Artikel top billede

Open source har sejret: Derfor deler it-giganterne nu deres kode

ComputerViews: En åben tilgang til softwareudvikling og -innovation er i stigende grad udgangspunktet, ikke undtagelsen, hos selv de største it-giganter.

Hvad har selskaber som Apple, Microsoft, IBM og Google tilfælles?

Svar: De har alle set lyset i at dele kode med resten af verden og satser i stigende grad på både åben kildekode, åbne standarder og åbne API'er.

På Gartners årlige Symposium for it-ledere, der fandt sted i sidste måned i Barcelona, lød det centrale budskab, at tiden er løbet fra, at man gemmer alle forretningshemmeligheder, data og algoritmer i et andet Fort Knox.

"Ingen genererer længere fantastisk værdi ved at hemmeligholde kildekoden," lød det fra research-chef Daryl Plummer.

Læs mere her: Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

Baggrunden for det budskab er, at et hæsblæsende digitalt kapløb finder sted i disse år, og at det nødvendiggør en helt anden tilgang til innovation og udvikling hos selv nogle af verdens allerstørste it-giganter.

"Vi har altid troet, at hvis vi bare beskyttede vores forretningshemmelig godt nok, så skulle vi nok klare os. Det viser sig nu ikke at holde længere," forklarede Daryl Plummer på Gartners Symposium i Barcelona.

En stribe konkrete projekter

Tilbage til de nævnte it-selskaber:

I denne uge kunne vi fortælle, at Apple nu har gjort programmeringssproget Swift til open source.

Swift, der bruges til udvikling af apps til iOS, OS X, watchOS og det nye tvOS, har kun et par år på bagen, og nu forsøger Apple at fremtidssikre det med open source-tiltaget:

"Når vi gør Swift til open source, kan hele udviklerfællesskabet bidrage til programmeringssproget og hjælpe med at videreføre det til endnu flere platforme," lyder det blandt andet fra selskabet.

Apples nye Swift-tiltag minder en del om, da Microsoft sidste år gjorde en del af .Net-platformen open source. Læs mere om det her.

Så sent som i denne uge har Microsoft også meddelt, at den JavaScript-motor, der anvendes i Edge-browseren, bliver open source.

Læs også: Nu tager Apple det afgørende skridt: Gør programmeringssprog open source

Også Google er gået denne vej med eksempelvis sit Dart-sprog, der tidligere i år også blev lagt ud som open source.

For IBM er open source en mangeårig tradition, og selskabet er i dag bidragsyder til en lang række open source projekter.

Det mest kendte og succesrige open source-projekt i dag er formentlig Android, der er baseret på Linux og har Google som den primære initiativtager.

Det alle gerne vil opnå

Men open source er blot en del af den generelle tendens, vi ser i disse år. Den går på at åbne op for omverdenen snarere end at lukke til.

Tænk eksempelvis på Apples App Store - den måske primære årsag til, at iPhone og iPad har opnået så massiv succes.

App Store er netop et udtryk for, at Apple som selskab indså, at det ikke selv ville kunne drive innovationen med samme hastighed og dygtighed som en hel verden af softwareudviklere.

Derfor valgte selskabet (otte måneder efter, at den oprindelige iPhone var kommet på markedet) at stille et developer kit og en app-butik til rådighed for udviklerne.

iPhone SDK gav udviklerne adgang til API'er og udvikler-værktøjer, der gjorde det nemt at skrive apps, der kunne udnytte både touchinterfacet, GPS og accelerometer i iPhone.

Siden er mulighederne bare vokset år for år, og app-indholdet i App Store er i dag så omfattende, netop fordi Apple valgte at åbne platformen op.

Det er præcis denne effekt, der er et ønske om, når så mange it-giganter i disse år vælger at dele kode, API'er og andet med resten af verden.

Projekterne bunder naturligvis i en klar kommerciel interesse, men også i erkendelsen af, at man ikke på egen hånd vil kunne drive udviklingen i det lange løb.

Det er den samme erkendelse, der ligger til grund for, at virksomheder og organsationer (altså kunderne) i dag primært vælger at anvende it-komponenter, systemer og algoritmer, andre har udviklet, frem for at forsøge at udvikle det hele selv, sådan som flere gjorde for år tilbage (tænk bare på de offentlige it-løsninger).

Læs også: Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer

Denne tendens har vi heller ikke set det sidste til:

"Over tid kan det blive svært for mange organisationer at holde samme udviklingshastighed, og derfor kommer man nok til at få denne her blanding af eksterne og interne algoritmer," har Peter Søndergaard, der står i spidsen for Gartner Research på globalt plan, forklaret til Computerworld.

Når det ikke er en succes

At man vælger at gøre noget til open source, er dog ikke det samme, som at det dermed også bliver en succes.

Så sent som i denne uge har Mozilla meddelt, at selskabet trækker stikket til Firefox OS, et open source styresystem til smartphones.

Og selvom Linux på mange områder er en kæmpe succes, har det som desktop-styresystem aldrig opnået den store udbredelse.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at en åben tilgang til softwareudvikling og -innovation i stigende grad er udgangspunktet, ikke undtagelsen, hos selv de store it-giganter.

Faktisk er den strategi mere hot og relevant end nogensinde. 

Læs også:

Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

Nu tager Apple det afgørende skridt: Gør programmeringssprog open source

Microsoft frigiver koden til udbredt JavaScript-motor: Bliver open source

Google ændrer kurs med det danske Dart-projekt

Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering