Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det offentlige på trapperne med it-udbud for flere hundrede millioner kroner

En stor del af staten og kommunernes systemer til dokumenthåndtering er modne til udskiftning. Det åbner for et slagsmål om ordrer for flere hundrede millioner.

Mere end halvdelen af staten, kommunerne og regioners it-systemer til dokumenthåndtering er så gamle, at de skal sendes i udbud indenfor det næste års tid.

Det fremgår af en rapport fra rådgivningsfirmaet Devoteam, som har analyseret det offentlige markedet for ESDH-systemer (elektronisk sags- og dokumenthåndtering).

"Over 60 procent af de offentlige myndigheder har haft deres nuværende ESDH-løsning i over fem år. Det betyder, at selvom flere måske har foretaget opgraderinger undervejs, så står de ifølge udbudsreglerne over for en genanskaffelse i de kommende år," siger partner i Devoteam, Per Eeg.

Han anslår, at det offentliges samlede investeringer i ESDH-systemer over de næste et til to år løber op i et sted mellem 100 og 200 millioner kroner.

Han forventer derfor et intenst kapløb mellem en stribe it-leverandører, som gerne vil have deres andel af de lukrative kontrakter, som snart sendes i udbud.

"Den samlede pris for hele det kommunale og statslige område kan komme op på et par hundrede millioner kroner. Og rigtig mange af de penge kan blive flyttet rundt mellem leverandørerne indenfor det næste et til to år. Så hvis jeg var en dygtig ESDH-leverandør ville jeg sætte alle sejl til for at vinde ordrerne på udvikling, drift og vedligeholdelse af de her systemer," siger Per Eeg.

Han nævner det kommunale indkøbsfællesskab SBSYS som en af de offentlige kunder, der står foran at skulle sende større ESDH-systemer i udbud. Desuden er en række store kommuner og statslige institutioner på vej med udbud på området.

Her er kandidaterne til de store ordrer

Ifølge rapporten fra Devoteam må it-leverandørerne dog samtidig belave sig på at blive mødt af krav om mobilitet, så de kommende ESDH-løsninger skal kunne afvikles på tværs af platforme, ligesom de offentlige ordregivere forventer stærkere integration til deres øvrige it-systemer.

"Populært sagt skal leverandøren kunne levere det, hvis de vil gøre sig gældende," siger Per Eeg.

Udbud af offentlige ESDH-systemer har tidligere bragt sindene i kog. Blandt andet blev den fælleskommunale SBSYS-gruppe i 2012 indklaget for konkurrencemyndighederne.

I dag er firmaer som KMD, Formpipe og Fujitsu blandt nogle af de største leverandører på det offentlige ESDH-marked.

Men også et firma som Netcompany, der i fjor vandt Kombits udbud af kommunernes grundlæggende sagsbehandlingssystem (SAPA), vil formentlig lægge sig i alvorligt i selen for at levere ESDH-løsninger til de kommunale kunder.

Per Eeg nævner desuden firmaer som Cbrain og Software Innovation som kandidater, der vil forsøge at vinde ordrer på ESDH-markedet. De to firmaer konkurrerer i forvejen hårdt om især statslige kunder.

Læs også:

KMD køber ScanJour

Omstridt ESDH-klub meldt til konkurrencestyrelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere