Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Guf for hackere: Intetanende virksomheder lækker interne data på åbne hjemmesider

Mange virksomheder renser ikke billeder og andre filer for metadata, inden de offentliggøres online. Det giver hackere let adgang til informationer om ansatte, der kan bruges til CEO-fraud.

”Det er virkelig lavthængende frugt.”

Sådan beskriver Lewis Henderson fra sikkerhedsfirmaet Glasswall de metadata, der følger med, når virksomheder offentliggører billeder, PDF-filer og andre enheder på deres hjemmesider.

Henderson og Glasswall har for BBC undersøgt hjemmesider for udvalgte advokatfirmaer, banker, offentlige myndigheder og forsvars-leverandører for at finde ud af, om de lækker følsomme oplysninger - og det gør de.

Virksomhederne fjerner i mange tilfælde ikke metadata fra de filer, de publicerer, og dermed kan en uskyldig PDF pludselig blive et værdifuldt værktøj for hackere, der gerne vil begå CEO fraud.

Metadata på de undersøgte virksomheders hjemmesider indeholder i mange tilfælde navnet på den person, der havde oprettet filen, men også interne brugernavne og oplysninger om den specifikke software på brugerens computer ligger frit tilgængelige.

”Alle virksomhederne har sikkert en politik, der dikterer, at dette her ikke må ske. Men det betyder ikke, at der også er konkrete processer på plads for, hvordan man undgår det,” siger Lewis Henderson til BBC.

Skræddersyet svindel

CEO-fraud vinder frem i store dele af verden, og herhjemme er det blandt andet gået ud over Statens Museum for Kunst, der i april måned blev narret til at overføre 805.000 kroner til hackere, der udgav sig for at være museumsdirektøren.

Læs også: Tre konkrete råd: Sådan undgår du nemt at blive fuppet med 'CEO-fraud'

Ifølge Lewis Henderson vil det være let for en hacker at bruge sociale medier til at koble navnene fra virksomhedens metadata sammen med virkelige personer, og så er man allerede godt i gang med det målrettede hackerangreb.

”Jo mere information du har, jo mere kan du tilpasse det, du sender til dit mål,” siger han til BBC.

Den britiske sikkerhedsekspert Rik Ferguson fortalte tidligere på året til Computerworld, hvordan nigerianske bander organiserer CEO-fraud i Danmark ved hjælp af lokale freelancere.

Det kan du læse mere om her: 
Sådan organiserer nigerianske bander cyber-svindel i Danmark: Hyrer dansk arbejdskraft på det mørke net




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere