Hele idéen bag planerne om sessionslogning af alle danske internetbesøg er, at man registrerer alt om alle.
Men det er der bare ikke noget, der tyder på, at man faktisk kommer til, fortæller formanden for Foreningen for Kommunale it-chefer (KITA), Henrik Brix.
"Som det ser ud nu er kommunerne jo undtaget, og det er vi som udgangspunkt glade for, men logningen bliver væsentligt mindre værd. For alt i vores netværk går jo udenom logningen," forklarer han.
1.200.000 devices om ugen
Det er ikke så få devices, der vil snige sig udenom sessionslogningen.
For eksempel bliver Favrskov kommunes offentligt tilgængelige internetforbindelser benyttet af ikke mindre end 15.000 unikke devices om ugen, fortæller Henrik Brix.
"3000 af dem er kommunens egne, men de 12.000 devices tilhører almindelige borgere."
Mange af de devices tilhører skoleelever, men nettet står frit til rådighed for alle, og det er et kæmpe hul i planerne om sessionslogning, mener Henrik Brix.
Læs også: Overvågningsekspert skærer igennem: Selvfølgelig skal Danmark have sessionslogning
"Der er 12.000 unikke borgerejede devices på Favrskov Kommunes net om ugen. Ganger man det op, er det omkring 1,2 millioner devices på landsplan. De kriminelle kan bare gå på bibliotek eller ældrecenter og browse alt, hvad de vil, på vores IP-adresse."
Derfor mener KITA-formanden da også, at hele planen om sessionslogning er mildt sagt uheldig og nytteløs.
"Det er en urimelig overvågning af os alle for at fange en enkelt slyngel. Det er bevidstløs masseovervågning, der er nytteløs."
Læs også: Fem vigtige svar om Søren Pinds planer om masse-overvågning
Er det offentlige virkelig undtaget?
Kita-formandens kritik hviler på formodningen om, at den nye sessionslogning vil gå uden om det offentliges netværk, ganske som den forrige model gjorde. Men kan man nu også være sikker på det?
Der har i hvert fald ikke været en eneste stemme, som har sagt andet endnu.
Sidst Computerworld spurgte Justitsministeriet, lød svaret, at det kunne vi få at vide, når loven kom i høring.
Men selv om Folketinget skal stemme om loven sidst i marts, er den stadig ikke sendt i høring.
Indtil videre læner Henrik Brix sig op ad, hvad han hører på vandrørene, og det peger alt sammen på, at det offentliges net går fri af sessionslogningen igen.
"Det, jeg hører, er, at det her rammer den samme kreds, som blev ramt sidst. Dem, der lever af at sælge ydelserne."
Hellere hul i nettet end hul i lommen
Som udgangspunkt kan det virke halvbagt med så stort et hul i logningsnettet, men formanden for de kommunale it-chefer har et bud på, hvorfor Justitsministeriet ikke vil pålægge kommunerne at logge deres nettrafik.
"Hvis kommunerne skulle betale for at kunne sessionslogge, ville vi jo gå til staten og bede om pengene. Vi har ikke den logning i dag, og det ville jo koste."
Læs også: Overvågningsekspert skærer igennem: Selvfølgelig skal Danmark have sessionslogning