Artikel top billede

Oracle sagsøger nordjyske Epoka for ulovlig parallel-import af 'beskidte' servere

It-giganten Oracle sagsøger danske Epoka efter opdagelsen af systematisk og ulovlig parallel-import af Oracle-hardware. "Ingen kommentarer," lyder det fra parterne. Læs her, hvordan Oracle fik foretaget razzia i Nordjylland.

Den amerikanske it-gigant Oracle sagsøgte i slutningen af 2015 den danske end-of-life-distributør Epoka for parallelimport af hardware og mulig forfalskning af storage-drev, erfarer Computerworld.

Sagen om parallelimport begyndte for alvor at rulle i december 2015. Oracle afviklede fredag 11. december et telefonmøde med sagkyndigt it-kriminalteknisk personale fra revisionsselskabet PWC.

En udskrift fra fogedbogen hos Retten i Hjørring, som Computerworld har fået aktindsigt i, viser, at indblandingen af PWC's forensic-afdeling skyldtes, at Oracle ønskede at sikre beviserne på Epokas varehus på Hjulmagervej i selskabets hjemby Pandrup,

"...der er grund til at antage, at beviser vedrørende Epokas krænkende aktiviteter kan findes i de lokaler og gemmer, der er beliggende på denne adresse. Der vil ved forudgående underretning være risiko for, at rekvisitus (Epoka, red.) vil fjerne, tilintetgøre eller ændre varer på lager eller dokumentation i form af bogføringsmateriale," står der i udskrift fra fogedbogen i Hjørring.

Oversat til jævnt dansk betyder det, at Epoka ikke indledende skal informeres om ransagningen, da det giver den nordjyske virksomhed mulighed for at fjerne eller slette eventuelle beviser.

Oracle og PWC-folkene aftaler derfor, at de mødes den efterfølgende torsdag den 17. december på den lokale Statoil-tankstation i Pandrup. Hertil oplyser PWC's forensic-afdeling, at virksomheden vil stille med fem folk.

Som sagt så gjort, og da ransagningen indledes, bliver Epokas medarbejdere på de undersøgte områder bedt om at afholde sig fra at arbejde, mens Epokas administrerende direktør, Hans-Henrik Stenild, tilkalder selskabets advokat, fremgår det af fogedbogen.

Sælger stadig Oracle-servere

Hos Epoka er sagen ikke nævnt i 2015-regnskabet, hvor der kan ses en nedgang i selskabets fortjeneste fra 9,7 millioner kroner i 2014 til 5,7 millioner kroner i 2015 trods en omsætningsfremgang på 8,7 millioner kroner til i alt 203,5 millioner kroner.

Den nedgang forklarer selskabet i regnskabet med, at der har været en stigning i personaleomkostninger og flytning af virksomhedens domicil til Svenstrup i Himmerland.

Derfor har Computerworld spurgt Epokas administrerende direktør, Hans-Henrik Stenild, om en forklaring i denne noget spegede sag, som altså endnu ikke er afsluttet.

"Fordi sagen ikke er afsluttet, har jeg ikke nogen kommentarer til dig," lyder det kortfattet fra Hans-Henrik Stenild.

Computerworld erfarer dog, at selskabets tidligere daglige chef (COO) i november 2015 fratrådte - kort før sagen begyndte at rulle

Vi vil derfor gerne høre Hans-Henrik Stenild, om dette jobophør af den tidligere daglige leder har noget med sagen at gøre.

"Han er en ung fyr, som har gjort det godt hos Epoka i ni år, og det (jobophøret, red) har intet med denne sag at gøre. Det vil jeg gerne medvirke til at sige. Men ellers har jeg ingen kommentarer," siger Hans-Henrik Stenild.

Grundet den verserende sag mellem Oracle og Epoka er sidstnævntes medarbejdere fokuseret på Dell/EMC-salg frem for Sun Microsystems-salg (nu Oracle).

Epoka sælger dog stadig Sun Microsystems-produkter, men kun fra den del af lageret, som er godkendt af Oracle.

Læs også: 
Dansk web-butik mistænkt for ulovlig import af software

Oracle: Vi beskytter vores varemærker

Som nævnt tidligere havnede forbudssagen om forfalskninger og ulovlig parallelimport senere ved Sø- og Handelsretten i København.

Her har Computerworld ligeledes fået aktindsigt.

Heraf fremgår det, at Oracle og Epoka har indgået forlig i sagen i slutningen af december 2015.

Parterne har dog et udestående med Sø- og Handelsretten om sagsomkostningerne til eksempelvis advokatsalær.

Derudover er der som opfølgning anlagt endnu en sag i foråret 2016 - selve hovedsagen - om brud på rettighederne.

I denne rettighedsag er der endnu ikke fastlagt noget tidspunkt for sagsbehandlingen, domsafsigelse eller eventuelt forlig.

Computerworld har spurgt Oracle om, præcis hvorfor selskabet har anlagt sagerne mod Epoka, men it-giganten er ganske fåmælt i sine udtalelser om eventuelt hardware-misbrug hos den nordjyske it-forhandler.

"Det er Oracles politik at forsvare os selv energisk mod varemærkekrænkelser. Oracle kan bekræfte, at der er taget retlige skridt mod Epoka Group A/S, men da sagen stadig verserer, har vi ikke yderligere kommentarer," lyder det i en mail fra Oracle til Computerworld. 

Læs også: 
Apple taber varemærkesag i Kina: Nu kan lædertasker sælges som en 'iPhone'



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering