Danmark har ledt efter et nyt kampfly siden halvfemserne.
I al den tid har danske virksomheder arbejdet på at komme på god fod med det vindende hold.
Men der er faktisk penge at tjene, selv for de firmaer, som satsede på en taber.
Taberen tjener penge
Det kan CEO i simulatorudvikleren IFAD, Benny Graff Mortensen, tale med om. Det fynske firma med kontor i Odense har arbejdet sammen med firmaet bag kampflyet Eurofighter, som hedder Airbus.
"Hvis Eurofighter havde vundet, skulle vi de næste 30 år levere et simulationscenter til at træne piloter i," fortæller Benny Graff Mortensen.
Men selv om det ikke blev til en 30-årig kontrakt med Forsvaret, har IFAD stadig tjent penge på kampen om at sælge kampfly.
"Airbus har købt vores løsning til dets egne simulatorer i Tyskland, og vi kan også sælge til lande, der køber Eurofighter."
30 år lang kontrakt
Mens man hos IFAD er glade for de muligheder, som konkurrencen om kampflyet har kastet af sig, er der nok noget, der nærmer sig en stille jysk glæde at finde hos Terma i Lystrup
Terma har kontrakter med alle tre firmaer, der kæmper om at levere Danmarks næste kampfly. Den jyske teknologivirksomhed leverer da også allerede en lang række løsninger til Lockheed Martins F-35 kampfly.
"Vi ser i høj grad frem til at arbejde endnu mere sammen med Lockheed Martin" lyder det fra CEO Jens Maalø i en pressemeddelelse.
Konkurrencen åbnede døre
Det havde været næsten umuligt for relativt små danske virksomheder at få fødderne indenfor hos giganter som Airbus og Lockheed Martin uden konkurrencen om at levere kampfly til Danmark, fortæller Benny Graff Mortensen.
For kontrakter af den slags har næsten altid en klausul om tilbagekøb. Det betyder, at leverandøren forpligter sig til at købe danske varer og ydelser for en specifik sum, afhængig af salgets størrelse.
"Vi havde haft meget svært ved at komme igennem til så stor en virksomhed uden konkurrencen om at sælge kampfly. Airbus var interesseret i at tale med danske virksomheder, fordi der var en tilbagekøbsaftale," vurderer direktøren
Det lønner sig på langt sigt
Selv hvis IFAD ikke sælger flere simulationsløsninger til Eurofighter, har forløbet omkring Danmarks nye kampfly åbnet døre for odenseanerne.
"Nu har vi jo en virkelig dialog med store spillere på markedet, som kender os rigtigt godt på grund af den her proces," lyder det fra Benny Graff Mortensen.
Læs også: Dansk it-firma lander million-ordre uden udbud: Skal levere software til gamle F16-fly