Der er alt for stort fokus på pris, når det offentlige vælger de leverandører, der skal stå for at bygge nye it-systemer og digitalisere arbejdsgangen på de offentlige arbejdspladser.
Med det store prisfokus risikerer det offentlige at gå glip af store dele af de gevinster, som skulle hentes hjem ved digitalisering.
Sådan lyder det fra Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.
"Det er et generelt problem, at der er meget fokus på pris ved offentlige indkøb. Der skal naturligvis være fair konkurrence, hvor den billigste ydelse vinder."
"Det er selvfølgelig ikke sådan, at man skal være ligeglad med prisen, men hvis man laver et udbud, hvor pris reelt vægter 60 eller 70 procent, så er det svært at vælge et produkt, der giver størst forretningsmæssig værdi."
"Så risikerer man, at det bliver dyrere i den sidste ende, fordi man ikke får tænkt alle elementer ind i udbuddet," siger Adam Lebech til Computerworld.
Han bakker dermed op om den kritik af de statslige it-udbud, som tidligere er kommet fra it-firmaet Systematics direktør og stifter, Michael Holm.
Læs mere om det her: Advarsel: Pres på priserne er opskriften på nye statslige it-skandaler
Adam Lebech efterlyser mere intelligente indkøbspolitikker i det offentlige, hvor kvalitet og evnen til at skabe innovative løsninger vejer tungere, når it-virksomhedernes tilbud bliver målt og vejet.
Kvalitet koster penge
"Kvalitet og innovation koster penge, og der har vi i Danmark fantastisk muligheder for at indgå partnerskaber mellem virksomheder og det offentlige og udvikle nye og innovative løsninger."
"Men køber man i stedet den billigste mulige løsning her og nu, får man heller ikke den værdi ud af det, som man kunne have fået," siger Adam Lebech.
"Pris er kun en af flere parametre i et indkøb. Men hvis det får en dominerende vægt, får man ikke innovation og kvalitet med. Så kan det godt være, man sparer et par procent på prisen. Men hvis det ender med at kvaliteten er ti procent lavere, så har man ikke sparet noget," siger Adam Lebech.
Han mener desuden, at stort prisfokus er med til flytte fokus fra de gevinster, som digitalisering åbner for.
"De digitaliseringsprojekter, man kører i det offentlige, er typisk et led i helt fundamentale innovations-projekter, som skal forny den offentlige service. Hvis man så alene fokuserer på, om produktet koster plus minus fem procent, får man et skævt fokus."
"På sundhedsområdet har vi en fuldstændig tilsvarende problemstilling. Danske virksomheder udvikler nogle af verdens mest avancerede produkter. De bliver bare ikke købt af den offentlige sektor, fordi man vælger det billigste."
"På den måde misser man sine muligheder for at forbedre service og kvalitet, og i sidste ende også en del af den effektivisering man ønsker," siger Adam Lebech.
Læs også:
Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner
Atea rydder bordet igen: Vinder kæmpe software-udbud i staten