Artikel top billede

HS-251 har et stilrent og "stuevenligt" design

Test af NAS til stuen: QNAP HS-251-2G er en ulv i fåreklæder

Med SilentNAS-serien pønser QNAP på at indtage stuen, men bag det subtile, indbydende ydre er den blæserløse HS-251 stadig en NAS-server - på godt og ondt.

Når den kommer op i omdrejninger, så fungerer den rigtig godt, men du må altså tro om igen, hvis du havde regnet med eller håbet på, at dette er en brugervenlig eller sågar forsimplet løsning, som enhver kan bruge.


Design - selv konen synes om den

Min første tanke, da jeg åbner kassen, er: "Hold da op! Der er sket ting og sager siden 2007" (som var året, hvor undertegnede første gang anskaffede sig en NAS-server, nemlig QNAPs TS-109 Pro).

QNAP HS-251 tager sig godt ud i forhold til sine slægtninge - faktisk så godt at selv min bedre halvdel giver den adgang til stuen med rosende ord: "Den ligner jo bare en dvd-afspiller, ikke sådan en grim boks som de andre..."

Jeg er tilbøjelig til at give hende ret - med sine afrundede hjørner og en størrelse på kun 30,2 x 22,0 x 4,1 cm (B x D x H) ligner HS-251 snarere en mindre HiFi-komponent end et stykke computerudstyr.


Fjerner man det blanke, mørke frontpanel af plast (det sidder fast med magneter, så det kan let tages af uden skruetrækker), finder man skufferne til harddiskene (maksimalt to - understøtter både diske på 2,5" og 3,5").

Installationen er pærelet: Træk skufferne ud, skru harddisken(e) fast, skub skufferne ind igen, og sæt frontpanelet på plads.

Så vidt så godt, men inden vi kaster os ud i konfigurationen, tager vi et kig på bagsiden af HS-251.

Fra venstre mod højre: Strømstik, reset-kontakt, to x High Speed USB-porte (USB 2.0), to x RJ-45 netværksporte (gigabit, maks. 1000Mbps), Kensington-lås, to x HDMI-porte (1.4a), to x Super Speed USB-porte (USB 3.0), tænd/sluk-knap.


Det, der umiddelbart springer i øjnene, er det lille plastdæksel med påskriften "Reserved," der sidder på den anden HDMI-port.

QNAP overvejer stadig, hvad porten skal anvendes til, men der bliver sandsynligvis tale om en mulighed for dual output - eksempelvis til en computerskærm såvel som tv'et eller AV-receiveren.

Netværksportene understøtter Link Aggregation, hvilket fordobler den teoretiske maksimale overførselshastighed til 2 gigabit eller omkring 250 MB/sek., og de fire USB-porte kan for eksempel bruges til tilslutning af eksterne harddiske (eller et af QNAPs egne udvidelsesmoduler - se nedenfor), printer, mus og tastatur.

Udvidelsesmuligheder og begrænsninger
QNAP var så venlige at sende os udgaven med 2 GB RAM installeret (bemærk "2G" sidst i modelnavnet), men HS-251 fås også i en udgave med 1 GB RAM.

En hurtig søgning afslører, at prisforskellen mellem de to er små 2-300 kroner.

Det kan virke dyrt for kun 1 GB RAM, men de ekstra penge er godt givet ud - ikke mindst fordi du er nødt til at leve med din beslutning - det er nemlig ikke muligt at købe og installere en RAM-udvidelse til HS-251, fordi hukommelsesmodulet er loddet fast på bundkortet.

I forhold til andre NAS-servere i samme prisklasse virker maksimalt 2 GB RAM ikke som meget, men det bør være rigeligt, hvis den primært skal bruges som medieafspiller.


HS-251 (både 1G og 2G) har en Intel Celeron J1800 2,41 GHz (burst-hastighed op til 2,58 GHz) dual-core CPU installeret. Det er den samme CPU, der bruges i QNAPs TS-x51-serie, og den har tilstrækkeligt med kræfter til medieafspilning og transcoding i realtid (op til 1080P).

Når QNAP reklamerer med "4K offline transcoding", er der tale om, at NAS-serveren indstilles til at konvertere videofilerne på forhånd og gemme dem som separate, midlertidige filer i det ønskede format - med andre ord sker det ikke i realtid, og denne form for konvertering er i teorien noget, som enhver NAS-server burde kunne klare med den rette software.


Afspilning af 3D-materiale i 1080P understøttes, men hvad med afspilning af 4K video? HDMI-porten på HS-251 er HDMI-version 1.4a, der rent teknisk understøtter en opløsning på 4096×2160p/24 Hz, det vil sige filmmateriale i 4K, men HS-251 kan hverken afspille eller transcode 4K video - QNAP peger selv på grafikchippen som begrænsende faktor, og Celeron-processoren har ikke kræfterne til at klare opgaven uden hardware-acceleration.

Der er på nuværende tidspunkt ikke meget "offline" materiale til rådighed i 4K, men det er alligevel en smule skuffende, taget i betragtning at Ultra HD (og HDR via HDMI 2.0a) er dér hvor udviklingen sker i øjeblikket.

Kort sagt: Hvis du allerede ejer et 4K tv, eller har planer om at hoppe på vognen på et tidspunkt, vil HS-251 allerede nu virke som "gammel teknologi".

Med plads til kun to harddiske i HS-251 kan der hurtigt opstå pladsmangel.

I skrivende stund er den maksimale kapacitet i en JBOD/RAID 0-konfiguration 16 TB (to diske på 8 TB hver), men medmindre du har en separat backupløsning (fx en ekstra NAS-server), eller er villig til at løbe risikoen med at miste alle dine data i tilfælde af harddiskfejl, anbefales en RAID 1-konfiguration, og dermed falder kapaciteten til det halve, nemlig 8 TB.

Lagerpladsen i HS-251 kan dog udvides med en ekstern USB-disk eller et (og maksimalt et) af QNAPs egne lagerudvidelsesmoduler - de såkaldte "expansion enclosures", UX-500P og UX-800P.

De kan henholdsvis rumme fem og otte diske og understøtter RAID 0, 1, 5, 6 og 10, så alt efter konfiguration og harddiskstørrelse er det altså muligt at tilføje hele 64 TB ekstra plads - så bør der trods alt være plads til de fleste mediebiblioteker.


HD Station - fundamentet til dit mediecenter
Når harddiskene er installeret og firmwaren er opdateret (ifølge QNAPs anbefaling), er næste skridt at installere HD Station - QNAPs "portal" til alt, hvad der har at gøre med medieafspilning via HDMI-porten.

Nu spørger du muligvis: Hvorfor leveres en NAS-server, der er tiltænkt en rolle som mediecenter, uden den nødvendige software præinstalleret?

Den tekniske forklaring er, at HD Station fylder omkring 350 MB og skal installeres på harddisken - som du skal købe separat og selv installere.

Det er her, ideen om HS-251 som Plug'n'Play-løsning begynder at falde fra hinanden.

Kort fortalt: Som de fleste andre NAS-servere fungerer HS-251 snarere som en computer end som et stykke "køreklart" forbrugerelektronik - i modsætning til for eksempel en mediastreamer eller en Blu-ray afspiller.

Når HD Station er installeret, kan du installere en række multimedieapps, der kan køre under HD Station - bland andet  KODI, Spotify, TuneIn Radio, Google Chrome/Firefox og Surveillance Station (QNAPs egen app til videoovervågning).

QNAP anbefaler at installere KODI (tidligere kaldet XBMC) som den primære multimedieløsning, og det er let at se hvorfor.

Selv i sin mest grundlæggende udgave ser det flot og professionelt ud, udvalget af understøttede filformater er fænomenalt og udvidelsesmulighederne er uanede.

Der er desuden masser af hjælp at hente på diverse fora og brugergrupper, omend læringskurven kan være en smule stejl, hvis du starter på bar bund.

Kort sagt: Medmindre du har helt særlige krav til funktionaliteten, vil KODI kunne dække dit afspilningsbehov i 99 procent af alle tilfælde.


For såvel KODI som de fleste andre apps til HD Station er der dog tale om software udviklet af tredjepart, så i tilfælde af problemer med konfigurationen eller stabiliteten er QNAP ikke forpligtet til at yde support.

Jeg oplevede indledningsvis selv nogle problemer med HD Station, blandt andet skiftede skærmopløsningen konstant til 640x1464 (?!) efter dvale - hvis HD Station da ikke var gået i stå og måtte genstartes ved hjælp af computeren.

QNAP anbefaler ganske vist, at man lukker apps som KODI hver gang efter brug, så de ikke lægger beslag på systemressourcerne, men det må være fair at forvente, at et mediecenter kan have den nødvendige brugerflade kørende konstant - for helt ærligt: Hvor mange har lyst til at bruge en pc eller tablet/smartphone til at logge på QTS og tænde for HD Station, hver gang de vil se en film eller høre musik?

Retfærdigvis skal det dog siges: Efter at have opdateret til den nyeste version (4.2.0 i skrivende stund), har HD Station kørt upåklageligt i over to uger, og jeg krydser fingre for, at det fortsætter.

Mobile apps - bedre alternativer andetsteds
Jeg afprøvede et udvalg af QNAPs mobile apps, men ud over Qremote (udelukkende til at tænde for KODI - der er bedre dedikerede fjernbetjeninger til såvel Android som iOS) og QFile (udelukkende til at tage backup af billederne på min telefon), er der bedre (og stadig gratis) alternativer.

I det hele taget forekommer QNAPs egne mobilapps temmelig gammeldags, både funktionelt og designmæssigt - de er præget af knap- og listebaserede kommandoer og et næsten komplet fravær af navigationsfunktioner, der er standard i mobile apps nu om dage (stryg med fingeren, multi-touch osv.).

Der medfølger ikke nogen fjernbetjening til HS-251, men QNAPs egen simple fjernbetjening (RM-IR002) kan købes separat og bruges til de grundlæggende kontrolfunktioner.

Den kan fås til omkring 60-70 kroner, men hvis du i forvejen ligger inde med en MCE-fjernbetjening eller har mod på at bruge din smartphone eller tablet (anbefales af undertegnede), er de penge bedre givet ud som støtte til udviklerne af de mange apps, der fås til at styre for eksempel KODI.


Indledende installation
Selve installationen og konfigurationen af HS-251 (inklusive oprettelse af et RAID 0-array på to stk WD Red 3 TB diske) tog virka  15-20 minutter.

HD Station, KODI og diverse andre apps var installeret ca. 10 minutter senere, og derefter brugte jeg et par timer på at føle mig til rette i KODI (til mit og KODIs forsvar skal det siges, at jeg er førstegangsbruger, og mængden af tilpasningsmuligheder kan være en smule overvældende).


Støj, varme og strømforbrug
Fordi HS-251 er passivt kølet (dvs. uden blæsere), er den praktisk talt lydløs i drift. Den gør kun væsen af sig, når den vågner af standby og harddiskene går i gang med at øge rotationshastigheden.

Derefter er det kun harddiskenes sagte summen, der kan høres - og det vel at mærke kun, hvis der ellers er bomstille i lokalet.

Den passive køling i HS-251 er til gengæld ikke nær så effektiv som i NAS-servere med blæsere - således målte vi en systemtemperatur på lige over 70 grader under meget tung belastning - det vil sige simultan transcoding og overførsel af 140 GB store filer.

