Grådige iværksættere skal bremses

Iværksætteres trang til blot at realisere gevinsten af deres opfindelser får formanden for regeringens teknologi- og innovationsråd til at overveje en stramning af den offentlige støtte.

Formanden for regeringens råd for teknologi og innovation, Fritz Schur, mener, nutidens iværksættere er for hurtige til at score gevinsten og gå.

Derfor vil han have revurderet den statsstøtte, som iværksættere kan få gennem innovationsmiljøerne.

Ifølge Fritz Schur er der en tendens til, at iværksætterne forlader deres nyetablerede virksomheder sammen med de primære investorer, når en exit-mulighed - mulighed for at sælge sin andel med gevinst - viser sig.

Kan slippe for besvær

På den måde kan iværksættere fylde bankbogen og slippe for besvær med udvikling og drift af virksomheden.

Efter Fritz Schurs opfattelse er der langt mellem iværksættere som grundlæggeren af Ecco, Karl Toosbuy, Mads Clausen på Danfoss, Kirk Kristiansen på Lego og Due Jensen, der etablerede Grundfos.

- Det var mennesker, der var så meget entreprenører, at for dem var selve virksomheden målet. Hvis jeg hører på de iværksættere, som vi møder i miljøet nu, så er pengene - det at "cashe ind" - målet, siger han.

Fritz Schur er ikke ude efter iværksætternes trang til at blive rige, men vil gerne have undersøgt, om den iværksætterstøtte, der i dag gives i innovationsmiljøerne, er skruet rigtigt sammen.

I innovationsmiljøerne oplever man situationen anderledes end Fritz Schur.

- Jeg oplever ikke, at det at "cashe ind" er det primære mål for iværksætterne. For dem handler det i langt højere grad om selvrealisering - om at føre deres tanker, mål og forskningsresultater ud i livet. Nogle af dem tænker næsten for lidt på penge, siger Ulla Brockenhuus-Schack, administrerende direktør i DTU-Innovation.

Kan sikre yderligere innovation

Fra Østjysk Innovation peger direktør Lars Stigel på, at en af årsagerne til, at det er vigtigt at have en underskov af nye virksomheder er, at det er en vej til at sikre yderligere innovation i det etablerede erhvervsliv.

Ofte handler det om at få solgt de nye virksomheder til danske eller udenlandske koncerner, så de kan få deres teknologier integreret her, påpeger han.

Det er også en måde at få skabt "blivende innovation" og sikre, at man samfundsmæssigt får nyttiggjort ideer og udvikling.

Innovationsmiljøerne kan gå ind og støtte en iværksætter til at få udarbejdet forretningsplaner og eventuelt at få etableret de første kontakter. Herefter skal iværksætteren finde nye investorer eller samarbejdspartnere til at komme videre.

Innovationsmiljøerne hopper fra, når der kommer eksterne penge ind i selskabet og opnår således ikke en egentlig gevinst ved at have gået ind på det tidlige stadie.

Fremhæver Vækstfonden

I den sammenhæng fremhæver Fritz Schur netop Vækstfonden, der kan bibeholde et ejerskab i en virksomhed og deltage i senere følgeinvesteringer.

- Vi har et fremragende system med Vækstfonden, og det er værd at overveje i forbindelse med støtten fra innovationsmiljøerne, siger han.

Fra NOVI Innovation siger administrerende direktør Erik Kromann, at han godt kan følge Fritz Schur i, at det vil være lidt synd, hvis det hele ender i fokus på kroner og øre.

- Men at prøve at stavnsbinde folk ville være forkert, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, som bringer mere om innovationsmiljøet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere