Grådige iværksættere skal bremses

Iværksætteres trang til blot at realisere gevinsten af deres opfindelser får formanden for regeringens teknologi- og innovationsråd til at overveje en stramning af den offentlige støtte.

Formanden for regeringens råd for teknologi og innovation, Fritz Schur, mener, nutidens iværksættere er for hurtige til at score gevinsten og gå.

Derfor vil han have revurderet den statsstøtte, som iværksættere kan få gennem innovationsmiljøerne.

Ifølge Fritz Schur er der en tendens til, at iværksætterne forlader deres nyetablerede virksomheder sammen med de primære investorer, når en exit-mulighed - mulighed for at sælge sin andel med gevinst - viser sig.

Kan slippe for besvær

På den måde kan iværksættere fylde bankbogen og slippe for besvær med udvikling og drift af virksomheden.

Efter Fritz Schurs opfattelse er der langt mellem iværksættere som grundlæggeren af Ecco, Karl Toosbuy, Mads Clausen på Danfoss, Kirk Kristiansen på Lego og Due Jensen, der etablerede Grundfos.

- Det var mennesker, der var så meget entreprenører, at for dem var selve virksomheden målet. Hvis jeg hører på de iværksættere, som vi møder i miljøet nu, så er pengene - det at "cashe ind" - målet, siger han.

Fritz Schur er ikke ude efter iværksætternes trang til at blive rige, men vil gerne have undersøgt, om den iværksætterstøtte, der i dag gives i innovationsmiljøerne, er skruet rigtigt sammen.

I innovationsmiljøerne oplever man situationen anderledes end Fritz Schur.

- Jeg oplever ikke, at det at "cashe ind" er det primære mål for iværksætterne. For dem handler det i langt højere grad om selvrealisering - om at føre deres tanker, mål og forskningsresultater ud i livet. Nogle af dem tænker næsten for lidt på penge, siger Ulla Brockenhuus-Schack, administrerende direktør i DTU-Innovation.

Kan sikre yderligere innovation

Fra Østjysk Innovation peger direktør Lars Stigel på, at en af årsagerne til, at det er vigtigt at have en underskov af nye virksomheder er, at det er en vej til at sikre yderligere innovation i det etablerede erhvervsliv.

Ofte handler det om at få solgt de nye virksomheder til danske eller udenlandske koncerner, så de kan få deres teknologier integreret her, påpeger han.

Det er også en måde at få skabt "blivende innovation" og sikre, at man samfundsmæssigt får nyttiggjort ideer og udvikling.

Innovationsmiljøerne kan gå ind og støtte en iværksætter til at få udarbejdet forretningsplaner og eventuelt at få etableret de første kontakter. Herefter skal iværksætteren finde nye investorer eller samarbejdspartnere til at komme videre.

Innovationsmiljøerne hopper fra, når der kommer eksterne penge ind i selskabet og opnår således ikke en egentlig gevinst ved at have gået ind på det tidlige stadie.

Fremhæver Vækstfonden

I den sammenhæng fremhæver Fritz Schur netop Vækstfonden, der kan bibeholde et ejerskab i en virksomhed og deltage i senere følgeinvesteringer.

- Vi har et fremragende system med Vækstfonden, og det er værd at overveje i forbindelse med støtten fra innovationsmiljøerne, siger han.

Fra NOVI Innovation siger administrerende direktør Erik Kromann, at han godt kan følge Fritz Schur i, at det vil være lidt synd, hvis det hele ender i fokus på kroner og øre.

- Men at prøve at stavnsbinde folk ville være forkert, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, som bringer mere om innovationsmiljøet.




IT-JOB

Netcompany A/S

Managing Architect

Københavns Professionshøjskole

Cloudarkitekt

TOPdesk Danmark A/S

Support Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering