En it-uddannelse er langt fra nogen garanti mod arbejdsløshed.
Det har visse studerende på civilingeniør-uddannelsen i produkt- og designpsykologi formodentligt måtte sande.
Ifølge nye tal fra interesseorganisationen IT-Branchen har uddannelsen en ledighedsprocent på intet mindre end 49,20 procent.
Af IT-Branchens seneste udgivelse IT-Branchen i tal fremgår det, at ledighedstal som disse er et tegn på, at der er et mismatch mellem "it-uddannelserne og arbejdsmarkedets behov"
Samarbejder med erhvervslivet
Den udlægning køber de dog ikke på Aalborg Universitet.
Her fortæller Ove Andersen, der er studielektor på Aalborg Universitet, at uddannelsen blandt andet er blevet etableret i samarbejde med Bang & Olufsen.
Han understreger desuden, at de studerende under uddannelsen arbejder tæt sammen med erhvervslivet.
I uddannelsestiden arbejder de studerende med at bygge bro mellem på den ene siden teknologien og på den anden side de mennesker, der skal bruge den.
Det er en ekspertise, som Ove Andersen forventer, at erhvervslivet i fremtiden vil efterspørge i stadig større grad.
"Hovedformålet med uddannelsen er at skabe et interface, der gør det muligt at skabe forbindelse mellem mennesker og maskiner. De studerende får ingeniørvidenskab i stor stil og lidt psykologi at supplere med, Når de er færdiguddannede får typisk job som UX-designere (brugergrænsefladedesignere, red)," siger han.
Genkender ikke høj ledighedsprocent
Ove Andersen kan ikke umiddelbart genkende den høje ledighedsprocent, men påpeger, at det kan hænge sammen med, at det er en relativ lille uddannelse med ganske få studerende.
I 2011 var der eksempelvis 12 studerende, der dimitterede, mens der i 2012 og 2013 var henholdsvis seks og syv dimittender.
"Tallene kan stamme fra en årgang, hvor der var nogle særlige omstændigheder. På uddannelser med få studerende skal der ikke meget til at ændre på billedet. Men vi laver vores egne dimittend-undersøgelser, og de viser nogle helt andre tal," siger han
Eksempelvis viser Aalborg Universitets egen dimittend-undersøgelse, at der ganske rigtigt er en relativt høj ledighed det første år efter uddannelsen er færdiggjort, men at ledigheden for 2011 og 2012 årgangen var faldet til henholdsvis 4,1 procent og 16,4 procent efter to år.
Læs også:
Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet