Verden har set endnu en stribe sager, der udspringer af patenter på teknologier, som er standard i meget af den software, som millioner af computerbrugere anvender hver dag.
Denne gang føres sagerne af London-firmaet BTG, som lever af at beskytte intellektuelle rettighederne. Selve patenterne indehaves af et selskab i New York, Teleshuttle.
Der er tale om seks amerikanske patenter, som dækker softwaredownload både i en automatiseret form eller med regelmæssige intervaller.
Netop den fremgangsmåde er standard i meget antivirussoftware, hvor opdaterede filtre er altafgørende for, at brugerne er beskyttet mod de seneste virusser og orme.
Også mange andre typer software benytter fremgangsmåder, der kan være dækket af patenterne, først og fremmest for at installere fejlrettelse, patches, på brugernes computere.
Netop antivirus og patches fremhæves af talsmanden for BTG, Andy Burrows. Han oplyser, at briterne har fremlagt patenterne for flere softwareselskaber og nu drøfter muligheden for at få licensindtægter, måske med tilbagevirkende kraft.
Endnu er der ingen retssager, men Andy Burrows lægger ikke skjul på, at BTG har en plan for at slæbe genstridige softwareselskaber for domstolene, hvis de ikke er villige til at slippe grunkerne.
Andy Burrows vil ikke ud med, hvilke software- og sikkerhedsselskaber BTG har henvendt sig til, men den britiske avis The Telegraph skriver, at Microsoft er mellem dem.
En særlig problematik ved en patent, der dækker antivirus er, at det dækker mange gratis produkter, som private computerbrugere benytter til at holde deres systemer fra for infektioner. Selskaberne bag de gratis produkter har næppe indtægter til at betale licens til Teleshuttle og kan derfor blive tvunget til at droppe produkterne.
Den risiko nedtoner BTG dog ved at sige, at selskabet aldrig har ført en sag, der er ført til, at et produkt er blevet fjernet fra markedet, skriver nyhedstjenesten Zdnets britiske udgave.
En række store virksomheder har ved de amerikanske domstole lært, at brede patenter, der dækker software-teknologier, skal tages alvorligt. Et af de mest markante eksempler er Microsoft, som for knap et år siden blev idømt en bøde på 3,4 milliarder kroner for at bryde et patent fra Eolas Technology. Den sag kan føre til ændringer i Internet Explorer-browseren, fordi den i princippet forbyder plug-ins.