Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Nokia tester brændselsceller i headset

Brændselsceller er fremtidens teknologi, som kan overkomme begrænsningerne i batteri-levetiden, mener Nokia. Finnerne har fremstillet 100 Bluetooth-headset med brændselsceller, som nu bliver testet.

Nokia er i gang med at teste, om brændselsceller i fremtiden kan give mobiltelefoner og anden trådløs elektronik længere arbejdsdage, end det kan lade sig gøre med dagens batterier.

Nokia har produceret 100 headsets, som udvalgte medarbejdere i verdens største producent af mobiltelefoner er i gang med at teste.

De 100 headsets er baseret på den trådløse Bluetooth-teknologi, men de er nu ikke helt uden ledninger.

Lidt større end et æg

Brændselscellen, der fylder lidt mere end et stort æg, skal derimod bæres i lommen, hvorfra der går en ledning op til selve headsetet. Til gengæld kan brugerne bevæge sig væk fra telefonen, mens de taler.

Hele pointen er dog, at levetiden er fem gange så lang som de to timer, det normalt er muligt at tale i et Bluetooth-headset, inden batteriet løber tør for strøm.

Nokia finder det ikke realistisk, at mobilkunder verden over vil løbe rundt med store enheder i bukselommen for at kunne benytte deres headsets.

Der er derfor mere tale om en test af, hvor langt teknologien med brændselsceller er nået, og det er ifølge udviklingsdirektør Yrjo Neuvo ganske langt. Han betegner brændselscellerne som "relativt moden" teknologi.

- Der er fordele ved teknologien, men spørgsmålet er alligevel, om de er store nok til at overvinde forhindringerne, siger han til International Herald Tribune.

Udskille af metanol

En af forhindringerne er, at cellerne skal fødes med brændslet metanol. Den brint, som brændselscellen kører på, bliver udskilt af metanolen, og teknologien er generelt accepteret som meget ren. I teorien er vand og kuldioxid de eneste affaldsprodukter.

En anden forhindring er den teoretiske risiko for eksplosioner, når man render rundt med metanol, der skal omdannes til brint, på sig.

Nokia anser den dog ikke som noget stort problem, da brændselscellen fødes med to milliliter ad gangen, hvilket er mindre, end der er i en lighter, som millioner af mennesker render rundt med på sig.

Selve påfyldningen sker med, hvad der minder om en pipette, og hvis man ellers har metanol på sig, kan de 10 timers taletid på headsetet udvides uden at apparatet behøver komme i nærheden af stikkontakten.

Selv vurderer Nokia, at en af de største forhindringer for udbredelsen af brændselsceller er distributionen af netop brændslet.

Endnu er det ikke muligt at erstatte batterier med brændselsceller, der i stedet bruges til at forlænge deres levetid. Bærbare computere er mellem de mest oplagte produkter at anvende cellerne til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere