Direktøren for Skat, Jesper Rønnow, var pinligt bevidst om, at han brød loven, da han forlængede en kontrakt med CSC i 2013. Men han mente ikke, at han havde noget valg. Det skriver Politiken.
Computerworld kunne sidste år afsløre, at de systemer, som CSC drifter for Skat, er så forældede og udokumenterede, at Skat mener, det er umuligt at sende dem i udbud.
Det kan du læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år.
Jesper Rønnow siger til Politiken, at der ikke var nogen vej uden om underskriften.
"Jeg betragtede min underskrift som ren formalia. Der var ingen alternativer, systemerne skulle jo køre, og skatterne skulle jo inddrives."
Jesper Rønnow har helt ret i, at der ikke var noget reelt alternativ.
Allerede i 2012 stod det klart, at Skat sad fast i monopollignende kontraktforhold med både CSC og KMD.
Det fremgår af en rapport, som konsulentfirmaet McKinsey dengang udarbejdede for regeringens Økonomiudvalg.
"Den nærmest monopollignende situation med CSC og KMD på vedligeholdelses- og driftsområdet skyldes ældre systemer, der blev udviklet for mange år siden. Dette systemlandskab er en betydelig udgiftsfaktor for både drift og vedligeholdelse af applikationer," fastlog konsulentvirksomheden dengang.
Skat er ikke alene om denne situation. Computerworld har tidligere afsløret, at Rigspolitiet har fornyet kontrakter med CSC uden udbud siden 1996.
Skat vil bryde loven igen
Men selv om Skat har været opmærksom på problemet i årevis, er systemerne stadig håbløst forældede og udokumenterede.
Faktisk er systemerne så langt fra at være udbudsmodne, at Jesper Rønnow regner med at bryde loven igen, når kontrakten med CSC snart udløber.
"På nuværende tidspunkt kommer vi ikke til at udbyde(...) Vi er reelt tvunget til at forlænge kontrakten. Skatterne skal jo opkræves," siger Jesper Rønnow til Politiken."
Når Skat har så svært ved at komme ud af situationen, er det primært fordi, at systemerne i mange år er blevet ignoreret.
Det betyder at mange af systemerne er programmeret i COBOL eller andre ældre kodesprog, som kun ganske få programmører forstår.
Eksempelvis er flere af programmerne bag danskernes årsopgørelser fra slutningen af 1960'erne.
Oven i det problem kan Skat lægge den manglende systemdokumentation fra leverandøren CSC, som gør det meget svært at vide, hvordan det hele faktisk er opbygget.
Eller som Jesper Rønnow siger til Politiken.
"Tag personskattesystemet - dele af de programmer, som ligger bag årsopgørelsen, er fra 1969. (...) Sproget, det er kodet i, er der stort set ingen, der behersker mere."
"På nogle af vores systemer har vi ignoreret flere generationer af fornyelser."
CSC har fokus på fornyelse of systemdokumentation
Leverandøren af de forældede og udokumenterede systemer, CSC, udtaler sig aldrig om kunderelationer.
Men CSC's nordiske direktør for public sector, Jette Aagaard Madsen, har tidligere fortalt Computerworld om arbejdet med at drifte systemer henover flere årtier.
Dengang understregede Jette Aagaard Madsen blandt andet, at CSC gør en dyd ud af at rådgive sine kunder om modernisering af systemer.
"I nogle kontrakter indgår der jo et krav om at forny teknologien løbende, og der kan vi godt lide at have en proaktiv tilgang og spørge kunden: 'Skal vi ikke gøre sådan her?' Men det skal jo ikke være nyt for det nyes skyld. Det skal tjene et formål," lød det den gang fra Jette Aagaard Madsen.
I samme ombæring understregede Jette Aagaard Madsen, at CSC faktisk er meget opmærksomme på at producere netop den systemdokumentation, som Skat og Rigspolitiet mangler for at kunne sende driftsopgaverne i udbud.
Du kan læse hele interviewet med Jette Aagaard Madsen her: Sådan beholder CSC sine kontrakter i 20 år
"Der bliver opbygget en masse dokumentation gennem tiden. Vi har jo en forpligtelse til, at dokumentationen er så relevant, at den kan bruges til at sende en opgave i udbud. Det er et vigtigt krav, også på nogle af de gamle opgaver. Det er jo et redskab for os, og det er det også for kunden på udbudstidspunktet."
Skat vil så gerne slippe ud
Det er ikke sjovt at kaste millioner efter ulovlige kontrakter, og Jesper Rønnow er bestemt heller ikke glad for situationen.
"Jeg vil rigtigt gerne ud af det her, men det kan altså ikke lade sig gøre fra den ene dag til den anden," forklarer han til Politiken.
Indtil videre har Skat ikke kunnet slippe ud af det på 19. år, og hos Rigspolitiet kan man tidligst opsige kontrakterne med CSC i 2017.
Læs også: Sådan kan Skat og Rigspolitiet slippe ud af det ulykkelige ægteskab med CSC