ComputerViews Med Microsofts kommende aflivning af Windows 8 kommer vi et skridt nærmere en virkelighed med blot ét stort styresystem på (næsten) alle Windows-maskiner, nemlig Windows 10.
Microsoft slukkede for et par dage siden endegyldigt for supporten til det blot tre år gamle Windows 8, hvilket er selskabets måde til at sende styresystemer på pension.
Det kan du læse mere om her: Microsoft slukker for support til Windows 8.
Der er fortsat et års tid til næste support-udløb af et Windows-system, nemlig det udskældte Windows Vista, der bliver pensioneret til april næste år.
Derefter er der tre år til udløb af Windows 7 og seks år til udløb af Windows 8.1.
Fristerne skyldes dels, at Microsoft traditionelt har tilbudt 10 års support på styresystemerne, dels at Microsoft ved, at der altid vil være lommer rundt omkring, der kører med gamle styresystemer.
Fuldt pres på Windows 10
Der er imidlertid flere tegn på, at Microsoft gradvist skruer op for presset på Windows-brugerne, som selskabet ønsker skal skifte til det nye Windows 10, som blev lanceret for et halvt års tid siden.
I første omgang blev Windows 10 som det første styresystem fra Microsoft nogensinde gjort gratis: Brugerne kan i det første år kvit og frit opdatere deres Windows-styresystemer til Windows 10.
Gratis-modellen gav for alvor udbredelsen af Windows 10 et spark i rumpen umiddelbart efter lanceringen, hvor 'uptaket' eksploderede - ganske som Microsoft havde forventet.
Siden har udbredelses-hastigheden lagt sig igen. Og det har fået Microsoft til at trække både store og små kaniner op ad hatten i bestræbelserne på at opnå (næsten) fuld udbredelse af Windows 10 igennem lang tid før, de ældre styresystemer skal pensioneres.
Indtil videre er mere end 200 millioner Windows-maskiner allerede blevet opgraderet til Windows 10.
Det første store skridt var udsendelsen af 'hemmelige' (og ret store) Windows 10-filer til computere, der kørte på Windows 7 og Windows 8.1 under navnet '$Windows.~BT.'
De blev diskret forberedt til Windows 10 i uden at brugerne nødvendigvis havde bedt om det.
Det kan du læse mere om her: I al hemmelighed: Microsoft downloader automatisk Windows 10 til din pc.
Microsoft fraveg siden denne praksis, men fastholdt dog retten til at udsende filerne, hvis brugeren har slået automatisk download til i selskabets opdaterings-funktion, Windows Update (hvor automatisk download er default).
Automatisk opgradering
En måneds tid senere meddelte Microsoft, at Windows 10 skal 'pushes' ud til alle de Windows-computere, hvor det er muligt.
Det vil ifølge Microsoft komme til at ske i to faser: Først som 'optional' i Windows Update til Windows 7 og Windows 8.1, siden som 'recommended.'
Det er værd at lægge mærke til, da filerne på 'recommended'-listen automatisk downloades og installeres på de fleste pc'er, medmindre installeringen aktivt afblæses af brugeren.
Microsofts Windows-chef, Terry Myerson, meddelte i et blog-indlæg i i slutningen af september, at disse skridt vil blive taget i begyndelsen af 2016 ['early next year'], men indtil videre er det ikke sket.
"Dette vil afhængigt af dine indstillinger kunne få opgraderingsprocessen til at gå i gang automatisk," skrev Terry Myerson i blog-indlægget.
Det kan du læse mere om her: Snart ingen vej uden om: Microsoft på vej med automatisk download af Windows 10 på de fleste pc'er.
Gode råd
Sideløbende har Microsoft hele tiden tweaket og skubbet og masseret brugerne med små tiltag og konstante meldinger om, at selskabet gerne ser, at alle opdaterer.
Microsofts marketing-direktør, Chris Caposella, meddelte eksempelvis fornylig, at 'Al anvendelse af Windows 7 er på eget ansvar.'
Det er en markant - og planlagt - udmelding fra en af Microsofts øverste direktør om selskabets mest udbredte styresystem.
Marketing-direktøren følger op med at nævne en række problemer med Windows 7, som brugerne ellers generelt er meget glade for: Masser af brugere fravælger Windows 10: Klamrer sig til Windows 7.
Hensigt: At skubbe brugerne over mod Windows 10.
Ligeledes indfører selskabet automatisk notifikation til alle virksomheder om, at Windows 10 er klar til at blive installeret. Det kan du læse mere om her.
Næste skridt?
Microsoft meddelte i forbindelse med lanceringen af Windows 10 i sommer, at det vil være gratis at opgradere indtil sommeren 2016.
Det er dog et åbent spørgsmål, om det nu også kommer til at holde stik: Microsoft er meget ivrig efter at få folk til at opgradere, og et-års-fristen ser mest af alt ud til at være (endnu) et middel til at skubbe brugerne i denne retning.
Derfor afhænger alt af det kommende 'uptake.'
Et oplagt skridt for Microsoft i fremtiden vil være at indføre automatisk og tvungen opgradering af (næsten) alle Windows-brugere - i hvert fald de private (forretnings-løsningerne er som udgangspunkt langt mere komplicerede at pille ved).
Det ville løse problemet en gang for alle for Microsoft.
Indtil videre er vi ikke kommet så vidt, for 'uptaket' kører fint, og der kommer tusinder af nye Windows 10-brugere til hver eneste dag. Det betyder, at alt kører i den rigtige retning for Microsoft, der har som mål, at Windows 10 skal køre på en milliard enheder i midten af 2018.
Vækker opsigt
Lykkes Microsofts omstilling fra at have mange systemer, der hver især skal passes, til hurtigt via internettet at få udbredt et smartere (enheds)-system, som kan opdateres automatisk, er det givet noget, som andre også vil forsøge sig med.
For både brugere og leverandører giver det mening kun at skulle sikre, passe og udvikle på ét enkelt styresystem fremfor på mange.
Og tiden har for leverandørerne ændret sig: Styresystemer (og andre front-systemer) er ikke længere pengemaskiner, der kan sælges for store summer, men er snarere motorer til at trække brugere til andre systemer.
Både Apple og Google har med henholdsvis Mac OS X, iOS og Android i årevis benyttet sig af samme model med et enkelt styresystem, der opgraderes løbende.
Men ingen af dem har som Microsoft i mange år malket systematisk malket hver eneste mulige krone ud af deres styresystem som selvstændigt forretningsområde.
Har de øvrige Windows-styresystemer nogen fremtid? Hvor lang tid vil der gå, før Windows 10 dominerer markedet? Giv dit bud med i debatfeltet herunder.