ret “u-Apple’sk” at lave så stor en designbrøler.

Skærmen er 5,8 tommer stor, men telefonen fylder mindre end iPhone 8 Plus, der endda har en mindre skærm mål på tommer på 5,5 tommer.

Det betyder, at iPhone X er lettere at betjene og fylder mindre i bukselommen end iPhone 8 Plus.

Læs også: Test af iPhone 8 Plus: Fremragende smartphone eller snedigt marketingstunt?

Dog udnyttes skærmen dårligt. X’eren har et skærmformat på 19:8, hvilket vil sige, at skærmen er mere aflang end normalt.

Det fungerer godt, når du holder telefonen vertikalt på eksempelvis hjemmesider eller SMS/mail-korrespondancer, hvor du skal have overblik, men i videoer tilføjes der enten sorte bjælker i siderne, eller du mister lidt af filmen for at passe til skærmen.

Med skærm kommer software

Den altoverskyggende skærm betyder også, at Apple har fjernet hjemknappen.

I stedet er der en software-streg i bunden af telefonen uanset app, som du “trækker” op fra, for at komme tilbage til hjem-skærmen.

Det fungerer godt og er ofte ret intuitivt at benytte, og du får det hurtigt ind under fingerspidserne.

Dog giver det en panik-følelse, når det ikke virker. I nogle spil driller det voldsomt, og så har du bare ikke den nødvej, som hjemknappen altid har været.

Ligeledes er det langt fra alle apps, der er optimeret til det nye skærmformat.

Spotify, Skype og mange spil er ikke optimeret og ligner derfor iPhone 8-apps med sorte bjælker for oven og for neden.

Det fungerer egentlig godt på grund af telefonens helt sorte OLED-skærm, men forvent mange apps, der ikke er optimerede de første måneder.

Ligeledes er iPhone X optimeret til at fungere som en iPhone 8 og ikke som en iPhone 8 Plus.

Apps er altså ikke optimeret til den store skærm som eksempelvis i Safari, hvor du på iPhone 8 Plus kan se aktive faner, når du har telefonen liggende horisontalt. Det kan du ikke på iPhone X, og det er synd.

FaceID

Med hjemknappens død er TouchID-fingerskanneren også væk.

I stedet erstatter Apple TouchID med FaceID, ansigtsgenkendelse, der skanner dit ansigt i stedet for dit fingeraftryk.

Det skulle være markant mere sikkert end TouchID, men med mindre du er statsminister eller tilsvarende, så er det næppe relevant. TouchID er sikkert nok ligesom de mange andre fingerskannere i smartphones på markedet.

Faktisk er FaceID allerede blevet snydt/hacket af en sikkerhedstjeneste, men igen: hvis du ikke er statsminister, så er det næppe relevant for dig. 

Læs mere her: Video: Sikkerhedsekspert hacker ansigtsgenkendelsen i iPhone X med en maske

FaceID fungerer ved at projicere usynlige, hvide prikker på dit ansigt og lade en infrarød sensor skanne dit ansigt. Skanningen omdannes til en matematisk formel, der sammenlignes med den eksisterende formel, og passer disse sammen, låses telefonen op.

Når det fungerer, virker det glimrende.

Du løfter telefonen op, kigger på skærmen og trækker fingeren op for at forlade låseskærmen. I ni ud af 10 tilfælde virker det - også selvom man har briller eller hat på eller drikker af et glas.

Men den ene gang, hvor det ikke virker, kan man komme i tvivl om, hvorfor det ikke virker. 

Denne anmelder oplevede flere gange, at funktionen ikke virkede trods tre-fire forsøg, hvorefter man måtte indskrive en adgangkode i stedet. Og det sker oftere end på en iPhone 8 Plus med TouchID.

Ligeledes skal man kigge ned på telefonen, hvor man før kunne låse telefonen op i bevægelsen fra sin lomme og op til ansigtet med TouchID.

Ligeså kunne jeg - uden at kigge på telefonen - låse op, vælge opkaldsappen og ringe til min kæreste via headset uden at kigge på telefonen, når jeg kørte bil. Nu skal jeg stirre 1-2 sekunder på skærmen, før den vil låse op , og det er (mere) ulovligt.

FaceID fungerer, men det er ikke en bedre løsning rent brugermæssigt end TouchID.

Kamera og batteri

Kameraet er også blevet opdateret, men kun minimalt. Det er stadig et dobbeltløbet kamera med et vidvinkel- og et zoom-element, og det er zoom-kameraet, der er blevet opdateret.

Her er nu en lavere blænde og en bedre stabilisering, men som udgangspunkt kan vi ikke se den store forskel.

iPhone X tager lige så flotte - og nok også en smule bedre - foto end iPhone 8 Plus, som allerede tager fremragende billeder.

Du kan nu også tage "portræt"-foto med frontkameraet, og det fungerer lige så godt - eller dårligt - som på en iPhone 8 Plus.

Du kan også gennemføre små animerede emojis - animojis - og sende dem til andre. Det er sjovt én gang. 

Lige så er batteriet en my større, men den højere opløsning på skærmen tager nok lidt at kraften. Vi oplever i hvertfald på en uges brug ingen nævneværdig forskel på batterilevetiden end på en iPhone 8 Plus.

Konklusion: Dyr, men stadig lækker

iPhone X er Apples mest avancerede smartphone til dato, men alligevel er den svær at anbefale grundet den skyhøje pris.

Køber du en iPhone X, vil du uden tvivl blive glad og særdeles tilfreds for den, men den høje pris er ikke tilsvarende, hvad du får. Android-producenter som Samsung har i længere tid tilbudt mange af de nyheder i iPhone X, men i telefoner til omkring 6.000 kroner.

Ofte er et af argumenterne for at vælge en iPhone, at software og hardware fungerer nær perfekt med hinanden. Bedre end på mange (ikke alle) Android-telefoner.

Men den velfungerende symbiose mellem software og hardware får du allerede i en iPhone 8 eller 8 Plus. Det eneste nye i en iPhone X er skærmen, et minimalt bedre kamera og FaceID, og sidstnævnte er ikke en brugermæssigt bedre løsning end TouchID. Tværtimod.

Den er ny og anderledes, men den er ikke bedre end iPhone 8 Plus.

Havde iPhone X kostet 6.000-7.000 kroner, havde vi givet den 5 eller endda 6 stjerner, for det er en god smartphone. Men til en startpris på 8.990 kroner, så kan vi ikke anbefale iPhone X til menigmand. 

Læs også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering