Artikel top billede

Skat indfører ny metode for at undgå at nyt kæmpe it-system flopper som EFI

Skat får tidligst en lappeløsning til det skandaleramte EFI-system om et år. Men til gengæld lader det til, at der endelig bliver lyttet til et råd, som har blæst i vinden i 14 år.

Regnedrengene hos Skat slider med at kradse gæld ind.

De har nemlig ikke haft et reelt værktøj til at håndtere gæld til det offentlige, siden skatteministeren besluttede at lukke for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI i september.  

Og de kan blive ved med at slide i hvert fald et år endnu.

Skatteministeriet har nemlig netop offentliggjort et nyt udbud på et midlertidigt inddrivelsessystem, som tidligst skal sættes i drift i slutningen af 2016. Det fremgår af en pressemeddelse på Skatteministeriets hjemmeside.

Det skal faktisk fungere

Til gengæld for ventetiden kan Skats medarbejdere se frem til  at få et it-system, som i stærk modsætning til EFI rent faktisk virker fra første færd.

For de potentielle leverandører af inddrivelsessystemet skal som noget nyt demonstrere, at systemet virker allerede før, kontrakten bliver indgået.

Til gengæld for besværet med at levere et brugbart produkt får leverandøren en mulighed for, at den midlertidige løsning skal videreudvikles til det langsigtede system, som Skat vil benytte fra 2019.

Lytter til råd efter 14 år

Det er en ny tilgang til systemudvikling hos Skat, som ligger i tråd med både de udmeldinger som skatteminister Karsten Lauritzen (V) kom med i september, og de anbefalinger som Erik Bonnerup har fremlagt i Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Afløser for Skats skandale-system skal være klar i 2019 - Kammeradvokaten skal undersøge EFI-leverandører

Erik Bonnerup var i 2001 hovedmanden bag den såkaldte Bonnerup-rapport, som analyserede en lang række fejlslagne offentlige it-projekter.

En af rapportens hovedpointer er netop, at it-projekter bør opbygges i etaper, og ikke udvides, før de eksisterende dele er funktionelle.

Stadig i tvivl

Men Erik Bonnerup er stadig ikke helt tryg ved skatteministeriets plan.

For det er ikke helt klart, hvad det egentlig er, Skatteminsisteriet forventer sig af det midlertidige system.

"Det er ikke smart at bygge et midlertidigt system, som er lige så avanceret som EFI skulle være. Det vil være at smide penge ud ad vinduet," mener Erik Bonnerup.

Han råder til at holde systemet til en række basale kerneopgaver, som til gengæld kan gennemtestes og fungere fra starten.

"Det er en god ide, hvis systemet skal levere nogle få basale kernefunktioner, som dækker en god del af inddrivelsen, og letter administrative byrder. På den måde kan man opdage underliggende fejl, før man skal til at rette i en kæmpe bunke programmer," forklarer Erik Bonnerup.

Noget tyder på, at ambitionerne for det midlertidige system er realistiske. I pressemeddelslesen fra Skatteministeriet står der nemlig, at systemet blot skal løse "en række grundlæggende behov på inddrivelsesområdet."

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere