Det offentliges overgang til elektronisk kontakt med både andre offentlige instanser samt borgere og virksomheder slæber sig stille, men støt, fremad.
De offentlige myndigheder har allerede høstet pæne besparelser, siden den såkaldte Edag, som lå 1. september sidste år, der var skæringsdagen for, hvornår stat, amter og kommuner skulle kunne kommunikere elektronisk med hinanden.
Nu er turen kommet til at sikre kommunikationen med den digitale signatur både myndighederne imellem og i forhold til borgere og virksomheder.
Det kommer til at ske med Edag2, som regeringen har aftalt med amter og kommuner bliver 1. februar 2005, hvorefter det skal være muligt at sende e-mail sikret med den digitale signatur til alle offentlige myndigheder.
En gang om året
Brancheorganisationen Dansk IT har tidligere foreslået, at der blev indført en årlig Edag, hvor det offentlige hver gang skulle rykke et stykke på den digitale front.
Med den nu fastlagte dato kommer der imidlertid til at gå præcist halvandet år mellem den første Edag og Edag2. Det betyder, at 2004 bliver helt Edag-fri.
Den lange periode mellem den første og den anden Edag skyldes primært, at Edag2 kræver, at myndighederne implementerer ny it, som gør, at de kan modtage og afsende e-mails sikret med den digitale signatur.
Det kræver en del forberedelse hos de enkelte myndigheder.
- Med den første Edag var det lidt nemmere, fordi det primært handlede om, at procedurerne skulle omlægges og medarbejderne klædes ordentligt på. Der skulle ikke implementeres ny it, siger Glenn Leervad-Bjørn, chefkonsulent i Videnskabsministeriet.
Desuden har det strukturarbejde, som regeringen har igangsat om den kommunale struktur, betydet, at man ikke har turdet satse på en tidligere dato.
Juridisk hovedbrud
I kølvandet på Edag2 er der desuden opstået en del juridiske hovedbrud, som myndighederne skal finde en løsning på. Kan en kommune for eksempel afsende en e-mail sikret med den digitale signatur til en borger med krav om, at han indbetaler et skyldigt beløb inden fem dage?
Videnskabsministeriet, Den Digitale Taskforce, Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen vil forsøge at forberede medarbejdere og borgere ved at lancere en større informationskampagne til efteråret, som blandt andet informerer de offentligt ansatte om projektet og de krav, der vil blive stillet for at leve op til Edag2.
Tiden derefter vil vise, om der kommer en Edag3 i 2006 eller 2007.
- Det er jo spørgsmålet, om man overhovedet skal blive ved med at anvende Edags-konceptet. Den første gik jo meget godt, og det skyldtes, at så mange myndigheder valgte at være med. Men der ligger jo ikke nogen lovgivning bag, og Edag2 vil være med til at vise, om konceptet holder, siger Glenn Leervad-Bjørn.
Han forestiller sig, at en Edag3 i givet fald kan gælde en fuld digitalisering af offentlige blanketter, så borgere og myndigheder med den digitale signatur kan udfylde og afsende formularer online.