Artikel top billede

Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

Skat skal investere hefttig i mandskab og maskiner i de kommende år. Samtidig forlyder det, at der er et kæmpe system til to milliarder kroner på vej.

V-regeringen har efter et utal af uheldige skattesager besluttet sig for at investere syv milliarder kroner i flere medarbejdere og it-systemer, der tilsammen skal gøre skatteinddragelsen mere effektiv.

"Mange af de it-systemer, som vi har i dag, blev udviklet før, jeg blev født. Skattevæsenet er blevet overhalet - og distanceret - digitalt i en sådan grad, at det vil være uansvarligt ikke at sætte ind på den digitale front," forklarer skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

"Vi skal have et skattevæsen, der er moderne, effektivt og digitalt. Ikke for skattevæsenets skyld, men for borgernes og virksomhedernes skyld, fordi det giver en enklere, tryggere og mere gennemskuelig skatteopkrævning", fortsætter skatteministeren.

2.000 flere folk 

Udover nye it-systemer er der lagt op til, at der skal ansættes 1.000 nye folk, mens 1.000 stillingsnedlæggelser skrottes. 

I runde tal svarer det til, at der i alt er 2.000 flere folk hos Skat, end der oprindeligt var regnet med. 

Dertil kommer, at der skal oprettes nye styrelser under Skatteministeriet i 2017, hvor skattefar har tre kerneområder for øje: Ejendomsvurdering, inddrivelse og told. 

Dermed er lagt op til det endelige opgør med flere skandaler som eksempelvis manglende manuel og digital kontrol af refusion af udbytteskat, hvor Danmark er blevet snydt for op i mod 12,3 milliarder kroner.

Ligeledes har der været flere kuldsejlede it-projekter i Skat, hvor særligt det lukkede EFI-projekt til en lille halv milliard tabte kroner står særlig klart i erindringen.

Læs også: Fem vilde tal om Skats gigantiske it-havari: Vidste du det om EFI?

Nyt system til to milliarder kroner?

Oveni i denne lukning skulle EFI inddrage borgernes gæld til det offentlige, som lyder på omkring 14 milliarder. De penge må vi altså indtil videre skyde en hvid pil efter.

It-kaosset og manglende kontroller i Skat har undervejs kostet flere personer deres direktørposter med Skats nu tidligere administrerende direktør Jesper Rønnow som det seneste offer.

Læs også: Skats it-direktør fyret på grund af EFI-ballade

Oveni al balladen med tabte milliarder og fyrede direktører samt udmeldingen om, at der skal oprustes på mandskabs- og maskinfronten, barsler Skatteministeriet med et nyt it-system til en samlet pris på to milliarder kroner - altså mere end fire gange prisen for EFI-projektet.

Dette nye it-system til toldområdet stod ellers i første omgang til en pris på 165 millioner kroner, men Ekstra Bladet erfarer, at skatteminister Karsten Lauritzen er rede til at skyde i alt en milliarder kroner i told-projektet inden 2021.

Dertil kommer, at der ifølge Ekstra Bladets oplysninger sandsynligvis skal postes endnu en milliard kroner i systemet efter 2020.

Computerworld har gentagende gange forsøgt at få en kommentar fra Skat angående toldsystemet, men det har desværre ikke været muligt.

Du kan til gengæld finde og læse Skatteministeriets redningsplan her

Læs også:
Skat dropper CIO-rollen og indfører helt ny it-organisation: Derfor er det nødvendigt

Regeringen vil ændre skatteloven til fordel for udenlandske it-giganter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere