Artikel top billede

Omstridt ESDH-klub meldt til konkurrencestyrelsen

En dansk ESDH-leverandør har meldt omstridt offentlig ESDH-klub til konkurrencemyndighederne. Men forgæves.

Konkurrencemyndighed vil ikke kulegrave omstridt offentlig it-klub

Konkurrencestyrelsen er ellers blevet kontaktet af ESDH-leverandøren Traen.

Traen mener, at brugerklubben SBSYS, der er et kontroversielt offentligt ESDH-samarbejde, hvor op imod 94 myndigheder er gået sammen, kan stride mod konkurrencelovgivningen.

"Vi mener, der er tale om offentlig indblanding i et privat marked, og har derfor bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge dette."

"Vi har imidlertid fået at vide, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kan prioritere ressourcer til dette, så derfor er spørgsmålet ikke blevet undersøgt," udtaler administrerende direktør Jakob H. Kraglund fra Traen til Computerworld.

Driver ulovlig privat virksomhed

Anken går på, at myndigheder reelt driver privat virksomhed, hvilket er ulovligt ifølge dansk lovgivning.

Konkret beskyldes brugerklubben for at stille personale til rådighed for udviklings- og salgsarbejde i forbindelse med ESDH-systemet SBSYS og for at finansiere et system, som konkurrerer på markedet.

Pointen er altså, ifølge Traen, at det offentlige ulovligt har ydet støtte til brugerklubben og dennes leverandør, Ditmer A/S.

Imidlertid har styrelsen droppet en nærmere undersøgelse af konstruktionen og anklagen grundet prioritering af sager og med henvisning til dets begrænsede ressourcer, viser dokumenter, som Computerworld har læst.

Klubbens stærkt omdiskuterede udbud

I forvejen er klubben røget ud i et verbalt stormvejr af kritik på grund af et udbud.

Ifølge Dansk Industri var udbuddet blot en skueproces, hvor vinderen var givet på forhånd.

Samme kritik er kommet fra it-kæmpen Fujitsu, der ellers leverede et bud, der var markant billigere end buddet fra vinderen Ditmer A/S.

I forhold til kriteriet "kvalifikation" scorede Fujitsu kun det lavest mulige, 1, mens det lille århusianske firma, Ditmer A/S, scorede det højst mulige, 10.

Traen, der altså har valgt at melde klubben til konkurrencemyndigheder valgte da også helt at trække stikket til udbuddet.

Her er mod-reaktionen

Hos vinderen af det kontroversielle udbud og leverandør til den anklagede brugerklub, Ditmer A/S, afviser man, at der skulle være noget at komme efter.

"Det giver tilsyneladende anledning til forvirring, at Ditmer på ESDH-området kun tilbyder udviklings- og konsulentydelser."

"Vi sælger ikke licenser til standardprodukter i modsætning til en række andre aktører på markedet," skriver direktør Johan Bitsch Nielsen fra Ditmer i en kortfattet mail til Computerworld. 

Ditmer har bistået Brugerklubben SBSYS med udviklings- og konsulentydelser og har ikke altså ikke leveret et standardprodukt til brugerklubben, understreger han.

12-siders svar fra styrelsen

Hos brugerklubben forklarer formand Helle Berg fra SBSYS-brugerklubben, at konstruktionen i SBSYS "naturligvis [er] udarbejdet i samarbejde med jurister, der er specialiserede på området, så gældende regler og direktiver er fulgt."

"Og da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen den 12. marts i år offentliggjorde et 12-sider langt svar på Traens klage om vores udbud, anførte de ligeledes, at alle de elementer, de havde kigget på, var i overensstemmelse med gældende regler, så vi fortsat kan drive vores unikke system til glæde og gavn for borgerne," hedder det fra hende.

Hun er i øvrigt også digitaliseringschef i Struer Kommune.

"Det er der, vi gerne vil lægge vores fokus, men vil nogle bruge tid på at diskutere konstruktionen eller vores udbud igen, er de naturligvis velkomne," forklarer Helle Berg og henviser til vurderingen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på de 12 sider:

Klik her for at læse den.

Henviser til styrelsen

Du mener altså, at styrelsen HAR taget stilling til om selve brugerklubbens konstruktion strider mod reglerne (og ikke kun jeres udbud)?

"Vi kan af gode grunde ikke udtale os om, hvad Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kigget på og taget stilling til, udover det de har offentliggjort i deres udtalelse," svarer Helle Berg.

"Og heri anerkender de jo SBSYS virke som indkøbsfællesskab."

"Men for yderligere kommentering af, nøjagtig hvad de har kigget på og på hvilken baggrund, vil de rette til at svare naturligvis være styrelsen selv," forklarer Helle Berg videre.

Styrelse: Det har vi ikke undersøgt

Tilbage står altså Traens udlægning om at konkurrencemyndighederne ikke har behandlet klagen om offentlig indblanding i et privat marked - og altså ikke har blåstemplet brugerklubben i den sammenhæng.

Hos Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen bekræfter fungerende kontorchef Jesper Mølbæk, at styrelsen ikke har behandlet klagen om ulovlig statsstøtte.

"Det er sket med henvisning til paragraf 14 i konkurrenceloven omkring afvejning af et forventet udfald sat over for de ressourcer, vi måtte skulle bruge på en sag," udtaler han.

Den fungerende kontorchef oplyser, at der ikke ligger en større analyse bag og at styrelsen senere kan vælge at undersøge sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere