Artikel top billede

EU åbner stor Android-sag mod Google

Opdateret: EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager har netop offentliggjort, at der åbnes en stor sag mod Google på grund af fremgangsmåderne med Android og Googles egne mobil-apps. Se alle anklagerne her.

Der bliver masser at se til for både juristerne hos Google og i EU-systemet i den kommende tid.

EU-konkurrence-kommissær Margrethe Vestager har netop offentliggjort, at der nu indledes en sag mod den amerikanske it-gigant.

I en pressemeddelelse oplyses det, at Google modtager en række klagepunktsmeddelelser om Android-styresystemet og de tilhørende applikationer.

"Kommissionen har underrettet Google om, at den foreløbig er af den opfattelse, at selskabet, i strid med EU's konkurrenceregler, har misbrugt sin dominerende stilling ved at indføre restriktioner for producenter af Android-enheder og mobilnetoperatører," lyder beskeden.

Her er de konkrete anklager

Det fremgår også af pressemeddelsen, hvad det helt præcis er, at EU er så utilfreds med.

"Det er Kommissionens foreløbige synspunkt, at Google har iværksat en strategi angående mobile enheder, som sigter efter at bevare og styrke virksomhedens dominerende stilling inden for almindelige internetsøgninger."

"For det første har denne praksis ført til, at Google Search er forudinstalleret og gjort til den foretrukne eller eneste søgetjeneste på et stort flertal af de Android-enheder, der sælges i Europa."

"For det andet lader denne praksis til at udelukke muligheder, der giver konkurrerende søgemaskiner adgang til markedet via konkurrerende mobile browsere og styresystemer. Denne praksis synes også at skade forbrugerne ved at kvæle konkurrencen og begrænse innovationen inden for store dele af området for mobile enheder."

Læs også: Går Google over stregen med bundling af Android og egne apps?

I den udsendte klagepunktsmeddelelse skriver Kommissionen, at Google har overtrådt EU's konkurrenceregler ved:

  • At kræve, at producenter forudinstallerer Google Search og Googles browser Chrome, og pålægger dem at gøre Google Search til standardsøgetjeneste på deres enheder som betingelse for at give licens til visse af Googles patentbeskyttede applikationer.
  • At forhindre producenter i at sælge smartphones og tablets, der anvender konkurrerende styresystemer, som er baseret på Androids åbne kildekode.
  • At give finansielle incitamenter til producenter og mobilnetoperatører på betingelse af, at de udelukkende forudinstallerer Google Search på deres enheder.
Er bekymret over Googles fremgangsmåder
Allerede tidligere på ugen omtalte Margrethe Vestager i en tale bekymringen over Googles fremgangsmåder.

"Vores bekymring er, at Google, ved at kræve at telefonproducenter og operatører præinstallerer en række Google-apps frem for selv at lade dem vælge, måske har blokeret en af hovedvejene til, hvordan nye apps kan nå frem til forbrugerne," sagde Margrethe Vestager. Læs om det her.

Google dominerer

I den udsendte pressemeddelelse hæfter Margrethe Vestager sig ved Googles dominans på markedet.

Hun peger blandt andet på, at Android-styresystemet har en markedsandel på omkring 80 procent både i Europa og på verdensplan.

Allerede i april 2015 indledte Kommissionen en undersøgelse af Googles adfærd i forhold til Android-styresystemet og applikationerne.

"På nuværende tidspunkt mener Kommissionen, at Google har en dominerende stilling på markedet for internetsøgetjenester, intelligente mobile styresystemer med licens og applikationsbutikker til mobilstyresystemet Android," lyder det nu fra Margrethe Vestager. 

"Denne adfærd skader ifølge Kommissionens foreløbige holdning i sidste ende forbrugerne, fordi den begrænser udvalget og kvæler innovationen."

Minder om Microsoft i gamle dage

Da Margrethe Vestager tidligere på ugen holdt en tale om behovet for konkurrence og innovation i EU, fremhævede hun, at Googles nuværende adfærd minder om Microsofts metoder i gamle dage - der også førte til store EU-sager mod Microsoft. 

EU skred blandt andet ind over for Microsofts bundling af Windows Media Player og Windows-styresystemet.

"Digitale markeder ser selvfølgelig ret anderledes ud i dag. Men det er mindst lige så vigtigt at sikre, at innovatører har en fair mulighed for at få succes," sagde Margrethe Vestager. 

Du kan selv læse alle dokumenter i EU-sagen mod Google her. Det vides ikke, hvor længe sagen kommer til at køre, og hvornår der falder dom - men det er bestemt ikke unormalt i EU-regi, at den slags sager løber over ganske lang tid. 

Læs også: Går Google over stregen med bundling af Android og egne apps?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere