Artikel top billede

Oversigt: Seks fede bærbare computere

Er du klar til skole- eller studiestart? Her har du seks spændende computere, som vil være perfekte til den studerende - og med priser helt ned til 1.500 kroner.

Sommerferien er slut, og det er tid til at lægge Pokémon Go i lommen og hanke op i skoletasken.

Mange uddannelsesforløb begynder i de kommende uger, og derfor er det (måske) tid til at købe en ny computer.

Vi har taget et kig på seks meget forskellige computere, der har seks meget forskellige formål og priser.

Computernes priser er baseret på bedste pris hos PriceRunner og baseret på, hvad vi vurderer er standardudgaven af hver model.

Variation kan derfor forekomme, når du selv går på prisjagt. 

Du kan sagtens finde andre computere, der kan skaffe dig et 7-, 10- eller 12-tal - eller lige skrabe dig igennem en tysk eksamen - og vi vil meget gerne høre dit bud i bunden af artiklen.

1. Macbook Air

Første bud er en sand klassisker: Macbook Air.

Den er lille, den er let, og den er i den lave ende af Apples univers rent prismæssigt.

Til gengæld har Apple ikke opdateret Macbook Air-seriens hardware siden begyndelsen af 2015. Så vælger du en Macbook Air, får du en maskine med ældre indmad. 

Det ses tydeligst på skærmen, der anvender en ældre skærmteknologi med en opløsning på 1.440 x 900 pixels. Den almene standard er i dag 1.920 x 1.080 pixels.

Omvendt betyder den lave opløsning sammen med et godt batteri og strømbesparende hardware, at computeren vil have strøm til at køre i op til 14 timer.

Det gør MacBook Air til en af de computere på markedet, som har den bedste batteritid. 

Hjernen i MacBook Air er en ældre Intel i5-processor, men så længe du holder dig fra 3D-spil og tunge regneopgaver, så kan maskinen altså sagtens følge med.

Vær dog opmærksom på, at computeren er en ældre model, og at rygter peger på en Apple-lancering med nye Macbook Pro-computere i løbet af det sene efterår.

2. Macbook (2016)

Apples nyeste Macbook er en ultratynd og let computer med en batteritid på op til ni timer, men til gengæld betaler du i den grad for mobiliteten.

En Macbook (2016) koster næsten det dobbelte af en Asus UX306CA, selvom maskinerne har næsten identisk hardware.

Macbooken er til gengæld med en vægt på under et kilo en af de letteste computere på markedet.

Samtidig kommer Macbook med en lysstærk og klar skærm med høj opløsning, og den drives af den nyeste Intel Core M-processor (kaldet sjette generation).

Selv om vi oprindeligt var skeptiske over for Core M, så drøner Macbook afsted, så længe du ikke prøver at redigere video på den.

Og mens 3D-spil er ude, så kan du kan stadig spille Civilization V på en Macbook med Core M.

Ud over en høj pris skal du leve med kun at have én port til rådighed: Den nye USB type C-port - så skal du have mus eller keyboard tilsluttet, skal du også investere i et adapter (650 kroner eller mere).

Macbooks slanke design betyder desuden, at tasternes vandring er meget kort. Det kræver tilvænning, så det gode råd er at prøve computeren i en butik, før du køber den.

Fremtidens port: Du bør ikke købe ny computer uden denne lille, men meget vigtige, port

3. Surface Pro 4

Surface Pro 4 er Microsofts danske topmodel, og den eneste tablet / 2-i-1-computer på vores liste. Men til gengæld er den god.

Den udvalgte model har en fin i5-processor, 128 GB lagerplads og 4 GB RAM. Det burde være alt rigeligt.  

Skal du have mere plads, så kan du via en lille port under kickstanden på Surface Pro 4 indsætte et MicroSD-kort og få yderligere lagerplads til rimelige penge. 

Test af Microsoft Surface Pro 4: Hurtigere, bedre, hårdere, stærkere

Touchskærmen på Surface Pro-serien betyder, at du sammen med den medfølgende Surface Stylus, kan tegne og skrive noter i hånden. 

Det er en funktion, som kan være nyttig, hvis du er så heldig at have dine studiebøger i PDF-form.

Guide: Sådan vælger du den bedste bærbare computer, der både kan være en tablet og en pc

Husk dog, at en Surface Pro 4 er nytteløs uden tastaturet, som kaldes et "Surface Type Cover". Det nødvendige tastatur hæver prisen med cirka 900 kroner.

Et minus ved Surface Pro 4 er batteritiden, som er på cirka seks timer. Det er ikke meget, når flere af de andre computere har ni eller ti timers drift i sig.

Forvent derfor ikke at bruge en Surface Pro 4 uafbrudt til noter en hel arbejdsdag, uden at du at sidde tæt på et strømstik.

4. ASUS UX305

Asus' UX305-computer er af flere anmeldere blevet kaldt for den bedste budget-ultrabook på markedet, og vi er enige.

Det er en ultra-let og elegant Windows-computer, der passer ned i de fleste studerendes tasker. Og det til en pris på under 5.000 kroner. 

UX305 er baseret på Intel Core M-processor i stil med den, du finder i Apples Macbook, og batteritiden ligger på omkring de 10-11 timer. Det er rigtig godt for en Windows-computer, og computeren er samtidig også en af de letteste på listen her: Kun 1.2 kilo.

Core M-processoren kommer ikke til at klare alle opgaver - så hvis du sidder med tunge regne- eller illustrationsprogrammer som Photoshop eller AutoCAD, så vælg en anden computer - men for de fleste studerende, der bevæger sig rundt i Word, Excel eller i en webbrowser, så er der ingen problemer.

5. Acer Aspire One Cloudbook

Acer Aspire One Cloudbook er en ny type computer, som Acer kalder Cloudbook. Det er en direkte konkurrent til Google Chromebook-computere, der er billige computere, hvor alt data skal ligge i skyen.

Den har en svag processor, der ikke kan yde særlig meget - noget mindre end Core M - og der er kun indbygget 32 GB lagerplads. Så Asus Cloudbook er nok i virkeligheden en 14 tommers udgave, af de populære netbooks fra forrige årti.

Til gengæld koster computeren blot 1.999 kroner. Samtidig har vi set computeren være på tilbud til 1.499 kroner.

Det er en computer, du skal vælge, hvis du bare skal have en computer til at skrive på. Den kan og skal kun bruges til Office eller surfe lidt på nettet.

Til gengæld holder Cloudbook-computeren, ifølge Acer, i op til 14 timer på en opladning.

6. Toshiba Chromebook 2

Ingen liste over studiecomputere er komplet uden en Chromebook.

Chromebooks er computere udstyret med Googles Chrome OS-styresystem.

Det betyder, at stort set alt foregår på nettet, og du ikke kan installere Windows- eller Macprogrammer på en Chromebook, kun de såkaldte Chrome-extensions.

Derfor er processoren i Toshibas Chromebook 2 også den samme svage type processor, som du finder i Acers Cloudbook, men det er markant mindre mærkbart i en chromebook.

Alle dine data gemmes desuden i Google Drive, og hvis du er uden internet, må du klare dig med lidt færre funktioner.

Når det så er sagt, så kan du sagtens bruge en Chromebook til skolebrug. Du vil formodentligt ende med at bruge Google Docs, og i løbet af efteråret lancerer Google Android-apps til Chromebooks, så du kan køre alle Android-apps - heriblandt tabletversionen af Word og Excel.

Du kan altså ikke køre Windows-programmer, men til gengæld får du en lille og let computer til under 2.000 kroner, som Google stadig udvikler software til.

Bemærk, at det er ikke alle Chromebooks, der vil kunne køre Android-apps. Men den omtalte Toshiba Chromebook 2 kan.

Læs også: Fem erkendelser efter fire måneder med iPad Pro: Sådan er den at arbejde med

Listen her er til inspiration, og hvis du har andre bud på en oplagt ny studiecomputer, så giv endelig din mening til kende i kommentarfeltet. 


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering