Kritik: Bertel Haarder misbruger it-udtalelse

To faglige organisationer mener, at integrationsminister Bertel Haarder misbruger en udtalelse fra Beskæftigelsesrådet, når han benytter den som baggrund for at give udenlandske it-folk let adgang til Danmark igen. Udtalelsen siger det stik modsatte af ministeren, mener de. Selv siger integrationsministeren, at han har lagt vægt på sine drøftelser med parterne i sagen.

Misbrug, uden belæg og rendyrket politik. Beskyldningerne hagler ned over integrationsminister Bertel Haarder (V), efter han har besluttet igen at give udenlandske it-folk let adgang til Danmark, og nu vokser det politiske pres på ministeren.

Den lette adgang for it-folk forsvandt sidste år, da it ikke længere blev betragtet som et flaskehalsområde med mangel på arbejdskraft. Derfor røg området ud af jobkort-ordningen.

I mandags satte Bertel Haarder it tilbage på listen over områder, som giver udlændinge let adgang til Danmark, under store protester fra fagforeningerne HK og Prosa.

Haarder henviser til råd

Fagforeningerne er uenige i, at situationen på det danske arbejdsmarked er ændret, så der igen generelt er brug for it-folk herhjemme. De påpeger, at der stadig er høj arbejdsløshed, særligt blandt datamatikere.

Baggrunden for de hårde ord er dog mere, at fagforeninger føler, at de bliver taget til indtægt for, at it-folk nu igen skal kunne komme lettere til Danmark, via deres sæde i et råd. Det er helt uberettiget, mener fagforeningerne.

I sin pressemeddelelse om jobkort skriver Bertel Haarder, at beslutningen om at sætte it tilbage på den såkaldte positivliste "er truffet på baggrund af en udtalelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, Beskæftigelsesrådet, om beskæftigelsessituation for It-faggrupper og efter drøftelse med HK, Prosa, Producentforeningen, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), It-Brancheforeningen, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og It-Branchefællesskabet."

Beskæftigelsesrådet, som skulle have fremsat udtalelsen, er et rådgivende organ, som arbejdsmarkedets partere sidder i. Rådet bliver også nævnt i et svar, som Bertel Haarder har givet til Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

- Beskæftigelsesrådet har i den forbindelse udtalt, at virksomheder har tilkendegivet, at de har vanskeligt ved at rekruttere it-arbejdskraft med særlige spidskompetencer, og at der er mangel på højtuddannet it-arbejdskraft, skriver Bertel Haarder til Peter Skaarup.

Misvisende

- Jeg er dybt overrasket. Det er fuldkommen uforståeligt, at Bertel Haarder kan skrive sådan om Beskæftigelsesrådets udtalelse. Det er misbrug af udtalelsen, siger faglig sekretær Jens Frank fra FTF, der selv var med til at behandle udtalelsen i Beskæftigelsesrådet.

- Det er misvisende i forhold til rådets udtalelse, supplerer sekretariatsleder Jette Lund Pedersen, HK's repræsentant i Beskæftigelsesrådet.

Rådet drøftede situationen på it-arbejdsmarkedet på et møde 11. december sidste år. Da fagforeninger og virksomhedernes organisationer stod langt fra hinanden, gik der yderligere godt en måned, frem til 15. januar, før et kompromis om udtalelsen var på plads.

Råd: Stigende ledighed
Udtalelsen nævner intet om, at der skulle være kommet større mangel på it-arbejdskraft, siden it røg ud af jobkort-ordningen sidste sommer. Tværtimod.

- Det er rådets vurdering, at der generelt kan konstateres en stigende ledighed inden for it-området, ligesom det kan konstateres, at de regionale arbejdsmarkedsråd vurderer, at der ikke generelt er flaskehalsproblemer for it-arbejdskraft, står der blandt andet i udtalelsen.

- Det fremgår også af Arbejdsmarkedsstyrelsens landsdækkende flaskehalsundersøgelse, at der er mangel på højtuddannet arbejdskraft. Manglen er dog ifølge denne undersøgelse faldet betydeligt fra 600 personer i 2001 til 230 personer i 2003, fortsætter kompromis-udtalelsen.

