Danskerne kan godt begynde at glæde sig til en helt ny type trådløs tjeneste, når den amerikanske telemilliardær Craig McCaw åbner for sit trådløse bredbåndsnetværk herhjemme.
Craig McCaw købte i sidste uge licenser til et trådløst bredbåndsnetværk (FWA) i København for 1,6 millioner kroner af staten, og der har været meget stille om hans konkrete planer.
Men nu står hans amerikanske selskab, Clearwire, frem og fortæller om sin strategi, og den minder ikke om noget, der i forvejen findes på hverken det amerikanske eller det danske marked.
Ny teknologi
Ifølge avisen The Wall Street Journal satser Craig McCaw på en helt ny trådløs teknologi, der er ved at blive kendt som Wimax. Endnu er produkterne til teknologien ikke klar. Det ventes først at ske i 2006. Men Gerry Salemme fra Clearwire lover ifølge den amerikanske finansavis, at Clearwires tjeneste vil leve op til kravene i teknologien.
Wimax er strengt taget ikke navnet på teknologien, men derimod forkortelsen for en alliance (Worldwide Interoperability for Microwave Access), som Intel og en række andre af verdens største teknologiselskaber har stiftet. Alliancen skal sikre, at udstyr fra forskellige producenter kan kommunikere med hinanden.
Selve teknologien bygger på en standard fra den amerikanske organisation IEEE, 802.16. Selskaberne, som bakker standarden op, lover bredbåndstjenester, som endnu ikke er set på markedet.
Et af problemerne ved dagens FWA-net herhjemme er, at de kræver antenner, der bliver placeret med fri sigt til den centrale sender. Det gør det besværligt og ufleksibelt at benytte, og desuden kan udstyr fra forskellige producenter ikke kommunikere med hinanden.
Trådløse lokalnet, også kendt som WLAN eller Wi-Fi, giver derimod brugerne mulighed for at bevæge sig og blot betjene sig af et indstikskort til pc'en. De er til gengæld hæmmet af, at rækkevidden fra senderne er meget begrænset, fordi sendeeffekten skal være lav.
Kombinerer det bedste fra to verdener
Wimax vil kombinere FWA-teknologiens høje båndbredde med fleksibiliteten i Wi-Fi. Således lover Gerry Salemme fra Clearwire, at kunderne vil kunne tage deres abonnement med sig fra hjembyen til andre områder, hvor selskabet har dækning, fuldstændig som man i dag kan koble sig på internettet med Wi-Fi-teknologi i en række knudepunkter, hotspots. De vil altså ikke være afhængige af eksterne antenner.
Hastigheden bliver ikke helt så høj som de FWA-net, vi har herhjemme, men mellem 1,5 og to megabit per sekund. Det er dog stadig lige så hurtigt som de hurtigste ADSL-linier til privatkunder.
I dag tør ingen af de danske FWA-selskaber satse på privatkunder, fordi teknologien er for dyr til at konkurrere med ADSL og kabelmodem. Det samme gør sig gældende i USA, hvor teknologien kun bliver brugt til at nå ud til ejendomme på landet, hvor der ikke er kabler til.
Men Craig McCaw har tænkt sig at udfordre de etablerede teleudbydere på deres hjemmebane i byerne, både i USA og de steder i Europa, hvor han har købt eller planlægger at købe licenser. I første omgang vil tilbuddet kun komme til to amerikanske byer, men alene i løbet af det første år skal netværket udbygges til 20 byer i USA, skriver The Wall Street Journal.