Artikel top billede

Google klar med nyt Android: Nu kommer Marshmallow med en række helt nye funktioner

Google er klar med det nye Android-styresystem, Android 6.0, der byder på flere store nyskabelser til verdens Android-brugere. Se her, hvad der er i vente.

Google lancerer i den kommende med den nyeste udgave af styresystemet Android. Den lille ny har fået navnet Android 6.0 eller Marshmallow.

Det nye styresystems såkaldte 'look & feel' er stort set uændret i forhold til tidligere - i modsætning til Lollipop 5.0, der blev udsendt i fjor, og som bød på en række visuelle ændringer.

Men under motorhjelmen er der en del nyskabelser i den nye Android, som nu gradvist skal udrulles til de forskellige producenter af Android-tablet-computere og Android-smartphones.

Som sædvanlig vil Googles egne Nexus-telefoner blive opdateret stort set med det samme, mens andre telefoner fra Samsung, Motorola, LG, Sony og så videre vil følge senere.

Det betyder, at der godt kan komme til at gå en rum tid, før smartphones udstyret med Marshmallow for alvor begynder at vinde indpas på butiks-hylderne.

Det har længe stået klart, hvad Marshmallow kommer til at indeholde, da Google i fire måneder har haft systemet ude i udvikler-orienteret beta-test.

På omgangshøjde

Det har været hensigten med det nye styresystem at få det helt på omgangshøjde med ikke mindste Apples iOS, der netop er blevet opgraderet til det helt nye iOS 9.

Det kan du læse mere om her: Apple udsender iOS 9: Få mere batteritid ud af din iPhone

Blandt de store ændringer under motorhjelmen på det nye Android er, at du med systemet vil få større kontrol over hvilke data, bestemte apps skal have adgang til.

Således vil brugerne fra gang til gang kunne give eller nægte tilladelse til, at apps får adgang til eksempelvis kamera eller geografisk position.

Hidtil har Android-brugerne alene haft mulighed for at give eller nægte tilladelse til alle anmodninger i en given app i forbindelse med download af app'en.

Med den nye Android vil brugerne modtage en notifikation hver gang en app forsøger at få adgang til bestemte dele af telefonen - som kontakter, billeder, gps, mikrofon og lignende, ligesom brugerne løbende vil kunne ændre privacy-indstillingerne for apps.

Den måske største nyskabelse er Googe Now-funktionen, der er en slags intelligent assistent, som minder om Apples Siri og Microsofts Cortana.

Med den nye Android bliver det for første gang muligt at henvende sig til den stemmestyrede assisent uanset om telefonen er låst eller ej.

I Marshmallow kræver det, at brugeren swiper fra nederste venstre hjørne og op. Det aktiverer omgående Google Now-assistenten.

Med telefonen tændt kan man i hvilken som helst app holde home-knappen nede, hvorefter Google Now vil aflæse skærm-billedet på jagt efter noget interessant - som eksempelvis en adresse, en lokation, et navn, en begivenhed eller lignende og dernæst tilføje information i en lille boks - for eksempel fra Wikipedia eller andre kilder.

Modtager du for eksempel en sms med navnet på en restaurant, vil Google Now præsentere dig for restaurantens adresse samt et kort.

Med Android 6.0 Marshmallow indfører Google også et såkaldt 'doze'-mode, hvor man kan sætte hver enkelt app individuelt i slumre-mode. Man slukker dermed for alle opgaver, som app'en ellers ville udføre i baggrunden, hvilket vil forlænge batterilevetiden.

Android 6.0 indeholder også understøttelse af fingerscanning. Hidtil har et par smartphone-producenter som Motorola og Samsung haft forskellige modeller på gaden med indbyggede sensorer til læsning af fingeraftryk, men løsningerne har hidtil været isolerede og altså ikke understøttet af en central API fra Googles side.

Google siger med Marshmallow også farvel til Google Wallet.

Ind kommer i stedet mobilbetalings-løsningen Android Pay, som har en del til fælles med Apples Apple Pay, der har vakt genlyd i især USA som en løsning, der for alvor vil kunne åbne for det store marked for mobilbetalingsløsninger.

Android Pay giver som Apple Pay mulighed for, at brugerne kan oploade deres betalingskort-nummer, ligesom den understøtter NFC.

Mange brugere er rigtigt glade for telefonernes 'Forstyr ikke'-funktion, men nogle gange sker det jo, at der opstår nød-situationer, selv om telefonen er sat til ikke at forstyrre.

Det får nu Google til at indføre muligheden for at lade 'gentagne opkald' slippe igennem 'Forstyr ikke'-funktionen.

I tidligere versioner af Android dukker værktøjslinien med de forskellige kommandoer (klip, paste, kopier) op oven øverst på skærmen, når man markerer en bestemt tekst.

I Android 6.0 Marshmallow har Google flyttet værkstøjslinien til nu at være placeret direkte over den markerede tekst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere