Århus Købmandsskole kan fra næste studieår tilbyde de studerende at blive certificerede som systemudviklere af Microsoft som et led i datamatiker-uddannelsen.
Certifikatet kan tages som et valgfag, fordi datamatiker-studiet fra sommerferien ændres, så der i stedet for en tredjedel bliver to tredjedel af et semester til rådighed til valgfag, som blandt andet kan udnyttes til at certificere sig.
IT-Brancheforeningen offentliggjorde for nylig en undersøgelse, som viste, at de danske arbejdsgivere lægger vægt på certifikaterne, når de hyrer nye it-medarbejdere.
- Det er væsentligt for os, at folk kommer ud i job, og vi ser på, hvordan vi kan være med til at forøge deres jobmuligheder, forklarer uddannelseschef Gert Simonsen, Erhvervsakademiet Århus Købmandsskole.
Udbud og efterspørgsel
Han oplyser, at skolen i forvejen har tilbudt en del af en certificering fra netværksleverandøren Cisco som led i datamatiker-studiet. Ifølge Gert Simonsen har skolen dog ingen præferencer for hverken Cisco eller Microsoft.
- Det her går efter udbud og efterspørgsel. Vi kigger efter, hvad erhvervslivet har brug for, og vi vil relativt hurtigt kunne dreje uddannelsen derhen, hvor efterspørgslen er, siger Gert Simonsen.
Umiddelbart får det næppe den helt store effekt, at Microsoft-certificeringer bliver en del af datamatiker-studiet, for de unge er flygtet fra uddannelsen de seneste fire år. It-fagforeningen Prosa forventer, at der i 2006 blot bliver uddannet 67 datamatikere i Danmark.
Både Prosa og Gert Simonsen peger på, at det vil give mangel på datamatikere, fordi antallet, der har fået job, har ligget nogenlunde konstant omkring 500 igennem de seneste år. Der er blot blevet uddannet langt flere hidtil.
Microsoft håber på otte til 10 skoler
Kirsten Panton, som er pædagogisk uddannelseschef for Microsoft i Danmark, oplyser, at verdens største softwareselskab også er ved at lægge sidste hånd på en aftale med den tekniske skole EUC Midt i Viborg. Det betyder, at de studerende på datafagtekniker- og datasupport-uddannelsen også vil kunne tage et Microsoft-certifkat som led i deres studium.
Microsoft har valgt de to jyske skoler, fordi nogle af skolernes medarbejdere har været med til at udforme de nye uddannelser. Kirsten Panton håber derfor at kunne tiltrække mellem otte og 10 uddannelsesinstitutioner, som skal tilbyde Microsoft-certifikater til de studerende.
Microsoft finder det mest oplagt, at certifikaterne bliver et led i korte og mellemlange uddannelser, fordi de er meget praktisk orienteret. Ifølge Kirsten Panton er der dog mulighed for, at de kan tilbydes som ekstra fag på kandidatuddannelser.
Microsoft lægger ikke skjul på, at det er en fordel for virksomhederne, hvis dens certifikater kan blive udbredt gennem det danske uddannelsessystem, men ser også fordele for de studerende.
- Vores mål er at integrere certifikaterne i undervisningen. Datamatiker-uddannelserne har haft problemer med at tiltrække studerende og fortælle virksomhederne om, hvilke kompetencer de giver. Mange virksomheder har vores platform, så for de studerende vil det være en fordel rent jobmæssigt at have certifikatet, siger Kirsten Panton.