Mindst et udenlandsk it-firma er langt fremme i sine overvejelser om at bygge et selvstændigt datacenter i Danmark.
Samtidig arbejder flere udenlandske selskaber med planer om at bygge større eller mindre datacentre.
Computerworld erfarer, at Invest In Denmark under Udenrigsministeriet så sent som i sidste måned på vegne af et amerikansk it-firma gik i gang med at undersøge mulighederne for at stille den nødvendige fiberinfrastruktur og strømkapacitet til rådighed for det nye datacenter.
Navnet på det amerikanske it-firma er dog fortsat en dyb hemmelighed.
Men blandt kilder med kendskab til sagen gættes der på, at det er it-giganter som Google, Facebook eller Microsoft, der står bag planerne.
Danske it-firmaer spiller med
Den danske fiberleverandør Nianet er blandt de firmaer, som har fået følere fra Invest in Denmark.
"Jeg kan bekræfte, at vi i april fik en henvendelse via Udenrigsministeriet fra en amerikansk kunde om mulighederne for, at vi kunne stille den nødvendige infrastruktur med fiberforbindelser og strøm til rådighed," siger Nianets administrerende direktør Rasmus Helmich til Computerworld.
Han vurderer, at det konkrete projekt er et eksempel på, at især store amerikanske it-firmaer er interesserede i at rykke tættere på deres kunder.
"Det gælder både firmaer som Google, Facebook og Microsoft, som hver på deres måde leverer lokalt tilpasset indhold. Og samtidig er Danmark kendt for at have en meget stabil infrastruktur både med hensyn til elektricitet og fiberforbindelser," siger Rasmus Helmich.
Ifølge Computerworlds oplysninger er der tale om et datacenter, som fuld udbygget vil bestå af 500 rackskabe med et strømbehov på op mod 5 MW.
Til sammenligning vil Apples kommende 166.000 kvadratmeter store datacenter i Viborg få et strømbehov på omkring 100 MW, når det er fuldt udbygget.
Læs mere om det her: Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder
Det jyske fiberselskab Sydenergi (SE) er også blandt de danske it-firmaer, som mærker de multinationale it-selskabers interesse for at bygge egne datacentre i Danmark.
Men heller ikke her vil eller kan man afsløre navnet på de udenlandske bygherrer.
"Vi diskuterer i øjeblikket en række projekter af forskellig størrelse. Der er generelt en stor grad af fortrolighed omkring de her projekter, og derfor kan jeg ikke komme nærmere ind på hvilke udenlandske spillere, der er tale om," siger SE's koncernchef Niels Duedahl til Computerworld.
Invest in Denmark ønsker ikke at kommentere, hverken det konkrete projekt eller arbejdet for at tiltrække store datacenter-byggerier til Danmark.
Google Danmark skriver i en mail til Computerworld, at man ikke kommenterer på "rygter og spekulationer".
Heller ikke Microsoft ønsker at kommentere eventuelle planer om at bygge et datacenter i Danmark.
"I takt med at efterspørgslen for vores cloud-services vokser, kigger vi selvfølgelig på nye lokationer, men vi har ikke noget at tilføje om kommende faciliteter," lyder det fra Microsofts kommunikationsdirektør Anders Adelhorst.
Det har ikke være muligt at få en kommentar fra Facebook.
Læs også:
Mail afslører: Apple havde planer om stort udviklingscenter i Viborg - men blev ikke til noget
Apple betaler 23 millioner kroner for Viborg-byggegrund - irsk selskab står som køber