- Derfor er der ikke belæg for at Bertel Haarders beslutning om at genindføre jobkortet til it-folk i forhold til behandlingen i Beskæftigelsesrådet. Det er ren og skær politik, konstaterer Jette Lund Pedersen fra HK.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi vil reagere over for Bertel Haarder sammen med de øvrige organisationer i Beskæftigelsesrådet, som føler, at de er blevet taget til indtægt for ministerens udtalelser, tilføjer Jens Frank fra FTF.

Virksomheder skal være mere præcise

I udtalelsen fra Beskæftigelsesrådet står der, som Bertel Haarder skriver til Peter Skaarup, at "virksomheder tilkendegiver, at de har vanskeligt ved at rekruttere it-arbejdskraft med særlige spidskompetencer." Men der er en tilføjelse, som Bertel Haarder har udeladt:

- Der kan i den forbindelse være et behov for, at virksomhederne er mere præcise i deres vurdering af behovet for arbejdskraft med særlige spidskompetencer inden for it-området.

- Det er vigtigt, for hvis virksomhederne kan fortælle, hvilke kundskaber de mangler, så kan vi bruge den viden til at efteruddanne ledige danskere i stedet for at importere udenlandsk arbejdskraft, siger Jette Lund Pedersen.

Haarder: Jeg har lagt vagt på møder
Bertel Haarder mener, at fagforeninger benytter enhver anledning til at problematisere sagen. Han siger til Computerworld Online, at han slet ikke har lagt vægt på udtalelsen fra Beskæftigelsesrådet.

- Det, der har været afgørende for mig, er, at arbejsgiversiden og brancen enig med Ingeniørforeningen i Danmark, som oragniserer de fleste af de medarbejdere, det drejer sig om, nemlig folk med mindst tre års universitetsuddannelse, fortæller Bertel Haarder.

- Det, der har spillet ind, er de møder, jeg har holdt med de pågældende organisationer. Beslutningen bygger ikke på udtalelsen fra Beskæftigelsesrådet, fastslår han.

Bertel Haarder henviser til sine embedsmænd for en forklaring på, hvorfor Beskæftigelsesrådet så alligevel er nævnt i både pressemeddelelsen og svaret til Peter Skaarup.

Hvem kan sidde længst på ministerens skød?

Ministeren har endnu ikke svaret på det sidste spørgsmål i sagen. Den socialdemokratiske it-ordfører, Thomas Adelskov, vil vide, hvad det "objektive grundlag" for at omgøre beslutningen fra sidste sommer og genindføre jobkortet til it-folk er.

Den socialdemokratiske ordfører ønsker også svar på, hvor mange virksomheder der har fået afslag på ansøgninger fra udenlandske medarbejdere, som har søgt arbejdstilladelse efter den normale procedure.

- Problemet er, at når der ikke er noget objektivt grundlag for at ændre beslutningen fra sidste sommer, så bliver der tale om en slags retsløshed på området, hvor den, der kan sidde længst på skødet af ministeren, får sin vilje, siger Thomas Adelskov.

- Jeg har ikke fået nogen meldinger fra virksomheder, som ikke kan få arbejdskraft til Danmark, og jeg har heller ikke fået nogen melding om, at it nu igen er at flaskehalsområde, tilføjer han.

Thomas Adelskov opfordrer Bertel Haarder til at kigge på de kraftige politiske signaler, som både hans eget parti og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har udsendt om deres utilfreds med sagen om jobkort til it-folk.

DF truer med at afskaffe jobkort

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti truer ligefrem med at samle flertal for helt at afskaffe jobkortet til alle udlændinge på grund af sagen om it-folkene.

- Det udhuler fuldstændigt intentionerne med jobkortet, når man giver virksomheder mulighed for at importere udenlandske it-folk, der ikke kan mere end de mange ledige danske it-folk, siger han til Ritzaus Bureau.

Umiddelbart er Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne dog ikke med på at afskaffe jobkortet.

- Men selvfølgelig skal vi kigge på, om vi skal skærpe grundlaget for, at ministeren selv kan agere, hvis han ikke lytter til de signaler, der bliver givet, siger han.

Relevante links

Integrationsministeriets pressemeddelelse

Bertel Haarders svar til Peter Skaarup




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere