At de praktiserende læger er private erhvervsdrivende giver problemer i udviklingen af e-sundhedsvæsnet, hvor nogle læger lige nu sidder som principielle propper i ketchupflasken.
Private erhvervsdrivende skal nemlig - i modsætning til offentlige institutioner - betale for at få OCES digital signatur, og det har nogle af lægerne modsat sig.
Dermed kan de ikke få adgang til forskellige ydelser for sundhedsprofessionelle på sundhed.dk med digital signatur som logon.
Ingen adgang til nyeste information
På længere sigt kan patienter derfor risikere, at deres praktiserende læge ikke har adgang til den nyeste og senest opdaterede information om sundhed, sygdomme og behandling.
Læger, der ikke vil betale for digital signatur, vil også blive propper i e-sundhedsvæsnet, når man i større målestok tager hul på elektroniske prøvesvar og udveksling af patientdata mellem hospitaler og praktiserende læger med digital signatur som sikker kommunikationsløsning.
Derfor er det direktøren for sundhed.dk, Morten Elbæk, meget om at gøre at finde en løsning inden han efter sommerferien er klar til for alvor at gå i luften med flere tilbud til de praktiserende læger.
- Problemstillingen er den gammelkendte om, hvem der skal betale regningen, når det offentlige sundhedsvæsen stiller krav i til de praktiserende læger. Den er velkendt fra forhandlingerne mellem lægerne og sygesikringen, siger Morten Elbæk.
Han har foranlediget spørgsmålet rejst i bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning, og det har sat så meget skub i sagerne, at markedsdirektør i TDC, Morten Brøgger, nu siger:
- Vi finder en løsning meget snart, det er stensikkert. Vi er klar, når sundhed.dk er klar.
Ansvarsfordeling ikke klar
Hvem der egentlig har ansvaret, når der er propper i OCES-flasken, er ikke klokkeklart.
- Videnskabsministeriet har ansvaret for at rulle OCES ud. Men vi kunne ikke forudse alle situationer, da vi skrev kontrakt med TDC, og i tilfældet med de praktiserende læger har man i sundhedsvæsnet ønsket en øget funktionalitet, og det må man selvfølgelig betale for, siger chefkonsulent Glenn Lervad-Bjørn, Videnskabsministeriet.
Den øgede funktionalitet gør, at man kan lave rettighedsstyring ved hjælp af personnummeret på de alle personer, der arbejder i en lægepraksis og OCES-certifikatet.
- Helt krakilsk er det her ikke vores ansvar, men det er et væsentligt problem, så vi er naturligvis gået ind i sagen som en slags mediator for at få den løst hurtigst muligt, siger Glenn Leervad-Bjørn.
Videnskabsministeriet har i denne uge taget hul på en tremåneders kampagne målrettet til borgerne med fokus på, hvad digital signatur kan bruges til.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.