Artikel top billede

Efter lukning af flere hundrede danske fup-websites: Sådan spotter du en fupbutik på nettet

Flere hundrede webbutikker er under mistanke for systematisk forsøg på at snyde danske forbrugere. Her er fem gode råd til at undgå at blive fuppet.

Fup-butikker på nettet, som forsøger at narre forbrugerne, er et stigende problem. Sådan lyder det fra certificerings-organisationen e-mærket.

Svindlerne udvikler helt tiden mere og mere snedige veje til at få kunderne til at betale penge eller udlevere oplysninger om betalingskort, som så kan misbruges.

Problemerne er så store, at Bagmandspolitiet netop har beslaglagt og lukket 423 hjemmesider, som er under mistanke for at overtræde lovgivningen.

Det kan du læse mere om her: Bagmandspolitiet lukker 423 danske fup-hjemmesider i stor aktion

Det er en politianmeldelse fra onlinebutikkernes certificerings-organisation e-mærket, der har udløst politiets aktion.

Men hos e-mærket frygter man, at de 423 lukkede domæner kun er toppen af isbjerget.

"Vi anslår, at der findes mellem 1.500-1.700 butikker som på den ene eller anden måde forsøger at fuppe kunderne," siger e-mærkets kommunikationschef, Toke Mølgaard, til Computerworld.

Han fortæller, at e-mærket løbende gennemtrawler nettet for at finde mistænkelige butikker. Og det er helt bestemte tegn, som leder efter.

"Hvis der sælges mærkevarer eller siden ikke oplyser om sine handelsbetingelser, eller der mangler kontaktinformation til de der står bag hjemmesiden, bliver vi mistænksomme," siger Toke Mølgaard.

Han fortæller samtidig, at metoderne til at fuppe internetbrugerne hele tiden bliver mere og mere sofistikerede.

"Det er jo ikke dumme folk, og deres metoder er meget snedige. Den seneste trend er de systematiske opkøb af udgåede .dk-domæner, hvor Bagmandspolitiet netop har slået til. Svindlerne går efter domæner, som scorer højt på Googles søgninger. Det øger chancen for at lokke forbrugere ind," siger Toke Mølgaard.

Den stigende svindel på nettet har fået e-mærket til at skrive huskeliste med tegn på, at man befinder sig i en fup-butik.

Dårligt sprog og skæve priser

En fupbutik er typisk etableret i udlandet, og derfor er sprog og priser maskinoversat til dansk. Er siden præget af dårligt sprog og grammatiske fejl, skal man være på vagt.

Også priser bliver omregnet automatisk og det giver "skæve" priser med usædvanlig ørebeløb. Så i stedet for velkendte priser på 399 eller 749 kroner. I stedet er priserne "skæve" som eksempelvis 243,67 kroner.

Varerne er (alt for) billige

Fupbutikker sælger tit kendte mærkevarer til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

Virksomhedsoplysninger er falske eller mangler helt

Opgiver butikken ikke et CVR-nummer og adresse, kan det være tegn på fup. Nogle fupbutikker opgiver falske CVR-numre. Men du kan kontrollere nummeret på cvr.dk.

Mistænkelige betalingsmuligheder

Mange fupbutikker praler tit med mange forskellige betalingsmuligheder. Men når du lander på selve betalingssiden, er der kun ganske få muligheder. Brug kun betalingsformer, du kender i forvejen.

Tjek webadressen

Hold øje med webadressen i din browser, når du klikker dig ind på en netbutik.

Svindlere kan nemlig hacke seriøse netbutikker og omdirigere brugeren til en fupbutik. Men webadressen vil i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere