Staten kan spare formuer på koncern-it

Der er lavthængende frugt at høste, hvis alle ministerier indfører koncern-it. Hvis staten også opfører sig som koncern, når den indkøber it, ligger frugterne nærmest på jorden.

Der er en halv milliard kroner at spare, hvis alle ministerier indfører koncern-it, standardiserer og konsoliderer. Og endnu større milliardbesparelser, hvis staten får en samlet koncern-it funktion, standardiserer og køber stort ind. Det mener it-direktøren i Beskæftigelsesministeriets koncern-it-funktion, Michael Wright.

Hans synspunkt understøttes af beregninger fra 2003, som viser, at staten kan spare 377 millioner kroner om året, hvis man blot anvender den samme standard-hardware, standard-software og tynde klienter på alle statslige it-arbejdspladser.

Vælges standard-pc'er, er besparelsen ifølge Videnskabsministeriets analyse 197 millioner kroner om året.

Kun få har koncern-it

Michael Wright undrer sig over, at der stadig kun er en håndfuld ministerier med koncern-it. Han har lavet et regnestykke, der tager udgangspunkt i, at Beskæftigelsesminsteriet vil spare 40 millioner kroner på it-omkostningerne de næste tre år.

- Der er 4.000 ansatte i Beskæftigelsesministeriet. Det er i runde tal 0,5 procent af de 900.000 offentligt ansatte. Hvis resten af den offentlige sektor sparer bare halvdelen i it-udgifter per ansat, svarer det til, at der kan spares en halv milliard kroner alene ved at indføre koncern-it, siger Michael Wright.

Simon Gjedde, der er chef for Miljøministeriets koncern-it-funktion, Center for Informatik, kender ikke til overordnede analyser af omfanget af besparelsen ved indførelse af koncern-it i ministerierne, men han konstaterer, at erfaringerne i ministerierne med koncern-it ? Beskæftigelses-, Finans-, Videnskabs-, Udenrigs- og Miljøministeriet - viser besparelser i størrelsesordenen 25-40 procent.

I Udenrigsministeriet har it-chef Svend Olling indtil videre sparet 40 procent pr. it-arbejdsplads, men forventer yderligere besparelser i de kommende år.

Det er i dag helt op til det enkelte ministerium at bestemme, hvordan it-understøttelsen skal tilrettelægges. Det mest almindelige er stadig, at hver myndighed har egen it-organisation.

Fælles storindkøb

Oven i de koncern-it-relaterede besparelser skal lægges gevinsterne ved fælles storindkøb i stedet for, at myndighederne som nu placerer hundredvis af individuelle ordrer hos it-leverandørerne.

- Leverandørerne må være ved at dø af grin over, hvad vi betaler, siger Michael Wright, der helst så staten optræde som koncern på it-området med for eksempel ét fælles netværk og ét fælles e-postsystem og fællesindkøb. Undtaget bør være de systemer, der kræver forretningskendskab.

- Men netværk er netværk, Office er Office, tele er tele og MIPS er MIPS. Hyldevarer burde det være oplagt for staten at købe ind i fællesskab, mener Michael Wright.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld, som i dag bringer en udførlig beskrivelse af Beskæftigelsesministeriets projekt med koncern-it.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere