Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Coding Pirates teknik: Sådan lærer vi danske skole-elever at programmere og kode

Interview: Der findes flere smarte metoder til at få danske skolebørn til at interessere sig for kodning. Se hvilke metoder den succesrige organisation Coding Pirates bruger til at få danske skolebørn til at kode.

Vi ved vist efterhånden alle sammen, at kodning er fremtiden, men hvordan får man de fremtidige generationer, til at interessere sig for kodning?

Det har vi spurgt Martin Exner om. Han er formand for organisationen Coding Pirates, der en frivillig forening, der arbejder med at udbrede kodning til danske skolebørn.

Coding Pirates har blandt andet for nylig fået en check af Tuborgfonden på tre millioner kroner.

Martin Exner, hvordan lærer I egentlig børn at kode?

"Børn synes jo nok, at det mest spændende ved teknologi i dag er at spille eller at se film på mobilen eller computeren. Derfor kan det være svært for os at få dem til at kode spillene eller videoerne selv."

"Det handler derfor om at få interessen i at opfinde eller bygge selv frem i børnene. Hvis ikke de syntes, at det er spændende, kan det være rigtig svært at gøre dem interesserede. Men det kommer helt af sig selv, hvis de har en lille smule lyst til at udvikle noget selv eller opfinde noget selv.

Børnene arbejder sammen i grupper, og det er deres ideer til spil eller andre ting, som vi arbejder med, da de skal være interesserede, i det, de foretager sig."

Hvilke udfordringer er der, når I skal have børn til at interessere sig for kodning?

"De kan være meget utålmodige. Hvis man spørger, hvad de godt kunne tænke sig at beskæftige sig med, så er der ofte nogle børn, der siger, at de godt kunne tænke sig at kode et spil ligesom GTA. Der er bare rigtig langt fra det niveau, de begynder på, til at de kan skrive et spil, som ser flot ud, og som de selv syntes er sjov at spille."

Hvad har I haft størst succes med, når det handler om at få børn til at interessere sig for kodning?

"Vi har stor succes med Game Jam, som er en stor konkurrence, hvor over 100 børn mødes og er sammen i grupper, hvor de udvikler spil. De sidder og designer spil sammen i 24 timer, hvor de sover og spiser sammen, og så får de præmier for bedste spil og bedste design og så videre. Det syntes børnene er helt vildt fedt, og de er vildt motiverede i alle 24 timer."

Hvad skal der til for at børn syntes kodning er sjovt?

"Vi skal foretage os noget, hvor der ikke går for lang tid, fra børnene begynder med kodningen, til de kan se et resultat. Det kan være en rigtig stor udfordring. Derfor skal de være tålmodige."

Hvordan vil I få børn til at kode fremfor for eksempel at se Netflix eller spille Minecraft?

"Det er ved at motivere dem til at kode, ved at vise dem eksempler på andre børn, der har lavet spil, der er blevet store succeser og fortælle dem, det sagtens kan lade sig gøre. Man behøver ikke at have 10 års erfaring med programmering og være studerende på Københavns Universitet for at kunne være succesfuld med kodning."

Hvilke erfaringer har I fået, og hvordan vil I udbrede kodning?

"Vi har en masse gode erfaringer med, hvordan man faciliterer workshops med programmering og kodning, så derfor ved vi lidt om, hvordan man får børnene til at syntes, det er spændende. Vi håber også, at børnene, der går til Coding Pirates, inspirerer deres kammerater til også at prøve kodning."

Hvordan tror du, at fremtiden ser ud for Coding Pirates?

"Den ser god ud. Det går den rigtige vej. Vi udvikler os og bliver større og større. Lige nu er der 50 afdelinger rundt omkring i landet, og der kommer helt sikkert flere. For børnene i Danmark ser det også godt ud, da det ser ud som omm, at kodning lige så stille bliver mere udbredt."

Læs også:

Coding Pirates formand advarer: Skoler skal undervise i programmering, ellers bliver Danmark hægtet af

Dansk professor og stifter af milliard-virksomhed: Folkeskolen er et bevis på, at Danmark er et visionsløst land

Nyt dansk spil skal lære børn at kode - og nu har det fået international anerkendelse

Pludselig penge-gave til dansk it-græsrods-bevægelse: "Nu kan vi endelig få råd til en studentermedhjælper"

Interview: Derfor skal børn fra iPad-generationen lære at programmere

"Min søn på syv år kom hjem med et 2D-print af en bille, og det var helt syret for ham, at man kunne printe på papir"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere