Som chef for policy-afdelingen i Center for Cybersikkerhed i Forsvaret Efterretningstjeneste (FE) er en del af Thomas Kritsmars arbejde at vide, hvordan trusselsbilledet ser ud i it-verdenen, og hvad man kan gøre for at sikre sig.
Læs også: Computerworld Summit: Her er den store it-udfordring i 2016
Det er viden, som Center for Cybersikkerhed gør ganske meget for at udbrede.
For eksempel har Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen udgivet vejledningen 'Cyberforsvar der virker', som indeholder en række helt grundlæggende råd til it-sikkerhed.
Så nemt kan det gøres
Så Thomas Kristmar har svært ved at forstå, hvorfor der stadig er så mange, som ikke følger helt basale råd om sikkerhed.
"Hvis du bare følger de første fire råd i 'Cyberforsvar der virker', har du reduceret din risiko med 80 procent."
Det lyder jo dejligt, at Center for Cybersikkerhed hele tiden er på bolden med råd til, hvordan man bekæmper de nye trusler.
Men i virkeligheden er de vigtigste tiltag efterhånden ret gamle. Vi har bare stadig ikke lært at lytte til de gode råd, fortæller Thomas Kristmar.
"Det er ting, som vi har talt om de sidste 20 år: Opdater din maskine, opdater dine applikationer, drop de administrative rettigheder, application whitelisting. Vi kan se, at det standser angreb, og så forstår jeg ikke, hvad det lige er, man mangler af information for at gøre det."
Offline-computere og krypterings-apps
Der er selvfølgelig også andre tiltag. Og hos Center for Cybersikkerhed går Thomas Kristmar og hans kolleger nok lidt længere, end de fleste virksomheder.
"Vi har jo hemmeligheder, så vi har computere, som aldrig kommer på nettet. Vi har ikke mobiltelefoner, der hvor vi drøfter klassificeret information, for dem kan andre stater bryde ind i. Færdig," griner FE-manden og fortæller, at der er et særligt skab ude på gangen, hvor medarbejderne lægger deres mobiltelefoner.
Vi kan ikke undgå tanken, at FE's mobiltelefoner må være noget avanceret stads. Men det er slet ikke tilfældet fortæller Thomas Kristmar.
"Vi har blandt andet helt almindelige iPhones, men vi har så en app til krypteret telefoni, som gør det mere sikkert at anvende det offentlige telenet. Hvis vi har noget, der ikke er klassificeret, men måske stadig er beskyttelsesværdigt, så ringer vi op via app'en."
Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste: Sådan navigerer du trygt gennem sikkerhedsjunglen