Prøvekørt: Hvem skal egentlig købe den helt fantastiske, men også meget dyre, Surface Studio?

Microsofts kreative vidundermaskine, Surface Studio, er det perfekte værktøj til en helt speciel gruppe mennesker. Men samtidig også en dyr fornøjelse.

Siden 15. juni har danskerne kunne købe alle Microsofts fire Surface-produkter, nemlig den tynde og lette Surface Pro, den mere klassiske Surface Laptop og den innovative Surface Book. 

Og så er der Surface Studio: Den dyreste og største maskine i Surface-serien. 

Surface Studio er en 2-i-1-computer til skrivebordet, og lige som de andre Surface-produkter består Surface Studio af gode materialer i et stilrent og skarpt design. 

Der er næsten et skær af nordisk design over de skarpe linjer og ubrudte flader. 

Men til en startpris på omkring 27.000 kroner er det langtfra en computer, der bør være allemandseje. 

Så hvem er den tilegnet?

Vidunderlig skærm

Surface Studio er en lækker computer. Så er det sagt.

Den oser af selvtillid og overskud, men i et spartansk og enkelt skåret udseende. 

Der er ingen overflødige riller eller kanter, ingen unødvendige lys eller farver. Det er industrielt design, når det er bedst. 

Computeren består af to dele, skærmen foroven og computeren i foden, bundet sammen af et stærkt hængsel.

Den 28 tommer store skærm ligner en forvokset Surface Pro-computer og er ultratynd.

Skærmen byder på 4.500 x 3.000 pixels og Microsofts eget PixelSense-teknologi.

I lægmandssprog kan du sammenligne PixelSense med Apples Retina-teknologi.

Det vil sige, at tekst og billede står enormt skarpt, og skærmen har en næsten perfekt farvekorrekthed og et lysstærkt panel. 

Kort fortalt: Fotos, videos og animationer er uhyre flotte.

Det er klart en af de flotteste skærme, vi nogensinde har set på en computer. Den inviterer nærmest en til at begynde at tegne og kreere.

Det manglede også bare, for skærmen er hovedattraktionen ved computeren. Faktisk er al hardware bygget til at understøtte skærmen og den høje opløsning.

Du kan med Surface Stylus og Dial bruge skærmen som et canvas, et lærred, og den solide, men stadig let-kontrollerende hængsel betyder, at du kan lægge skærmen i præcis den position, som det passer dig. 

Læs også: Microsofts vilde Surface Book kommer endelig til Danmark: Det kommer den til at koste

Jeg har selv benyttet Surface Pro 4 og Surface Stylus som tegneredskab i næsten et år, og bruger nu en iPad Pro 10,5 med Apple Pencil. 

Ingen af disse inviterer på samme måde til kreativ leg på samme måde, som når man sidder med et 28 tommer canvas foran sig, hvad end det så er i Photoshop, Sketchable eller noget helt tredje.

Det fungerer med bravur, og sammen med Surface Pen er Studio klart en af de bedste kreative værktøjer på markedet.

Dial, den lille puck-lignende kontroller, er et fint værktøj, der kan lette arbejdet, men den skal desværre købes som tilbehør. 

Uanset hvad er Surface Studio den ultimative maskine til den helt særlige gruppe mennesker, som kan se fordelen i den store touchskærm med stylus.

Og det er til trods for resten af hardwaren.

Gammelt grafikkort

Selve computeren sidder nede i foden af skærmen og fylder ikke særlig meget. Med så lille en fysisk størrelse, er det naturligt, at det heller ikke er en supercomputer, der sidder i den. 

Læs også: Overblik: Her er Surface Pro og de bedste Windows 10-tablets

Inde i computeren sidder en sjettegeneration i5 eller i7-processor (i7-modellen er en 2,7GHz 6820HQ), 8-32 GB LPDDR4 RAM samt enten en SSD alene eller sammen med en større klassisk harddisk. 

Og så et Nvidia Geforce GTX 965M (2GB VRAM) eller GTX 980M (4 GB VRAM). 

Det er gamle kort fra sidste generation af Nvidias GTX-serie af grafikkort og "M'et" indikerer, at det er et "mobility"-kort, et kort beregnet til bærbare computere, som er mindre og generer mindre varme end et kort beregnet til stationære computere. 

Det betyder også, at det ikke kan yde så meget som et almindeligt grafikkort. 

Et almindeligt GTX 980-kort er ekempelvis 55 procent bedre end et 980M-kort, og forskellen er endnu større, hvis vi sammenligner med et mere moderne GTX 1080-kort.  

Et GTX 1080-kort er 150 procent bedre end et 980M-kort. 

Dermed ikke sagt, at Surface Studio er langsom. Langt fra.

I en demo hos Microsoft oplevede vi ingen problemer i Photoshop og Sketchable, og ved et Surface-event forklarede en fotograf, der var ansat at Microsoft til at arbejde på maskinen under eventet, at han under hans Photoshop-redigeringer af billeder ikke havde oplevet et eneste tegn på svag hardware.

Det betyder blot, at du nemt kan finde en pc, der er Studio langt overlegen for langt færre penge.

Konklusion: Så hvem skal købe den?

Den indre hardware taler imod Surface-computeren.

Det indbyggede 965M eller 980M-kort kan sagtens give kreative nok juice til den kreative process, men leder du efter en computer med stærk hardware, får du mere for pengene andre steder. 

Eksempelvis koster den dyreste model af Apples opdaterede iMacs (også en all-in-one) med et langt bedre AMD Radeon Pro 580 (8GM) "kun" 21.000 kroner mod Surface Studios 27.000 for den billigste model. 

Eller du kan købe en stationær Windows-pc med langt kraftigere hardware for under 10.000 kroner. 

Men det er heller ikke hardwaren her, der er interessant. Det er formfaktoren: En 4,5K 28 tommer skærm med næsten perfekt farvegengivelse med præcis stylus-support i en flot og praktisk skal. En Wacoom Cintiq i samme størrelse koster alene 26.000 kroner - og så er det uden en computer. 

Samtidig er computeren så flot og imponerende, at selvom du ikke har brug for den, har du lyst til at eje den, og den kunne ske djævelsk flot ud på et direktørkontor. 

Og så er spørgsmålet, hvad er giver mest mening for dig. For en startpris på 27.000 kroner er jo også en form for penge. 

Læs også: Test af Acer-tablet: Støjsvag Windows 10-tablet til den halve pris af den nye Surface Pro


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering