Der er en halv milliard kroner at spare, hvis alle ministerier indfører koncern-it, standardiserer og konsoliderer. Og endnu større milliardbesparelser, hvis staten får en samlet koncern-it funktion, standardiserer og køber stort ind. Det mener it-direktøren i Beskæftigelsesministeriets koncern-it-funktion, Michael Wright.
Hans synspunkt understøttes af beregninger fra 2003, som viser, at staten kan spare 377 millioner kroner om året, hvis man blot anvender den samme standard-hardware, standard-software og tynde klienter på alle statslige it-arbejdspladser.
Vælges standard-pc'er, er besparelsen ifølge Videnskabsministeriets analyse 197 millioner kroner om året.
Kun få har koncern-it
Michael Wright undrer sig over, at der stadig kun er en håndfuld ministerier med koncern-it. Han har lavet et regnestykke, der tager udgangspunkt i, at Beskæftigelsesminsteriet vil spare 40 millioner kroner på it-omkostningerne de næste tre år.
- Der er 4.000 ansatte i Beskæftigelsesministeriet. Det er i runde tal 0,5 procent af de 900.000 offentligt ansatte. Hvis resten af den offentlige sektor sparer bare halvdelen i it-udgifter per ansat, svarer det til, at der kan spares en halv milliard kroner alene ved at indføre koncern-it, siger Michael Wright.
Simon Gjedde, der er chef for Miljøministeriets koncern-it-funktion, Center for Informatik, kender ikke til overordnede analyser af omfanget af besparelsen ved indførelse af koncern-it i ministerierne, men han konstaterer, at erfaringerne i ministerierne med koncern-it ? Beskæftigelses-, Finans-, Videnskabs-, Udenrigs- og Miljøministeriet - viser besparelser i størrelsesordenen 25-40 procent.
I Udenrigsministeriet har it-chef Svend Olling indtil videre sparet 40 procent pr. it-arbejdsplads, men forventer yderligere besparelser i de kommende år.
Det er i dag helt op til det enkelte ministerium at bestemme, hvordan it-understøttelsen skal tilrettelægges. Det mest almindelige er stadig, at hver myndighed har egen it-organisation.
Fælles storindkøb
Oven i de koncern-it-relaterede besparelser skal lægges gevinsterne ved fælles storindkøb i stedet for, at myndighederne som nu placerer hundredvis af individuelle ordrer hos it-leverandørerne.
- Leverandørerne må være ved at dø af grin over, hvad vi betaler, siger Michael Wright, der helst så staten optræde som koncern på it-området med for eksempel ét fælles netværk og ét fælles e-postsystem og fællesindkøb. Undtaget bør være de systemer, der kræver forretningskendskab.
- Men netværk er netværk, Office er Office, tele er tele og MIPS er MIPS. Hyldevarer burde det være oplagt for staten at købe ind i fællesskab, mener Michael Wright.
Denne artikel stammer fra avisen Computerworld, som i dag bringer en udførlig beskrivelse af Beskæftigelsesministeriets projekt med koncern-it.