Mens Blackberry og Microsoft kæmper en benhård og næsten umulig kamp mod Android og iOS på smartphonemarkedet, er der faktisk andre styresystemer, der har betydelig fremgang.
Det er ikke mindst gruppen af styresystemer, der bygger videre på Android-kernen, der fylder satdig mere.
ABI Research skriver, at det ventes, at over 360 millioner Android Open Source Project-enheder (AOSP) vil i år blive sendt på markedet i Kina og andre emerging markets.
Firefox OS er et af de mest fremgangsrige styresystemer, der bygger på Android-koden, lyder det fra analysefirmaet.
Det er endnu begrænset, hvilken indflydelse de alternative styresystemer, eksempelvis AOSP-systemerne og Tizen, har haft i vores del af verden, men vækstraterne for disse er høje andre steder i verden.
Satser på nye områder
Samtidig bemærkes det, at smartphone-styresystemerne nu også bevæger sig i helt nye retninger:
"Mens smartphones og tablets er et klart fokus på det her område, så udvider mulighederne med smartwatches, fjernsyn og underholdningssystemer i biler udvalget af enheder, der kan udnytte denne type avancerede OS'er."
En ny tendens er også, at nogle af de alternative styresystemer fokuserer på meget specifikke funktioner, der halter i de mere gængse styresystemener - eksempelvis bedre tilpasningsmuligheder og højere sikkerhed.
Samtidig sætter mange hardware-producenter pris på, at de ikke længere kun kan vælge styresystemer fra de helt store spillere på markedet, skriver ABI Research, der peger på, at det giver producenterne øget kontrol med designet af deres produkter.
Til gengæld er der også udfordringer forbundet med at vælge et alternativt styresystemet - blandt andet at det typisk vil have et noget svagere økosystem med apps end eksempelvis Android.
Sådan ser smartphone-markedet ud
I en netop offentliggjort statistik over salget af smartphones til slutbrugere i tredje kvartal i år kan Gartner berette, at blot 1,7 procent af de solgte smartphones på globalt plan kørte med Windows.
I samme kvartal sidste år lå Windows Phone på en markedsandel på tre procent, så der er tale om en markant tilbagegang for det i forvejen hårdt pressede Microsoft-styresystem. Læs mere her.
I årets tredje kvartal fik Android en markedsandel på 84,7 procent, mens Apples markedsandel lå på 13,1 procent.
Mens der blev solgt flere iPhones og flere Android-modeller, og begge platformes markedsandel steg, så går det den modsatte vej for Windows.
Læs også:
Total Windows-nedtur: Markant dyk i antallet af solgte Windows-smartphones
Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS