Mere end fire ud af 10 - 41 procent - danske virksomheder har været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste år.
Det fremgår af en undersøgelse udarbejdet af KMD Analyse med deltagelse af godt 700 medarbejdere i mellemstore og store danske virksomheder.
43 procent af de adspurgte it-sikkerhedsansvarlige har ifølge KMD 'kendskab' til succesfulde angreb, hvoraf langt størstedelen er ransomware-angreb, der har blokeret for organisationens data - i øvrigt uden at det har været muligt at spore bagmændene.
Du kan læse om, hvordan et ransomware-angreb foregår her: Dansk kommune ramt af ransomware-angreb - fik løst problemet på en smart og enkel måde
Sikkerhedsorganisationen DK-Cert har fornylig ligeledes fastslået, at ransomware er blandt de alvorligste sikkerhedstrusler lige nu.
Det kan du læse mere om her: Ransomware, sikkerhed i biler og DDoS-angreb: Her er de værste sikkerhedsplager lige nu
Til gengæld har ingen af de adspurgte it-sikkerhedsansvarlige kendskab til, at organisationen er blevet hacket på den måde, som man ofte ser i film, hvor en hacker via sine fantastiske tekniske evner og med dansende fingre på tastaturet formår at hacke sig ind til virksomhedens forretnings-data.
Det næststørste problem efter ransomware er blokering via DDoS-angreb, som ni procent af de it-sikkerhedsansvarlige har oplevet.
Medarbejderne er det svageste led
Spørger man de sikkerheds-ansvarlige er de ikke i tvivl: Den allerstørste risiko i virksomheden er medarbejderne - og altså ikke hackere, aktivister, utilfredse kunder, industrispioner eller andre.
Næsten alle deit-sikkerhedsansvarlige peger således på, at 'uopmærksomme medarbejdere' er en alvorlig trussel mod it-sikkerheden - ikke mindst fordi det ofte blot kræver et enkelt klik på en attachement eller lignende frigive ransomware eller lignende.
Det fremgår da også af undersøgelsen, at langt de fleste hacker-forsøg sker via tilsendte e-mail.
Det ligger i ransomwarens natur, at den farlige kode kan ligge gemt i systemerne i lang tid, inden den aktiviteres og systemerne blokeres.
EU-forordning på vej
KMD-undersøgelsen viser også, at der blandt de it-ansvarlige er stor opmærksomhed på den kommende persondata-forordning fra EU.
Med forordningen indfører EU mulighed for en række ret markante sanktioner, hvis ikke organisationerne får totalt styr på deres håndtering af personfølsomme data.
Det kommer til at kræve et nyt fokus og en række investeringer, vurderer de adspurgte i undersøgelsen.
Computerworld afholder i den kommende tid heldags-seminarer om den kommende forordning og den konsekvenser for CIO'erne.
Det kan du læse mere om her: Nu kommer den nye EU-persondataforordning: Kom godt i gang på Computerworlds store heldags-seminar
Se hele undersøgelsen fra KMD her: Informationsssikkerhed i store danske virksomheder.