Artikel top billede

Sveriges største it-skandale er slet ikke en it-skandale: "Man kan se, at ledere bliver immune over for fagfolk"

"It-skandalen" i vores brodernation omkring udliciteringen af it-driften i en styrrelse er slet ikke en "it-skandale". Det mener en professor, der langer ud efter ringe offentlig ledelse, der ser stort på fagfolk. Her her hans råd til it-folk, der vil høres på ledelsesgangen.

Selvom skandalen i den svenske transportstyrelses omdrejningspunkt er udlicitering af it-drift til ikke "clearede" underleverandører, så gør det det ikke til en it-skandale.

Sådan lyder vurderingen fra David Dreyer Lassen, som er professor på Københavns Universitet.

"Det er blevet præsenteret som en it-skandale og en udliciteringsskandale. Det er det ikke. Det kunne også være sket, hvis data havde været på kartotekskort eller ikke var udliciteret overhovedet," siger han og fortsætter:

"I debatten fremstod det som om, at det her er en offentlig it-skandale. Det er det ikke. Det er en offenlig ledelsesskandale."

Sagen kort

For knap en måned siden fik den alvorlige svenske "it-skandale" ministerhovederne til at rulle i en grad, så tankerne nærmest ledtes tilbage til Det Stockholmske Blodbad i 1520, hvor Christian d. 2 lod blodet flyde.  

Læs mere om skandalen her: Dramatisk udvikling: Den svenske it-skandale kan koste tre ministre posten

Opstandelsen opstod kort fortalt, efter it-driften af den svenske transportstyrelse blev udliciteret til IBM og deres underleverandører i blandt andet Serbien og Rumænien. For at overholde tidsplanen blev operationen hastet igennem uden hensyn til svenske regler.

Det gav de udenlandske it-underleverandører, der ikke var "clearet," adgang til en mængde fortrolige oplysninger om svenskerne, svensk infrastruktur og dybt fortrolige oplysninger, der kan lede til svenske politi - og militærfolk.

Det kostede generaldirektør for Transportstyrelsen Maria Ågren jobbet i begyndelsen af året, og siden har flere ministre måtte forlade taburetterne.

Læs mere om den svenske it-skandale her: Her er de utrolige detaljer, og hvad vi ved om forløbet indtil nu

Dårlig ledelse

Selvom det hele virker til at dreje sig om udlicitering af it-systemer, så er det i følge David Dreyer Lassen altså ikke retvisende.

Pilen peger i følge ham på en tendens i offentlig ledelse, hvor professionelle ledere ikke er godt nok inde i deres ressortområde.  

"På den ene side kan man sige, at ledelse i det offentlige såvel som i det private er vigtigt, men når ledelse bliver totalt løsrevet, fra den daglige drift, så er det noget skidt. Man får så at sige nogle folk ind, der ikke ved, hvad det handler om. På den måde bliver ledelse altså fokuseret på processen og ikke på indholdet," forklarer han.

Læs mere om den svenske skandale: Persondata-ekspert om slap sikkerhed i det offentlige: “Vi ville ikke ane det, hvis svensk it-skandale foregik i Danmark"

Immune overfor fagfolk

Netop det forhold, at lederne ved noget om at lede, og fagmedarbejderne kender deres område, gør det svært for fagfolk at komme igennem til ledelsen, vurderer professoren. 

"Man kan se, at ledere bliver immune overfor fagfolk, der henvender sig for at påpege eventuelle faresignaler," siger han og fortsætter: 

"Det kan på den måde blive svært for fagfolkene at komme igennem til ledelsen med fagligt begrundede synspunkter."

Han understreger, at det ligner, det man har set i Sverige, hvor det ikke virker til at generaldirektøren har haft synderlig stor viden, om hvilken type oplysninger Transportstyrelsen har behandlet, og derfor har set stort på regler og procedurer.

Med risikoen for den her type ledere, råder David Dreyer Lassen blandt andet danske it-fagfolk til forsøge at opsøge et godt samarbejde med den her nye form for ledelse og ikke bare tage sig til hovedet og hive sig i håret. 

"Fagpersoner skal være gode til at vise velvilje og samarbejde med en ny og professionel leder. De er som regel gode administratorer, men det er ikke sikkert, at de ved noget som helst om, hvad det er, de skal administrere. Derfor er mit råd, at man som fagperson kommer på banen og ikke bare vender ryggen til den nye leder," forklarer han og kommer med en lille stikpille til det han kalder "besværlige" fagfolk. 

"Man skal dog som fagperson passe på, at man ikke råber "ulven kommer" uden grund. Hvis en professionel ledelse oplever det, så vil de på sigt ignorere fagpersonerne."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering