Artikel top billede

Danske it-firmaer scorer fede ordrer på kampfly-aftale - også selv om den ene har satset på taberen

Selvom man har satset på den forkerte hest, kan man sagtens tjene millioner på kampfly. Mød to danske teknologi-virksomheder, der tjener penge på kampfly. Den ene leverer til vinderen F-35 og den anden til taberen Eurofighter. Men begge hiver kontrakter hjem.

Danmark har ledt efter et nyt kampfly siden halvfemserne.

I al den tid har danske virksomheder arbejdet på at komme på god fod med det vindende hold.

Men der er faktisk penge at tjene, selv for de firmaer, som satsede på en taber.

Taberen tjener penge

Det kan CEO i simulatorudvikleren IFAD, Benny Graff Mortensen, tale med om. Det fynske firma med kontor i Odense har arbejdet sammen med firmaet bag kampflyet Eurofighter, som hedder Airbus.

"Hvis Eurofighter havde vundet, skulle vi de næste 30 år levere et simulationscenter til at træne piloter i," fortæller Benny Graff Mortensen.  

Men selv om det ikke blev til en 30-årig kontrakt med Forsvaret, har IFAD stadig tjent penge på kampen om at sælge kampfly.

"Airbus har købt vores løsning til dets egne simulatorer i Tyskland, og vi kan også sælge til lande, der køber Eurofighter."

30 år lang kontrakt

Mens man hos IFAD er glade for de muligheder, som konkurrencen om kampflyet har kastet af sig, er der nok noget, der nærmer sig en stille jysk glæde at finde hos Terma i Lystrup

Terma har kontrakter med alle tre firmaer, der kæmper om at levere Danmarks næste kampfly. Den jyske teknologivirksomhed  leverer da også allerede en lang række løsninger til Lockheed Martins F-35 kampfly.

"Vi ser i høj grad frem til at arbejde endnu mere sammen med Lockheed Martin" lyder det fra CEO Jens Maalø i en pressemeddelelse.

Konkurrencen åbnede døre

Det havde været næsten umuligt for relativt små danske virksomheder at få fødderne indenfor hos giganter som Airbus og Lockheed Martin uden konkurrencen om at levere kampfly til Danmark, fortæller Benny Graff Mortensen.

For kontrakter af den slags har næsten altid en klausul om tilbagekøb. Det betyder, at leverandøren forpligter sig til at købe danske varer og ydelser for en specifik sum, afhængig af salgets størrelse.

"Vi havde haft meget svært ved at komme igennem til så stor en virksomhed uden konkurrencen om at sælge kampfly. Airbus var interesseret i at tale med danske virksomheder, fordi der var en tilbagekøbsaftale," vurderer direktøren

Det lønner sig på langt sigt

Selv hvis IFAD ikke sælger flere simulationsløsninger til Eurofighter, har forløbet omkring Danmarks nye kampfly åbnet døre for odenseanerne.

"Nu har vi jo en virkelig dialog med store spillere på markedet, som kender os rigtigt godt på grund af den her proces,"  lyder det fra Benny Graff Mortensen.

Læs også: Dansk it-firma lander million-ordre uden udbud: Skal levere software til gamle F16-fly




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere