Artikel top billede

Skat i gang med Danmarkhistoriens største offentlige it-projekt: Her er bygge-planerne

Skat er gået i gang med det største offentlige it-projekt nogensinde målt i kroner og øre. Op mod 150 folk skal bruges i den indledende fase, inden projektet skal bygges op mod heftige deadline. Allerede nu er projektet forsinket i minimum et års tid.

Lige knap to milliarder kroner og omkring 150 system-folk skal der til, når Skat her i efteråret for alvor tager de første spadestik mod opbygningen af syv spritnye toldsystemer.

Dermed ser det ud til, at den danske udvikling af nye toldsystemer - for øvrigt parallelt med de 27 andre EU-medlemslande inklusiv Storbritannien - bliver det største og dyreste offentlige danske it-system nogensinde.

It-systemet kommer derfor også til at stå helt centralt i udviklingen af ny toldorganisation, som skatteminister Karsten Lauritzen barslede for en god uges tid siden. 

Læs også: Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

Moderniseringen af toldsystemet skyldes, at EU-Kommissionen og de 28 medlemslande efter mange års tilretninger sidste efterår besluttede at få ensrettet og digitaliseret toldprocesserne.

De digitale processer skal bruges til at understøtte den legale handel, mens tolderne på samme tid får bedre redskaber til kontrol af varer, som enten er ulovlige, eller på anden vis kan bruges til at sprede terror, sygdom og andet ondskab.

Dertil kommer, at velfungerende toldsystemer sikrer Kommissionens provenu på cirka 80 procent af den inddrevne told på tværs af alle medlemslande, som i dag er vidt forskellige steder både teknisk og organisatorisk.

Syv helt nye systemer

I Danmark er det Skatteministeriet, der står for opgaven med at implementere den nye toldforordning, som der er blevet arbejdet og pudset på i det seneste årti af toldeksperterne på EU-hjemmebanen i Bruxelles.

Det betyder herhjemme, at Skatteministeriet i disse uger arbejder på at få den nødvendige organisation på plads, når syv af de største enkeltsystemer ud af omkring en snes toldsystemer skal bygges op fra grunden.

Blandt andet står de danske import- og eksport-systemer til en digital overhaling af de større, hvor de grundlæggende datamodeller skal tænkes forfra, samkøres med juraen og slutteligt programmeres samt testes inden udrulning.

Selve digitaliseringsdelen af systemerne bliver bygget via en investering på et sted mellem 700 millioner og en milliard kroner. Dertil bliver det skudt yderligere omkring en milliard kroner i projektet, der blandt anet skal bruges til at drive den kommende Toldstyrelse.

I det lange tilløb til at få bygget systemerne er Skatteministeriet her i efteråret derfor i fuld gang med at søge efter og hyre op mod 150 folk fra forskellige fagområder som it-arkitektur, jura, data science og EU-udbud.

Når disse folk har udviklet en køreplan herunder datamodellerne for projektet, vil Skatteministeriet derefter tage stilling til, om opgaven for hvert enkelt af toldernes syv nye nye it-projekter skal i udbud, eller om ministeriet i lighed med ejendomsvurderingssystemerne vil insource og bygge det hele eller dele selv.

Insourcingsprojektet kan du læse mere om her: Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Allerede forsinket

Første hug i systemopgraderingen skal være på plads allerede mod slutningen af næste år, hvorefter hele det nymoderniserede toldsystem skal spille som sød musik i 2021.

Computerworld erfarer, at Skatteministeriet allerede nu er omkring et helt til halvandet år bagefter tidsplanen i lighed med en række andre EU-lande.

Forsinkelsen er blevet meddelt Kommissionen uden den store dramatik.

Ligeledes har skatteminister Karsten Lauritzen (V) meddelt omverdenen i folderen 'Et nyt skattevæsen', at de kommende toldsystemer skal kunne lette de administrative byrder for erhvervslivet og helt almindelige mennesker, når de handler varer hjem fra lande uden for EU-området.

Således skriver Skatteministeriet blandt andet følgende om det kommende toldarbejde i 'Et nyt skattevæsen':

"Der investeres i udviklingen af et helt nyt it-toldsystem og i den sammenhæng at få tilrettelagt data på området både til brug for produktions- og analyseformål. Det vil bidrage til en mere smidig og digitalt understøttet service over for virksomheder og borgere samt en mere målrettet kontrol."

Hvordan tilrettelæggelsen af data til videreudnyttelse skal ske i blandt andet analyse-/big data-/business intelligence-sammenhænge, er endnu ikke fastlagt, udover analytics-delen formentlig kommer til at fylde en del bag de nye toldsystemer.

Læs også: 
Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere