Artikel top billede

Nye krav til Danmark: Skal kunne modtage e-fakturaer i endnu ukendt format

Om få år skal alle offentlige myndigheder kunne modtage e-fakturaer fra sine leverandører ved køb på EU-rammeaftaler. Kravet har endnu ikke fået tilføjet et konkret e-faktura-format, men her kan du læse, hvad favoritten hedder.

Siden 2005 har danske myndigheder været forpligtede til at kunne modtage elektroniske fakturaer - også kaldet e-fakturaer - fra sine danske leverandører.

Fra efteråret 2018 vil dette krav blive udvidet med, at statslige myndigheder skal kunne modtage e-fakturaer fra alle leverandører i forbindelse med køb på EU-rammeaftaler.

Dette krav udvides til regionerne og kommunerne i efteråret 2019.

Det skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.

Ukendt e-fakturastandard

Mens det i dag er et krav, at de offentlige myndigheder i Danmark kan modtage e-fakturaer fra danske leverandører via OIOUBL fakturastandarden, er det endnu uvist, hvilken standard der kommer til at gælde på EU-niveau.

"Præcis hvilken standard, der bliver tale om, er stadig under forhandling i EU, men den europæiske version af UBL kaldet PEPPOL BIS, er en sikker kandidat," skriver Digitaliseringsstyrelsen på sit site.

Styrelsen forklarer også, at for at sikre de offentlige myndigheder en ensartet modtagelse af fakturaer fra udenlandske leverandører om et par år, vil den lægge op til, at det bliver et krav, at det sker gennem PEPPOL infrastrukturen.

I denne sammenhæng er PEPPOL-infrastrukturen det europæiske modstykke til NemHandel, hvis serviceudbydere skal være med til at sikre, at de offentlige organisationer får åbnet for modtagelsen.

"Digitaliseringsstyrelsen har afstemt planen med serviceudbyderne, afholdt tekniske informationsmøder, og kan konstatere, at de første serviceudbydere allerede er klar," lyder det på styrelsens hjemmeside.

Bare glem OIOXML

Samtidig med at de offentlige myndigheder altså fra 2018 (staten) og 2019 (kommunerne og regionerne) er tvunget til at kunne modtage den danske OIOUBL-standard og den endnu ukendte EU-standard, bliver de offentlige myndigheder opfordret til at glemme OIOXML-formatet.

Faktisk har der siden 2011 ikke været noget krav om, at de offentlige myndigheder skulle kunne modtage fakturaer i OIOXML-formatet.

Flere myndigheder har dog ifølge Digitaliseringsstyrelsen alligevel valgt at holde denne dør åben af hensyn til deres leverandører.

Nu kan denne dør dog lukkes, når der kommer to standarder, som bliver obligatoriske at kunne modtage fakturaer i.

"OIOXML elektronisk regning er[...] ved at være så utidssvarende, at det medfører tekniske problemer mange steder."

"Det forventes, at disse problemer bliver endnu større, hvis der skal konverteres mellem OIOXML elektronisk regning og de kommende europæiske fakturastandarder," skriver styrelsen.

"Derfor opfordrer Digitaliseringsstyrelsen nu alle offentlige myndigheder til at benytte anledningen til at fjerne understøttelse af OIOXML elektronisk regning," lyder fortsættelsen på styrelsens hjemmeside.

Her fremgår det også, at Digitaliseringsstyrelsen forventer at sende en revideret bekendtgørelse om e-fakturering i høring, når forhandlingerne omkring de europæiske standarder er afsluttet.

Læs også: 

Dansk it-succes: Vi arbejder på at forbinde alle firmaer i hele verden


Sådan skal nye it-projekter skaffe milliard-besparelser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere