ComputerViews: IBM har i flere år været i gang med en meget omfattende transformation af selskabet.
Den indebærer kort fortalt et skift fra gamle forretningsområder til nye - det sidste inkluderer blandt andet cloud, analytics, mobile, social og sikkerhed.
Det er en transformation, der giver rigtig god mening for IBM, der med rødder helt tilbage til 1911 naturligvis ikke kan blive ved med at leve af de forretningsområder, som selskabet tjente godt på for 20-30 år siden.
Satser på nye forretningsområder
Nye tider kræver ny innovation og nye forretningsområder for en gigant som IBM.
Det er forklaringen på, at selskabet eksempelvis har oprettet en helt ny forretningsenhed, IBM Cognitive Business Solutions, bestående af 2.000 IBM-konsulenter og selskabets supercomputer Watson.
Enheden skal drive selskabets nye storsatsning på kunstig intelligens og kognitive systemer - også kendt som cognitive computing.
Men omstillingen til de nye forretningsområder har naturligvis en konsekvens i forhold til de medarbejdere, der primært har gjort karriere med udgangspunkt i de forretningsområder og teknologier, der nu erstattes af noget nyt.
Læs også: Rygte: Presset IBM på vej med stor fyringsrunde: Tusindvis skal fyres
Jo, man kan omskoles og efteruddannes, men man er - skåret helt ind til benet - som it-professionel i en til tider brutal konkurrence med titusindvis af nye dygtige it-folk, der er uddannet til at forstå og at mestre de nye teknologier fra starten af.
Det er også forklaringen på, at der hos IBM finder en markant udskiftning i medarbejderstaben sted i disse år.
Det er den pris, der er, når man skal gennemføre en transformation som den, IBM er i gang med. Og det er i øvrigt ikke unikt for IBM, for det er i høj grad det samme, man har været og fortsat er i gang med hos eksempelvis CSC.
Det handler dels om at sikre nye kompetencer til selskabets nye forretningsområder, dels om at trimme selskabet, så omkostningerne holdes i en stram snor.
Der er en pris at betale i en transformation, og et stykke hen ad vejen bliver det så medarbejderne - i hvert fald nogle af dem - der betaler den.
Her er medarbejder-situationen
IBM's globale medarbejderstyrke steg op gennem 00'erne, og især i årene 2008 til 2013 var antallet af ansatte bemærkelsesværdigt højt.
IBM havde i årene 2010 til 2013 426.000 til 431.000 ansatte på globalt plan.
Ved udgangen af 2014 havde IBM på globalt plan pludselig kun 379.592 ansatte.
Det var et fald på over 51.000 medarbejdere i forhold til året før og altså i det hele taget et markant lavere antal ansatte i forhold til bare få år tidligere.
Læs også: IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej
Ved udgangen af 2015 lå IBM's globale medarbejderstyrke på 377.757 ansatte, et beskedent fald i forhold til året før.
Bag det tal gemmer der sig dog en interessant historie. IBM ansatte ifølge blandt andre Business Insider 70.000 nye medarbejdere i 2015.
Eftersom antallet af medarbejdere stort set ikke ændrede sig, er op imod 70.000 medarbejdere i IBM på et enkelt år blevet skiftet ud.
Det er medarbejdere, der ufrivilligt eller frivilligt har forladt IBM og er blevet erstattet af nye folk med nye kompetencer.
Det er også sket ved opkøb af virksomheder, men det ændrer ikke ved, at medarbejderstaben i IBM ændrer profil.
Situationen i Danmark
Også i Danmark er der blevet færre ansatte i IBM, og her er en stor del af forklaringen også IBM's omstilling.
I IBM Danmark har der været tale om en konstant nedgang i antal ansatte siden 2008, hvor der var 4.740 ansatte i selskabet.
Det var faldet til 2.556 ansatte i 2014.
Det danske 2015-regnskab er endnu ikke offentliggjort, men det bliver interessant at se, om der igen er tale om et fald i medarbejderstaben.
Rygter om nye fyringer
IBM har globalt som lokalt en tradition for at holde kortene tæt på kroppen, når det kommer til disse "omstruktureringer", men på diverse onlinefora for nuværende og tidligere medarbejdere får man et indblik i (dog naturligvis fra en bestemt side), hvordan tingene udvikler sig i selskabet.
Flere steder på Facebook er der blandt andet meldinger om fyringer i IBM i Belgien og Italien, ligesom der også er skriverier om afskedigelser i USA.
En analytiker vurderer over for Informationweek, at der kan være tale om 14.000 afskedigelser i første kvartal i selskabet.
Det skal holdes op imod, at man har at gøre med et selskab med 377.757 ansatte, hvor der også løbende ansættes nye folk og opkøbes virksomheder med ansatte.
Men det er (hvis tallet er korrekt) trods alt 14.000 IBM-medarbejdere, der forlader selskabet på et enkelt kvartal.
Vores bud vil være, at mange af dem har en del år på bagen hos Big Blue, og at de har arbejdet med nogle af de forretningsområder, som selskabet har svært ved at tjene penge på i dag.
De nye medarbejdere, der hentes ind, har blandt andet kompetencer inden for kunstig intelligens, cloud, mobile, social og big data.
Det er - om man bryder sig om det eller ej - en forudsætning for, at man kan nå helt i mål med transformationen i IBM.
Her ligger IBM's fremtid
Da IBM i januar fremlagde de globale resultater for fjerde kvartal 2015 og året samlet set, var der igen tale om tilbagegang på flere centrale nøgletal.
Blandt andet var driftsresultatet gået tilbage med 15 procent i forhold til året før, så det lå på 13,3 milliarder dollars for året, omkring 89 milliarder kroner.
IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: Vi mener, at vi har knækket koden
IBM er en enorm forretning med en række forskellige forretningsområder. Nogle går tilbage, hvad angår omsætning (blandt andet software, middleware og services ), mens andre går frem - det gælder blandt andet cloud og analytics.
"Vi fortsætter med signifikante fremskridt i vores transformation til 'higher value'. I 2015 voksede vores strategisk vigtige områder cloud, analytics, mobile, social og sikkerhed med 26 procent til 29 milliarder dollars og repræsenterer nu 35 procent af vores totale omsætning," udtaler Ginni Rometty, der er CEO i IBM i regnskabet.
"Vi styrkede vores eksisterende portefølje, mens vi investerede aggressivt i nye muligheder som Watson Health, Watson Internet of Things og hybrid cloud."
"Mens vi transformerer os til en 'cognitive solutions' og 'cloud platform'-virksomhed, er vi godt positioneret til fortsat at levere fantastisk værdi til vores kunder og give kapital tilbage til vores aktionærer," lyder det videre fra IBM-topchefen.
Det er værd at hæfte sig ved, at Ginni Rometty ikke siger, at "transformationen" er overstået, men derimod lægger vægt på, at det går den rette vej med transformationen.
Med andre ord vil det ikke overraske, hvis og når nye omstruktureringer finder sted i it-giganten.
Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra IBM Danmark til, om der er sket eller skal ske afskedigelser i Danmark. Det ønsker selskabet ikke at udtale sig om.
Om to måneder offentliggøres det danske årsregnskab, og så ved vi mere om, hvordan situationen reelt er i IBM Danmark.
Læs også:
Rygte: Presset IBM på vej med stor fyringsrunde: Tusindvis skal fyres
Årsregnskab: Presset IBM står over for én afgørende udfordring
IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: Vi mener, at vi har knækket koden
IBM klar til at masseansætte it-folk: Skal bruge 300 medarbejdere til nyt udviklingscenter i Malmø
IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej