Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

3 tabte 1,5 millioner kr. per medarbejder

Mobilselskabet 3 tabte 134 millioner kroner i Danmark sidste år, hvilket svarer halvanden millioner kroner for hver af de 89 medarbejdere. Omsætning var der stort set intet af, men alt går efter planen, siger ledelsen, som forventer nyt stort underskud i år.

Mobilselskabet 3, der som det eneste herhjemme satser stenhårdt på den nye 3G-teknologi, mærkede sidste år konsekvensen af at være frontløber.

Underskuddet havnede på 134 millioner kroner før skat, og det kunne nemt være blevet meget større, hvis 3 var begyndt at afskrive noget på sine investeringer på over halvanden milliarder kroner i Danmark.

Afskrivninger begynder imidlertid først i år, og derfor begrænsede 3 tabet til 94 millioner kroner, da en positiv skattepost på 40 millioner kroner også trækker op.

Tab: 1,5 millioner per mand
3 er i gang med at opruste både sit netværk og sin medarbejderstab. Sidste år var der gennemsnitligt 89 ansatte, hvilket svarer til et tab - eller en investering, om man vil - per ansat på halvanden million kroner.

Med slutningen af året havde 3 hyret 120 danskere, og i dag er der ifølge direktør Jesper Weng 200 medarbejdere i selskabet.

3 har blandt andet oprustet inden for kundeservice. Det hænger sammen med, at 3 i år har fået lidt fart på salget af mobiltelefoni til danskerne og ifølge branchekilder nu har rundet 30.000 kunder.

Ved udgangen af 2003 havde blot 3.425 kunder meldt sig under fanerne, og derfor kunne omsætningen kun kravle lidt over fem millioner kroner.

Det virkelige billede af 3's aktiviteter i Danmark bliver bedre tegnet af pengestrømmen fra de danske investeringer sidste år, som lyder på et minus på 662 millioner kroner.

Dertil kommer, at 3 har forpligtet sig til fortsat at foretage store investeringer herhjemme.

Alene gælden fra 3G-licensen, som 3 skal betale i alt 950 millioner kroner for, udgør små 500 millioner kroner. Dertil kommer samlede leje- og leasingforpligtelser på 81 millioner kroner.

Hverken underskud, krav til store investeringer eller gæld får dog ejerne, Hutchison Whampoa fra Hong Kong og den svenske Wallenberg-families investeringsselskab Investor, til at ryste på hånden. De betegner underskuddet som "tilfredsstillende i relation til selskabets planer".

Grundstenen skal lægges nu
Hverken Hutchison eller Wallenberg lægger skjul på, at der bliver underskud igen i år.

Direktør Jesper Weng vil ikke sige, om det bliver større eller mindre end næste år, men påpeger, at det blandt andet afhænger af, hvor mange kunder der kommer til i julekampagnen. De er i første omgang en udgift for 3, blandt andet fordi selskabet giver store tilskud til mobiltelefonerne.

Hi3G Denmark ApSÅrsregnskab
Millioner kroner20032002
(18 mdr.)
Omsætning5,30
Resultat af primær drift (EBIT)-121,7-7,9
Resultat før skat -134,2-31,1
Resultat-94-21,8
Egenkapital378,921,8
Antal ansatte8924
- Det er i år, at grundstenen til vores succes de næste to år skal lægges. Sidste år var i den forbindelse ikke værd at regne med, siger direktøren.

Han vil ikke sige, hvor mange penge 3 har tænkt sig at investere i Danmark, men kun, at hovedparten af investeringen falder inden for de første fem år.

- Jeg ved ikke, hvor mange år der bliver store underskud, men vi regner med underskud i en årrække, siger Jesper Weng.

Ingen konkurrenter i år

Han afviser at lade sig ryste af priskrigen på mobiltelefoni, hvor Telia mandag som det første selskab i Europa spillede ud med en fast pris for alle mobilsamtaler i Danmark.

- Det er et udtryk for, at nogle selskaber skal have det sidste ud af de investeringer, de har foretaget i noget gammel teknologi, konstaterer han i stedet.

Jesper Weng forventer ikke, at andre danske teleselskaber lancerer 3G i år.

Han vil derimod ikke afvise, at der kan komme tilbud om datateknologien Edge, der sætter fart i GSM-nettene, men den regner han ikke for en seriøs konkurrent til 3G. Det skyldes først og fremmest, at den ikke tillader tale og dataoverførsel på samme tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere