Aarhus har det med at smile - og smil er der også masser af grund til hos Michael Holm, stifter og direktør i Systematic, der i 30 år har holdt til i byen.
Der er sket ikke så lidt, siden Michael Holm sammen med i københavnsk partner i 1985 grundlagde virksomheden. For selvom partneren otte år senere forlod Systematic, har virksomheden senere udviklet sig til lidt af et livsprojekt for Michael Holm.
Med 500 ansatte, en omsætning der nu runder 500 millioner kroner (mod 390 millioner kroner sidste regnskabsår) og en stadig mere international tilstedeværelse er Systematic blevet en af de største danske it-succeser.
Ville egentlig være dyrlæge
Så du sådan et livsprojekt for dig, da du grundlagde virksomheden for 30 år siden?
"Det var først til sidst i gymnasiet, at jeg fandt ud af, at jeg ville læse noget med edb, som det hed dengang. Ellers ville jeg have været dyrlæge."
"Så så jeg et opslag om noget med edb. Min erhvervsvejleder kom gående forbi og sagde: ‘Det er slet ikke noget for dig.' Jeg tænkte: 'Så er det det, jeg skal prøve'," fortæller Michael Holm til Computerworld.
Han er årgang 1957 og nåede med en halvfærdig datalogi-uddannelse i hånden blandt andet at være softwareudvikler hos det daværende Datacentralen og at arbejde med it i Søværnet, før han stiftede Systematic for nu 30 år siden.
Læs også: Se de imponerence tal her: Så vild er væksten i den danske it-branche
Michael Holm forklarer, at det aldrig var hans mål at skabe en virksomhed af en bestemt størrelse, men at det har været en naturlig konsekvens af de mål, han havde fra starten af og fortsat har.
"Jeg satte mig et mål om, at vi skulle være den bedste på nogle bestemte områder. Vi er drevet af, at vi har nogle milestones, vi vil nå."
"Jeg har altid haft et billede af, at det at køre en virksomhed som Systematic er ligesom at løbe ræs i et højhus. Man løber og løber og får flere mennesker med - men på et tidspunkt skal du lige holde en pause og sikre, at alle er på samme etage, før næste etape indledes."
"Så sætter man et nyt mål om at løbe fem eller ti etager op og giver den gas, hvorefter man igen skal samle og konsolidere sig."
Software er godt for verden
Hvis Michael Holm selv skal beskrive, hvad det er, han og Systematic har jagtet i de seneste 30 år, lyder ordene:
"Vi løber efter at lave nogle forandringer. Vi vil ikke bare lave it. Vi har fra dag ét af haft idéen om, at et softwarehus uden produkter ikke har nogen identitet. Det er slet ikke vores gebet bare at være en service- eller konsulentvirksomhed. Vores DNA er, at vi grundlæggende tror på, at software er godt for verden."
"Derfor har vi altid satset på kvalitet - og vi er den eneste i Danmark, der er CMMI-certificeret på niveau fem. Det er en modning af en virksomhed, hvor du arbejder med processerne, og hvor du bliver gennemsigtig, forudsigelig og fantastisk målorienteret."
I dag har Systematic fem store forretningsområder: Public & Private, Healthcare, Defence, Intelligence & National Security og Library & Learning.
Et hurtigt kig på virksomhedens seneste 10 årsregnskaber afslører, at der er tale om en klippestabil økonomi, hvor bundlinjen altid er positiv - i det seneste årsregnskab blev det til et plus på 18,6 millioner kroner efter skat.
Hvad bundlinjen bliver for det netop afsluttede regnskabsår, vil Michael Holm ikke afsløre, men han vil dog godt fortælle, at den bliver "betragtelig bedre".
Der er mange, der har store idéer, men hvad tror du selv er forklaringen på jeres succes?
"Jeg tror grundlæggende, at der er rigtig mange, der har dygtige folk, som vi også har. Men vi har bare en god proces til at køre det igennem."
"Vores kerneforretning er at lave software, så det hele går på, hvordan vi bliver bedre til den proces. Hele værktøjskassen, miljøet og kulturen er, at vi ved, hvad vi har med at gøre. Hos os er software ikke en sideforretning, det er hovedforretningen - vi er et softwarehus."
Læs også: På besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus: Fra Chrome og V8 til det nye danske projekt
Michael Holm forklarer samtidig, at ejer-strukturen i Systematic også giver en klar fordel:
"Vi er ikke børsnoterede, men privatejede, og det betyder en hel del. Vi kan tænke langsigtet, for hvis vi ikke tjener penge i år, men kan se, at vi om to år har en god forretning, der tjener penge, er det fint."
"Vi er ikke drevet af, at vi skal have en vis form for indtjening, og vi har heller aldrig lånt en krone - så vi har ingen gæld til nogen som helst. Vi er 100 procent egenfinansieret."
Købstilbud rager ham en høstblomst
I de 30 år, der er gået, må der have været en del købstilbud?
"Ja, men det gider jeg ikke bruge to minutter på. Jeg er fuldstændig ligeglad. Jeg gider ikke engang tage et møde med dem, for det er spild af tid."
Så selv hvis jeg havde verdens største pengetank...
"Det ville rage mig en høstblomst. Vi kan ikke spise to bøffer om dagen, og vi kan ikke køre fire biler."
"Det, der er vigtigt for mig, er, at det, vi gør, kan gøre en forskel. Og at vi har en arbejdsplads, hvor folk kan komme og udleve nogle af de drømme, vi har i fællesskab."
"Jeg mener helt oprigtigt, at den enkelte medarbejder betyder noget. Når en medarbejder rejser, opstår der et hul. Du kan sikkert sætte en anden ind i rollen, men det bliver aldrig nogensinde det samme."
Udvider internationalt
Af Systematics 500 medarbejdere sidder omkring de 400 i Danmark. Specielt i de senere år er virksomheden blevet meget internationalt orienteret.
"Vi er vokset meget. Det er først og fremmest, fordi vores forsvarsforretning er meget eksportorienteret. Så vi har en 11-12 selskaber, hvor der også er udvikling i nogle af dem: England, USA, Finland og Abu Dhabi. De andre afdelinger er handler mere om salg," forklarer Michael Holm og tilføjer, at de internationale afdelinger nu også begynder at arbejde med Systematics sundhedsforretning.
Læs også: På besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus: Fra Chrome og V8 til det nye danske projekt
Michael Holm er selv ofte i udlandet for at mødes med ansatte og virksomhedens kunder.
"Det er ikke for at tilse noget, for de er så godt kørende selv. Men jeg synes, at man bliver inspireret af at mødes med kunderne."
Hvilke tanker gør du dig om, hvilke lande I kan sælge til med de produkter, der handler om forsvar, politi og efterretningstjenester?
"Vi er omfattet af eksport-reglerne, så vi kan ikke eksportere noget som helst - og gør det heller ikke - uden at spørge Justitsministeriet. Der er faste regler for, hvem vi må eksportere til."
"Bare vi overvejer at rejse derned, skal vi spørge."
"Men vi har jo også vores sunde fornuft og ved jo godt, at Nordkorea eller Yemen nok ikke lige er der, man skal gå hen."
De største udfordringer
Hvad er de største udfordringer for virksomheden her efter 30 år?
"Der er altid udfordringer, men det er bare en anden type udfordringer, der er nu. Der er udfordringer, når man kun er to - men også når man er 200 eller 500 medarbejdere."
Læs også: Se de imponerence tal her: Så vild er væksten i den danske it-branche
"Det er en udfordring at få de rigtige medarbejdere. Jeg stiller mig dog ikke op i koret og hyler om, at der er for få."
"Vi er i en branche, hvor det nogle gange er arbejdsgiveren, der bestemmer mest, og andre gange er det arbejdstageren. Sådan tror jeg det er i mange brancher. Men udfordringen er selvfølgelig at skaffe de rette medarbejdere."
Aarhus kan noget særligt
Dermed vender vi tilbage til det med Aarhus og de mange smil, for ifølge Michael Holm er netop Aarhus en stor del af forklaringen på, at Systematic er der, hvor virksomheden er i dag.
"Vi har altid sagt, at vi er begunstiget af, at vi bor i Aarhus. Vi kunne aldrig have skabt det her i København. Aldrig."
Hvorfor ikke?
"Fordi der bare er forskel på Aarhus og København. Der er lidt mere stabil arbejdskraft i Aarhus, end der er i København. I København er der rigtig mange store og små virksomheder - og så er der også en større udskiftning af folk."
"Det vigtige i en virksomhed som vores er, at det er vidensarbejde, og det er ikke nødvendigvis godt for virksomheden, hvis en hjerne kun er her i kort tid."
"Vi har mange, der har været her en del år, og vi har også nogen, der forlader os, og så vender tilbage igen. Jeg kan godt forstå, at de gerne vil prøve noget andet, hvis det her eksempelvis har været deres første arbejdsplads - og nogle gange hjælper vi dem faktisk med det."
"Nogle gange vender de hjem igen, og det synes jeg er fantastisk" siger Michael Holm og uddyber, at 12 procent af de folk, Systematic i dag ansætter, er tidligere ansatte i virksomheden.
Har penge nok - men stadig en mission
Michael Holm ejer selv 60 procent af virksomheden, mens to andre private investorer ejer resten.
Hvordan holder du dig selv skarp og engageret efter så mange år i Systematic?
"Det må andre næsten bedømme."
Men hvad er det, du er sulten efter - penge har du vel nok af?
"Jamen, det er at kunne gøre en forskel. Det, vi gør, betyder noget for mange. Det lyder lidt helligt - men vi har et andet mål end bare at tjene penge. Vi tror på at det, at vi laver en god it-løsning, kan være med til at ændre noget."
"Selvfølgelig vil vi gerne tjene penge - vi er jo ikke naive. Men jeg vil gerne have, at der er en sjæl med i det," siger Michael Holm.
Læs også:
På besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus: Fra Chrome og V8 til det nye danske projekt
Se de imponerence tal her: Så vild er væksten i den danske it-branche