QNAP siger selv, at HS-251 er bygget til at holde til den slags temperaturer, og vi oplevede da heller ikke nogen problemer under vores test. Vi vil dog anbefale, at du ikke stiller HS-251 på steder, hvor det i forvejen bliver varmt, for eksempel  i solen eller direkte oven på eller under andre varme komponenter i et hi-fi-system.


Med to 3TB WD Red-harddiske installeret i RAID 0 kom vi frem til følgende værdier under målingen af strømforbruget:

• Standby (EuP deaktiveret): 0,67 W
• Dvaletilstand: 6,79 W
• Fuld belastning: 21,58 W

Selv uden EuP-funktionen aktiveret (ellers kan Wake-On-LAN ikke aktiveres) overholder HS-251 EU-kommissionens forordning om strømforbrug for netværkstilsluttet udstyr i standbytilstand, og med et maksimalt strømforbrug på lige over 20 W ligger HS-251 i samme område som mindre kraftfulde Intel Atom-baserede NAS-servere såsom Thecus N2800, Asustor 302T og Synology DS214play - der er med andre ord ingen grund til spare på kræfterne i et forsøg på at spare på elregningen.

Ydeevne
Vi testede filoverførselshastigheden på QNAP HS-251 i to forskellige situationer: uden anden belastning (dvs. udelukkende filoverførsel) og under kraftig belastning (2x stream i 1080p + afspilning af 1080p video i KODI + transcoding af 1080p-video til 480p)

QNAP HS-251 er med de rette harddiske hurtig nok (i hvert fald i en RAID 0-konfiguration) til at presse en enkelt gigabit-netværksforbindelse til det yderste ved overførsel af store filer, mens hastigheden falder temmelig drastisk ved overførsel af små filer.

Hhv. 100/20 MB/sek. skrive/læsehastighed er dog stadig godkendt, taget i betragtning, at HS-251 er beregnet som mediecenter og ikke som filserver.


Filoverførselshastigheden er måske den mest konkrete parameter at måle en NAS-servers hastighed på, men i forbindelse med HS-251 er det ikke den vigtigste - der er trods alt ikke den store fidus i at anskaffe sig en NAS-server med HDMI-port, hvis man udelukkende vil bruge den til filoverførsler. Så er spørgsmålet: Hvor kraftfuld er QNAP HS-251-2G i forbindelse med medieafspilning?

Det korte svar: kraftfuld nok hvis du kan nøjes med enten transcoding eller afspilning via HDMI.
HS-251 kunne uden problemer afspille og transcode alt, hvad vi smed efter den i Full HD (såvel x264 som x265/HEVC) - også selvom vi kopierede filer til den imens.

Vi streamede på et tidspunkt til 3 forskellige enheder (3x Full HD til 2 pc'er og en tablet-pc) samtidig, mens vi så en film i Full HD på tv'et via KODI. Først da vi også startede en transcoding, begyndte afspilningen i KODI at hakke.

Den simultane streaming til netværksenhederne fungerede dog stadig fint, hvilket peger på Celeron CPU'en som flaskehalsen ¬¬- og det på trods af, at belastningen ifølge Hardware Monitor i QTS lå på 52 procent for CPU'en og 62 procent for RAM.


Opdatering: QNAP har for nylig lanceret HS-251+, der ud over CPU'en er identisk med HS-251-2G. Det nyeste skud på stammen i HS-serien understøtter dog stadig ikke 4K-afspilning, på trods af en kraftigere CPU - Celeron J1900 quad-core 2,0 GHz (burst-hastighed op til 2,42 GHz).

HS-251 og direkte konkurrenter
På et marked, der er oversvømmet af NAS "bokse", er QNAP HS-251 et frisk pust rent designmæssigt, men hvordan ligger den i forhold til konkurrenterne? Det er stadig småt med NAS-servere med HDMI-udgang, men der er et par alternativer til QNAP HS-251 i samme prisklasse (Bemærk: Synology har i øjeblikket ikke nogen 2-bay NAS-server med HDMI-udgang, men hvis du er på udkig efter en NAS til at streame film og musik til en separat medieafspiller (eller dit tv) via DLNA, er bl.a. deres Play-serie med transcoding-funktionalitet værd at overveje):

 

QNAP HS-251-2G

Asustor AS5002T

Thecus N2800

QNAP TS-251

CPU

Intel Celeron dual-core 2,41 GHz

Intel Celeron dual-core 2,41 GHz

Intel Atom dual-core 2,13 GHz

Intel Celeron dual-core 2,41 GHz

RAM

2 GB DDR3L

1 GB DDR3L

2 GB DDR

1/4 GB DDR3L

Maks. RAM

2 GB

8 GB (2 x 4 GB)

8 GB (2 x 4 GB)

8 GB (2 x 4 GB)

Ethernet

2 x 1 Gbps

2 x 1 Gbps

2 x 1 Gbps

2 x 1 Gbps

HDMI

1 x 1.4a (+1)*

1 x 1.4a

1 x 1.3a

1 x 1.4a*

4K output via HDMI

-

-

-

-

USB 3.0

2

3

1

2

USB 2.0

2

2

2

2

Front USB

-

1 (USB 3.0)

1 (USB 3.0)

1 (USB 3.0)

eSATA

-

2

1

-

Andre porte

-

S/PDIF optisk lydudgang

VGA, SD-kortlæser, PCIe

-

Køling

Passiv

70 mm blæser

60 mm blæser

70 mm blæser

Pris (pr. 29. okt. 2015)

Ca. 2900,-

Ca. 2700,-

Ca. 3100,-

Ca. 2000,-


Ud over mængden af RAM er der et par forskelle, der umiddelbart springer i øjnene: QNAP HS-251 er den eneste passivt kølede NAS-server, og på trods af, at den bliver en smule varm under drift, er den altså også den mest støjsvage. Den er samtidig den eneste uden en USB-port på fronten - derfor må du rode rundt på bagsiden, hvis du vil tilslutte en ekstern harddisk, USB-nøgle eller anden lagerenhed.

Desuden er det interessant, at QNAPs egen TS-251 tilbyder stort set de samme specifikationer som HS-251 (dog med mulighed for flere RAM) til en lavere pris. Sidst, men ikke mindst er det kun Asustor AS5002T, der tilbyder en separat lydudgang i form af S/PDIF-porten - vi undrer os lidt over, at en NAS-server, der fra producentens side er tiltænkt rollen som mediecenter, ikke giver brugeren nogen mulighed for at sende lyd til fx ældre receivere eller stereoforstærkere uden HDMI-indgang. Måske kunne den plads, der i øjeblikket er optaget af en ekstra (og i skrivende stund inaktiv) HDMI-port bruges til formålet?

Konklusion:

Hvis hensigten var at skabe en mere "stuevenlig" NAS-variant til medieafspilning, er målet nået.

Med en kraftfuld Celeron-processor og 2 GB ram samt et væld af softwaremuligheder har QNAP HS-251 alt, hvad du behøver for at skabe et alsidigt - og støjsvagt - mediecenter.

Den fremragende ydeevne og funktionalitet taget i betragtning er en pris på cirka 2.900 kroner (knap 5.000 kroner i vores testkonfiguration med to 3 TB diske) i orden, og hvis du kan leve uden muligheden for at afspille videomateriale i 4K, kan vi varmt anbefale HS-251.


Har QNAP til gengæld ambitioner om at nå ud til et bredere og knap så it-kyndigt publikum, er der et stykke vej endnu.

QTS er et meget funktionsrigt styresystem, men hvis du ikke er vant til rode rundt med indstillinger på en computer, og hvis du aldrig har ejet en NAS-server før, venter der en stejl læringskurve.

HS-251 kræver kort sagt såvel en tidsmæssig som en økonomisk investering. Her ville en mere simpel og ikke mindst nøglefærdig softwareløsning gøre underværker.


Loading ikon