Går turen til Berlin, og det gør den for rigtigt mange danskere, så tag et smut ned ad den imposante Karl-Marx-Allé. Det er her du kan få en ordentlig omgang nostalgi.
For mindes du stadig tiden før muren faldt så vil de store bygninger og den brede allé måske vække minder om militærparader hvor det kommunistiske diktatur viste isenkrammet frem. Meget passende hed Karl-Marx-Allé oprindeligt Stalinallee, men da den afdøde sovjetiske diktator gik af mode hos selv hardlinerne i DDR, blev den i 1961 omdøbt.
For it-nostalgikere er det dog i Karl-Marx-Allé 93A som er mest interessant. For her ligger Computerspielemuseum, et museum dedikeret til de computerspil der optog (alt for) mange timer i undertegnedes barn- og ungdom.
Artiklen fortsætter under billedet...
For den seriøst historieinteresserede kan museet opleves i kronologisk orden fra sektion 1.0 og fremad via pong, over tekstbaserede eventyrspil til en første Playstation. Alt sammen illustreret, med eksempler, videoklip og tekster på både tysk og engelsk.
På en hylde kan du desuden finde Apple II (1977) computer signeret af Steve Wozniak, som stiftede Apple sammen med Steve Jobs.
I mange tilfælde kan du også få lov til at prøve en række af de gamle spil.
Det er derfor især den interaktive del af det lille museum, som trækker hvis du har børn og barnlige sjæle med.
For mange steder er det muligt at prøve de gamle spil på de originale computere og spillekonsoller.
Seneste tilføjelse er desuden en fire ungdomsværelser fra forskellige perioder af computerspillenes tid.
Derfor kan du på Computerspielemuseum sidde op ad hessiantapetet og spille Pong, prøve en C64 på et loftkammer eller ligge i en sækkestol og prøve den første Playstation. Ren retro - og en god anledning til at fortælle de yngre medlemmer af familien om dengang du skruede på tonehovede på din båndstation eller var begejstret for de 4 farver som din CGA-skærm kunne præstere.
Museet har desuden indrettet en hel lille arkadehal hvor du i den dæmpede belysning kan spille klassikere som Astroids og Gauntlet og drømme dig tilbage på grillbaren.
Selve museet kan opleves på en times tid, har åbent 10-20 alle dage undtagen tirsdage og en familiebillet koster 17 Euro svarende til 127 kroner.
Læs også om Chrisstoffer Daniel som restaurere gamle arkademaskiner i København: "Det med billedrør har i det hele taget været det sværeste, for der er så høj spænding. Vi er blevet bedre, men vi får stadig stød"
Klassikeren "Astroids" fra 1979 er stadig svær at mestre, men absolut stadig spilbar. Vær forberedt på at de yngre medlemmer af familien ikke vil forlade museet lige så hurtigt som dig.