Artikel top billede

Datalogiuddannelse ramt af store besparelser - flere stillinger nedlægges

DIKU skal spare et millionbeløb. Det betyder blandt andet, at syv ansatte må forlade instituttet. Sparekniven skærer også hårdt på flere andre områder.

Regeringen har bedt uddannelsesinstitutionerne om at spare.

Et af punkterne i Finansloven for 2016 er nemlig, at der skal ske store besparelser på videregående uddannelser og forskning.

Konkret betyder det, at der i 2016 sammenlagt skal spares 900 millioner kroner på uddannelsesområdet ud over besparelsen på 1,4 milliarder i forskningsmidler.

Den spareplan har man også fået at mærke på Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), hvor mange af fremtiden it-folk skal uddannes.

Det lille institut, der tilbyder bachelor- kandidat- og Ph.d.-uddannelser i datalogi, skal således spare fem millioner kroner efter den fordeling af besparelser, der er udarbejdet mellem de 12 institutter under paraplyen SCIENCE.

Det betyder, at der skæres stillinger væk enten ved frivillig afgang, fyringer eller fraværet af kontraktforlængelser.

"DIKU skal spare fem millioner. I den forbindelse nedlægges syv administrative stillinger, et eksternt lektorat, 10 procent af instrukturaterne, og tre Ph.d-stillinger. To af de administrative fratrædelser er ufrivillige, to er frivillige, og resten er midlertidige stillinger der ikke genbesættes. Der afskediges ikke i den faste VIP-stab," beretter institutleder Mads Nielsen i en mail fra USA, hvor han i øjeblikket beinder sig.

Ligeledes sparer DIKU på alle mulige andre områder fra markedsføringsbudget til mødeforplejning, oplyser presseafdelingen.

"Reduktionerne betyder, at vi vil reorganisere administrationen og derved opnå de nødvendige besparelser uden at det nævneværdigt rammer undervisning og forskning," lyder det fra Mads Nielsen.

Det er ikke et tegn på DIKU-krise

Der er ikke fordi, der er krise på DIKU. Faktisk planlægger ledelsen, at udvide antallet af studerende i de kommende år.

"DIKU har en plan for vækst i studenterproduktionen ved en kombination af øget optag, bedre fremdrift, mindre frafald, og sidenhen også nye kombinationsuddannelser. Vores budget indeholder 20 procent fremgang i antallet af studenterårsværk over de næste fire år," vurderer Mads Nielsen.

Besparelsen er således ikke et krisetegn, men en besparelse, der er pålagt fra regeringen. Men der er altså krav om en reorganisering på datalogi.

Der foregår stadig høringer om besparelserne, så der kan forekomme ændringer i måden, der skal spares på. Beløbet på de fem millioner ligger dog fast.

DIKU har eksisteret siden 1970 og er vokset fra dengang 10 ansatte og 550 studerende til i dag at beskæftige 100 ansatte og mere end 1.000 studerende.

Du kan finde instituttets samlede strategi frem til 2017 her (PDF)

Læs også:
På besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

Udvidelse af HTML-standarden: DIKU-idé kan afsløre om en webside er helt sikker

Den verdensberømte it-dansker Peter Naur er død




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere